چری یکی از بزرگترین خودروسازان چینی است که از سال 1999 به تولید خودرو مشغول است. اولین صادرات این شرکت، مربوط به سال 2001 است. چری کارخانههای متعددی در خود چین دارد که مشغول به تولید خودرو هستند. همچنین محصولات این شرکت در 15 کشور دنیا هم تولید و مونتاژ میشود. در ایران هم محصولات این شرکت، توسط گروه مدیرانخودرو تولید و به بازار عرضه میشود.
تولیدات چری، جز اولین خودروهای چینی بود که به بازار ایران راه پیدا کرد. در ابتدای ورود این خودروها به کشور، بهدلایلی چون ظاهر نامناسب، مشخصات فنی ضعیف، کیفیت پایین، گسترده نبودن خدمات پس از فروش و بازار دست دوم کم رونق، استقبال چندانی از آنها نمیشد اما گذر زمان، شرایط را بهکلی دگرگون کرد.
محصولاتی که امروزه با عناوین چری یا امویام به بازار عرضه میشوند کاملا متفاوت از گذشته هستند و گرایش به خرید این خودروها در بین مردم به وضوح زیاد شده است. یکی از همین محصولات، امویام X22 است که به سبب ظاهر، امکانات و قیمت مناسب، فروش خوبی را تجربه کرد. جدیدا مدیرانخودرو فیسلیفت ایکس 22 را با نام X22 Pro بهفروش گذاشته است که میخواهیم با بررسی آن بهمیزان ارزش خریدش در بازار فعلی کشور، بپردازیم.
مشخصات ظاهری:
با اینکه ایکس 22 پرو صرفا بهعنوان یک فیسلیفت از ایکس 22 معرفی شده است اما تغییرات زیادی را بهخود دیده است.. نمای کلی این خودرو اسپرت است. درقسمت جلو، استفاده از چراغهای باریک نور پایین و دیلایت در بالای چراغهای اصلی و هالوژنها نمایی کاملا مدرن و زیبا به آن داده است. شاید این نوع طراحی، خیلیها را بهیاد هیوندای کونا بیاندازد اما نمیتوان گفت که یک کپی از کونا صورت گرفته است. جلوپنجره ایکس 22 پرو با نام کهکشانی، نمای جلو را بیش از پیش، جذاب کرده است.
در بخش جانبی، بهجز چند بخش کوچک، تفاوت چندانی نسبت به نسخه قبل، ایجاد نشده که با خطوط کناری غیرشکسته و نرم، رینگهای نسبتا زیبا در کنار لاستیکهای 16 اینچی و برآمدگیهای روی گلگیرها، ضمن حفظ نمای اسپورت، با طراحی کلی، هماهنگ است.
در بخش عقب هم مانند قسمت کناری، شاهد تغییرات زیادی نیستیم و بهجز چند تفاوت کوچک، شکل کلی، همان ایکس 22 است. نمای عقب ایکس 22 پرو، با نمای جانبی و بهخصوص جلوی خودرو، تناسبی ندارد. بهتر بود چری برای هماهنگی بیشتر، از چراغهای باریک و بههمپیوسته، که این روزها هم زیاد مورد استفاده قرار میگیرد استفاده میکرد تا ضمن حفظ فضای حاکم بر طراحی کلی خودرو، تناسب لازم با بقیه بخشها هم بهوجود میآمد.
مشخصات داخلی:
مانند نمای جلویی، داخل ایکس 22 پرو هم بهطور کلی تغییر کرده است. داشبورد، از نمایی غیر متقارن و تقریبا مدرن بهره میبرد که کمی به سمت راننده متمایل است. جنس بهکاررفته در داشبورد و دربها اکثرا از پلاستیک خشک بوده اما از کیفیت نسبتا مناسبی برخوردار است.
مانیتور نسبتا بزرگ ۹ اینچی در وسط داشبورد، مانند بسیاری از خودروهای امروزی، بخش زیادی از امکانات رفاهی و اطلاعاتی را در خود جای داده است تا در کابین ایکس ۲۲ پرو با حذف بخشی از دکمههای فیزیکی، شاهد یک طراحی مینیمالی باشیم.
کلاستر خودرو هم ترکیبی از دیجیتال و آنالوگ است. در کنار نشاندهنده دور موتور و سرعت بهصورت آنالوگ، یک صفحه کوچک دیجیتالی کوچک هم قرار دارد که اطلاعات مورد نیاز را دراختیار را قرار میدهد. فرمان خودرو بهصورت دیکات طراحی شده تا با دکمههای مولتیمدیا و کروزکنترل روی آن، احساس مدرن بودن کابین را کاملتر کند.
صندلیها از جنس چرم مناسبی هستند که با داشتن ارگونومی مناسب، مانع از خستگی شدید، در سفرهای طولانی میگردد. در عقب خودرو از امکانات خاص و مجزا خبری نیست. فضای سر و پا در این بخش، مناسب است و افراد با قد متوسط، مشکلی نخواهند داشت.
امکانات رفاهی:
ایکس ۲۲ پرو، مانند بسیاری از خودروهای چینی و با درنظر گرفتن اقتصادی بودن آن، از آپشنهای مناسبی برخوردار است. از جمله این امکانات میتوان به صفحهنمایش ۹ اینچی با کیفیت مطلوب، اتولایت، دیلایت، سنسور دنده عقب، دوربین عقب، کروز کنترل، سنسور باد لاستیکها، سیستم کنترل خودرو در سربالایی(HAC)، سیستم کنترل خودرو در سرپایینی (DAC)، سانروف دوحالته برقی، فرمان برقی، ترمز دستی برقی، اتوهلد، دو کیسه هوا و سیستم کنترل پایداری (ESP) اشاره کرد.
مشخصات فنی:
چری برای ایکس ۲۲ پرو، موتور یک لیتری سه سیلندر توربوشارژ درنظر گرفته است که اگرچه نسبت به موتور قبلی، کمی توان پایینتری دارد اما گشتاور بالاتری را در اختیار راننده قرار میدهد. این موتور قادر است حداکثر ۱۰۲ اسببخار قدرت و ۱۵۰ نیوتنمتر گشتاور را تولید کند. باتوجه به اینکه در ایران، حجم موتور ملاک مهمی در انتخاب خودرو است، شاید خودرویی با سه سیلندر و حجم یک لیتر، کمی عجیب و غیرجذاب بهنظر برسد. اما واقعیت این است که امروزه خودروسازان، به جای موتورهای حجیم، به طراحی موتورهایی با حجم کوچکتر و البته بازده بیشتر، روی آوردهاند تا علاوهبر کاهش هزینه تولید، در مصرف سوخت هم صرفهجویی گردد.
موتورهای کم حجم امروزی، قادرند توان و گشتاور بهمراتب بیشتری را نسبت به موتورهای با حجم بالای قدیمی تولید کنند. این روزها در کشور خودمان هم شاهد عرضه خودروهایی با موتورهای با حجم کم و البته بازده زیاد، هستیم و بهنظر میرسد ایرانیها هم باید با فاصله گرفتن از دیدگاه سنتی خود در مورد موتورهای بزرگتر، خود را با شرایط جدید، وفق دهند. چری در ایکس ۲۲ پرو سعی کرده است از این قاعده پیروی کند. موتور این خودرو نسبت به حجم خود، توان و گشتاور مناسبی را تولید میکند و از بازده مناسبی برخوردار است. در کنار این قضیه، چری از یک گیربکس CVT استفاده میکند که بهصورت مجازی ۹ سرعت برای آن درنظر گرفته شده است.
این گیربکس، قبل از این هم در خودروهای گرانقیمتتر این شرکت، مانند آریزو ۶ مورد استفاده گرفته بود که در آنجا شاهد عملکرد مناسبی از آن بودیم. هماهنگی کاملی بین موتور و گیربکس وجود دارد و بنابرگزارشها، این گیربکس قادر است ۹۵ درصد قدرت موتور را انتقال دهد که عدد بسیار مناسبی است. تجربه رانندگی با ایکس ۲۲ پرو نشان از این دارد که برخلاف حرکت اولیه با شتاب کم در خودروهای با گیربکس سیویتی، در این خودرو با توجه به حجم موتور، شتاب اولیه، مناسب است، دندهها به نرمی و بهموقع تعویض میشود و در سربالاییها، توان موتور برای به حرکت درآوردن جثه ۱۲۰۰ کیلویی آن، کافی است، اگرچه بههیچعنوان نباید انتظار یک رانندگی پرشتاب و هیجانانگیز را از آن داشت.
نتیجهگیری:
تغییرات اعمال شده بر روی ایکس ۲۲ و تولید ایکس ۲۲ پرو فراتر از یک فیسلیفت ساده است. نمای ظاهری، کاملا مدرن شده و داخل کابین هم با تغییرات بسیار زیاد، جذاب و امروزیتر گردیده و حتی مشخصات فنی هم بهطور کلی دگرگون شده است. این حجم از تغییرات در نسخه فیسلیفت، برای ما ایرانیها که فقط عادت بهدیدن تغییر در چراغها و افزودن عنوان پلاس بهنام خودرو را داریم، بسیار دور از انتظار است.
درحالحاضر، جدیترین رقیب این خودرو در بازار، جک اس ۳ کرمانموتور است. با توجه به جدیدتر بودن محصول مدیرانخودرو، ایکس۲۲ پرو، از نمایی جدیدتر نسبت به اس ۳ برخوردار است اما قیمت بالاتری هم دارد. باید منتظر بود و دید که پاسخ کرمانموتور، به این خودروی جدید مدیرانخودرو چیست.
چری این خودرو را بهعنوان یک محصول اقتصادی، تولید و به بازار عرضه کرده است که در ایران، برای همین محصول اقتصادی، قیمت ۶۲۰ میلیون تومان!!!! اعلام شده است تا از دسترس بخش زیادی از مردم دور باشد. بههرحال با توجه به واقعیت قیمتها و شرایط فعلی بازار و با در نظر گرفتن عواملی چون، ظاهر جذاب، امکانات کافی، مشخصات فنی پاسخگو، کیفیت قابل قبول و خدمات پس از فروش مناسب، ایکس ۲۲ پرو گزینهای است که میتوان به آن فکر کرد.