آیا میدانستید در یک خودروی معمولی بهطور تقریبی 1090 کیلوگرم آهنآلات و در یک خودروی شاسیبلند حدود 1360 کیلوگرم آهن بهکاررفته است؟
از آنجایی که خودرو از وسایل پراستفاده این روزها است و مردم بسیار با آن سروکار دارند، استحکام و مرغوب بودن جنس بدنه آن اهمیت بسیار زیادی دارد. بدین ترتیب ورقی که در ساخت بدنه خودرو استفاده میشود نیز باید مرغوب بوده و از استحکام بسیار بالایی برخوردار باشد. پیش از اینکه از نوع ورق استفاده شده در بدنه خودرو مطلع شوید، بهتر است کمی با ماهیت ورق فولادی آشنا شوید.
ورق فولادی چیست؟ + انواع و کاربرد آن
ورق نوعی مقطع فولادی نازک است که از طریق نورد گرم و سرد تولید میشود؛ مهمترین خاصیت ورق، شکلپذیری بسیار راحت آن است که همین امر باعث شده تا در مصارف مختلف استفاده شود. ورقها دارای ضخامتهای مختلفی هستند که هرچه ضخامت بیشتر باشد شکلدهی و فرم دهی آن مقداری سختتر است؛ اما این ضخامت بالا مبنی بر نپذیرفتن فرم دلخواه شما نیست.
انواع ورق فولادی
ورق فولادی نیز مانند تمامی مقاطع فولادی دارای انواع مختلفی است که در لیست زیر به پرمصرفترین آنها اشاره شده است:
- ورق سیاه
- ورق روغنی
- ورق گالوانیزه
- ورق رنگی
- ورق اسید شویی
- ورق آجدار
- ورق آلیاژی
- ورق استیل
- ورق استنلس استیل
- ورق آلومینیوم
- ورق ضد سایش
- ورق پانچ
- ورق قلع اندود
- ورق شادولاین
ویژگیهای مهم ورق فولادی
- مقاومت بالا
- ابعاد دقیق
- سطح صاف
- مقرون بهصرفه
مصارف استفاده از ورق فولادی
از ورق فولادی در صنایع مختلف استفاده میشود که در این بخش به شرح مهمترین آنها میپردازیم:
- ساختوساز
- ساخت اتومبیل
- کشتیسازی
- ساخت هواپیما
بدنه خودرو از چه نوع ورقی ساخته شده است؟
در صنعت خودروسازی، ورق گالوانیزه از محصولات مهم و تأثیرگذار بر قیمت نهایی خودرو محسوب میشود. به دلایلی مثل مقاومت در برابر خوردگی و زنگزدگی، رنگپذیری بالا، انعطاف مطلوب، صاف و یکدست بودن ظاهر و همچنین مقاومت در برابر نمکهای موجود در آب، از ورق گالوانیزه در تولید بدنه خودرو استفاده میشود.
ورق گالوانیزه استفاده شده در بدنه خودرو میبایست ضخامت 0.4 الی 2 میلیمتر و عرض 800 الی 1000 میلیمتر داشته باشد. تولید ورق گالوانیزه در ایران و استفاده از این نوع ورق در خودروسازی باعث شده تا قیمت خودروهای ایرانی به میزان 20 الی 30 درصد نسبت به زمانی که مواد اولیه آن از خارج از کشور تهیه میشد، کاهش یابد؛ اما همچنان نوسانات قیمت ورق گالوانیزه میتواند تأثیر به سزایی روی قیمت نهایی خودرو داشته باشد.
از آنجایی که ورق گالوانیزه نیز از ورق سیاه تولید میشود، کاهش یا افزایش قیمت ورق سیاه نیز میتواند روی هزینه ورق گالوانیزه و قیمت نهایی خودرو تأثیرگذار باشد.
از فولاد علاوه بر بدنه خودرو، در ساخت قطعات داخلی نظیر ترمز، شاسی، چرخ، اگزوز، سقف و ستون و همچنین موتور آن استفاده میشود. همچنین از انواع دیگر ورق فولادی در ساخت قطعات داخلی خودروهای سنگین اعم از بولدوزر، بیلچههای لودر، بیل مکانیکی، کفشکهای بولدوزر، ناخنک لودر و غیره استفاده میشود.
هر ورق در چه نوع خودرویی استفاده میشود؟
در ساخت هر نوع خودرو از ورق مناسب با آن هدف استفاده میشود. بهعنوان مثال برای خودروهای نظامی به دلیل امکان سایش، از ورق ضد سایش یا همان ورق هاردوکس استفاده میشود.
دلایل استفاده از ورق فولادی در ساخت خودرو
استفاده از ورق فولادی یا هر نوع فولاد دیگر در صنعت خودرو دلایل زیادی دارد؛ دلایلی چون سازگاری با محیطزیست، قیمت مناسب، دوام و ایمنی بالا، استحکام بالا، در دسترس بودن و انعطافپذیر بودن عامل استفاده از فولاد در صنعت خودرو است.
سازگاری با محیطزیست
به دلیل امکان بازیافت مجدد فلزات، میتوان گفت این ماده سازگار با محیطزیست بوده و حتی میتوان خودروهای فرسوده و قدیمی را وارد چرخه بازیافت کرده و مجدد از آن استفاده کرد.
قیمت مناسب
در ساخت خودرو میتوان از دیگر مواد بهجای فلز و فولاد استفاده کرد؛ اما مهمترین عاملی که این طرح اجرا نمیشود هزینه است، بسیاری از موادی که میتوان بهجای فولاد جایگزین کرد معمولاً گرانتر و پرهزینهتر است.
دوام و ایمنی بالا
طول عمر بالای فولاد، موجب صرف هزینه کمتر برای تعمیر و نگهداری خودرو میشود؛ همچنین خاصیت انعطاف و استحکام بالای این مواد، بخش زیادی از ایمنی را تأمین خواهد کرد.
انعطاف بالا
خاصیت انعطافپذیری بالای ورقهای فولادی به طراحان خودروسازی این امکان را میدهد که اشکال مختلف را در بدنه و قطعات خودرو پیادهسازی کنند.
دسترسی آسان
فولاد قابلیت دسترسی بهتری نسبت به دیگر مواد جایگزین خود دارد؛ از همین رو، این قابلیت در دسترس بودن از دلایل مهم استفاده از فولاد در بدنه خودرو است.
درنتیجه، برای فعالان در بازار خودرو، قیمت روز انواع ورق فولادی بسیار حائز اهمیت است. اگر شما هم در زمینه خودرو فعالیت دارید پیشنهاد میکنیم با ورود به وبسایت آسرون به آدرس https://www.asroon.ir از آخرین بهروزرسانیهای قیمت ورقهای فولادی مثل قیمت ورق روغنی و غیره مطلع شوید.