خروج آمریکا از برجام باعث شده که شرکتهای خارجی یک به یک از ایران خارج شوند و در این بین صنعت خودروسازی کشور بیشترین ضرر را از این اتفاق متحمل شده است. از جمله شرکتهای خارج شده از ایران پژو و هیوندای هستند که ترکشهای این اتفاق در تحویل خودروهایشان نمود پیدا کرده و احتمالا رنو نیز از ایران خارج خواهد شد.
به گزارش چرخان، خروج خودروسازان خارجی از ایران در حال حاضر مهمترین مساله موجود در صنعت کشور است که یک سوال بزرگ را در بین اهالی بازار ایجاد نموده و آن نوع قراردادی است که طرفین داخلی با شرکتهای خارجی منعقد کردهاند. به همین دلیل مجلسیها برای بررسی قرارداد رنو و پژو دو قرارداد مهم صنعت خودروسازی وارد عمل شده و به زودی جزییات آن را مورد واکاوی قرار میدهند.
عبدالله رضیان نماینده مردم قائمشهر در مجلس شورای اسلامی در مصاحبهای پیرامون این موضوع گفت: در مورد همکاری سیتروئن با سایپا باید گفت که با توجه به نصب دستگاههای جدید و حتی تولید اولیه محصول مشترک، به نظر میرسد تنها موردی که ادامه کار آن را تضمین میکند، سیاست شرکت فرانسوی است که باید دید چه خواهد بود. با توجه به اینکه قرارداد سایپا با سیتروئن محکمتر از بقیه قراردادها بسته شده و کار نصب دستگاهها نیز به اتمام رسیده، قطعا خروج شرکت فرانسوی باعث ضرر سنگین خودش خواهد شد.
وی در ادامه افزود: در مقابل اما رنو و پژو سرمایه گذاری جدید خاصی انجام ندادهاند و هنوز وضعیت آنها مشخص نیست تا بتوانیم نسبت به ضرر و زیان طرفین اظهار نظر کنیم ولی سیتروئن سرمایه گذاری خود را به اتمام رسانده و میبایست در خرداد ماه تولید انبوه خود را آغاز کرده و تعهداتش را عملی کند.
نماینده مردم قائمشهر در مجلس شورای اسلامی در ادامه با اشاره به شرایط و جزییات قرارداد خودروسازان داخلی با رنو و پژو گفت: ما در کمیسیون صنایع مجلس به زودی به ریز جزییات رنو و پژو وارد میشویم تا بتوانیم وضعیت آنها را مشخص نماییم. یکی از نکات مورد توجه ما در قرارداد این دو شرکت تضامینی است که طرفین ایرانی با توجه به سابقه بد خودروسازان اخذ کردهاند و در صورتیکه این موضوع مورد توجه قرار نگرفته باشد، باید پاسخگو باشند.
این نماینده مجلس در پایان گفت: ما در حال حاضر مشکلی برای همکاری با خودروسازان خارجی نداریم و شرکتهای چینی در بازار خودرو ایران فعالیت دارند. نگرانی اصلی ما افزایش قیمتی است که مصرف کنندگان را دچار مشکل میکند.