این روزها خبری در رسانههای مختلف و همچنین شبکههای اجتماعی دست به دست میشود که دو شرکت خودروساز بزرگ کشورمان یعنی ایرانخودرو و سایپا در حال ورشکستگی هستند و در صورتی که وزارت صنعت به این موضوع رسیدگی نکند باید شاهد اعلام قطعی و رسمی این اتفاق باشیم ولی آیا باید این اتفاق را باور کنیم و ایرانخودرو و سایپا را دو شرکت رسما ورشکسته بدانیم؟
به گزارش چرخان، شاید شنیدن خبر ورشکستگی ایرانخودرو و سایپا از جمله اخبار بسیار تاثیرگذار در اقتصاد کشور محسوب شود چرا که ورشکستگی این دو شرکت عملا به معنی تعطیلی صنعت خودروسازی کشور و ورشکستگی بسیاری از قطعه سازانی است که فعالیتشان به فعالیت ایرانخودرو و سایپا وابسته است. اما این موضوع به همین سادگی نبوده و احتمالا پشت پردههایی در این زمینه وجود دارد که کسی صحبت از این موضوع نمیکند.
ابتدا به بررسی چند و چون اعلام این خبر میپردازیم که محمدرضا منصوری عضو کمیسیون صنایع مجلس در مصاحبهای پیرامون این موضوع گفت: روندی که در حال حاضر در خودروسازان شاهد آن هستیم روند خوبی نبوده و با مشکلات زیادی روبرو هستند و البته حمایتهای زیادی نیز از آنها انجام میشود. این شرکتها قطعا در صورتی که مرزها باز شده و امکان واردات بدون تحریم انجام شود امکان رقابت با شرکتهای خارجی را نخواهند داشت.
وی در ادامه افزود: متاسفانه به موضوع خصوصی سازی توجهی نمیشود و این موضوع که مورد نظر رهبری هم هست صرفا به صورت شعاری پیگیری شده و عملا اتفاقی نمیافتد. در حال حاضر وضعیت خودروسازان مناسب بوده و امکان واگذاری دارند ولی هر چه بیشتر جلو برویم بدهیشان بالا رفته و همانند بسیاری از کشورها مجبور میشویم که این شرکتها را با قیمت یک دلار واگذار کنیم. خودروسازان در حال حاضر به سمت ورشکستگی میروند در حالیکه محصولاتشان را به چند برابر قیمت جهانی فروختند و مرزها نیز بسته بود و حمایت خوبی از آنها میشد. معتقدم که هر شرکتی که با این شرایط کار کند محکوم به ورشکستگی است.
این اظهارات عضو مجلس شورای اسلامی در حالی است که ورشکستگی تعاریف خاصی داشته و عملا با توجه به امکان تجدید ارزیابی داراییها به طور مثال در مورد گروه خودروسازی ایرانخودرو که قطعا نسبت دارایی به بدهی این شرکت را تا حد بسیار مطلوبی تغییر میدهد، راه حل در دسترسی است که در صورت توجه به آن میتوان از ورشکستگی این شرکت جلوگیری کرد.
از سوی دیگر اینکه ایرانخودرو و سایپا در حالی از بدهیها و نیازهای مالی خود صحبت میکنند که عملا در بخشهایی سرمایه گذاری کردند که نشان میدهد چندان هم از بدهیها و این اتفاقات رنجی نمیبرند و به راحتی میتوانند به ادامه فعالیت خود ادامه میدهند. مشاهده پرتفوی سرمایه گذاری شرکتهای خودروساز و همچنین شرکتهای زیرمجموعه این شرکتها نشان میدهد که به راحتی میتوان جدا از بحث کمکهای مالی دولت، با فروش سهام این شرکتها در نهادهای اقتصادی مختلف، مشکل نقدینگی این شرکتها را تا حد زیادی رفع نمود.
همچنین از سوی دیگر اینکه تا زمانیکه این ایرانخودرو و سایپا تفکر مونتاژ کردن را از خود دور نکنند این بحثها وجود خواهد داشت و چاره اصلی رفع مشکلات فعلی صنعت خودروسازی حرکت به سمت تولید داخل و داخلی سازی محصولاتی است که از کیفیت بالایی برخوردار هستند.