مکمل بنزین
یادداشت

واردات خودرو؛ بهترین‌ها برای ثروتمندان!

درست از لحظه انتشار خبر آزاد شدن واردات خودرو به کشور بود که حواشی بی پایان حول این مساله به طرز فزاینده ای شکل گرفت. از خوش بینی نسبت به اصل موضوع واردات تا قیمت تمام شده خودروها، همه و همه موجب به وجود آمدن فضای احساسی واردات خودرو گردید.

گویا ابر و باد و مه و خورشید و فلک همه دست به دست هم داده بودند تا خودروهای خارجی ارزان قیمت به دست مصرف کننده ی داخلی برسد. اتفاقی که شاید تا قبل از سال 1396 و ممنوعیت واردات هم رخ نداده بود و اینبار مسئولی میخواست کاری جدید کند!

خوشحالی زاید الوصفی در حال تزریق شدن به جامعه بود که ایها الناس؛ چه نشسته‌اید که از این به بعد به جای پراید و تیبا می‌توانید اسپورتیج و کرولا سوار شوید و عمر بیشتری کنید!

اما رفته رفته با انتشار اخبار حوزه واردات خودرو و اعداد و ارقام واقعی واردات و قیمت دلاری خودروها، ماه عسل وعده‌های شیرین واردات خودرو هم تمام شد. البته که وزیر سابق خدابیامرز، همچنان تا روزهای آخر مرغش یک پا داشت که مردم، 4 سال صبر کنید تا نتیجه کار من را ببینید!

از سوی دیگر، منتقدان وزارت صمت که همگی خود بر شاسی بلندهای واقعی و با کیفیت سوار بودند، برای سوار شدن بر موج اعتراض مردم نیز، به آرامی فریاد برآوردند که: آقاجان واردات عملی خودرو با ثبت سفارش در سیستم فرق دارد ها؛ چقدر خودرو ارزان قیمت باید وارد شود تا قیمت کوئیک کاهش یابد؟ اصلا این به آن چه کار!

اما وزارتی ها و تیم فاطمی امین، هر روز درکنار ارائه آمار رشد تولید داخل و رونمایی از محصولات نصفه و نیمه آبی و نارنجی پوشان جاده مخصوص، اسامی شرکت‌های وارد کننده را یکی پس از دیگری اعلام میکردند تا بازار از حجم انبوه خیالی خودروهای وعده داده شده شرمنده شده و به تعادل برسد! البته دلالان و ماشین‌ها خیلی حرف گوش کن نبودند!

ولی پس از مدتی نگاه به انواع گوناگون مدلهای ادعایی برای واردات، برخلاف اهداف اولیه، واضح بود که خبری از خودروهای اقتصادی نیست. گرچه بنابر گفته‌ها این خودروها اقتصادی هستند، اما این کلمه جذاب در بیرون مرزهای این کشور کاربرد دارد!

این روز ها کمتر کسی است که نداند وقتی ارزان‌ترین خودروی تولید داخل یعنی ساینا که نمونه ای منسوخ شده در جهان امروز است حدود 370 میلیون تومان (در لحظه نگارش) قیمت دارد، قطعا و یقینا خودروهای وارداتی که اغلب از نوع کراس اور هستند هیچ تهدید قیمتی برای آن محسوب نمیشوند.


به عنوان نمونه چانگان های وارداتی قیمتی حول و حوش بقیه به اصطلاح شاسی بلندهای چینی حال حاضر در بازار نظیر تیگو 8، هایما، فونیکس ها و …  خواهد داشت؛ خب حال سوال اینجاست که مشتری این خودروهای وارداتی چه اقشاری هستند؟

پاسخ واضح است، شخصی که اکنون ما بین خرید جک و تیگو و … مردد مانده انتخاب‌های دیگری نیز خواهد داشت. یعنی قشری از سطح متوسط به بالا که از این به بعد بین خرید یک خودروی 1.5 میلیاردی تا 2 میلیاردی، به جای 2 حق انتخاب، مثلا 5 حق انتخاب دارد. اما آیا مردم با سطح درامدی اندک که تنها انتخابشان ساینا و کوئیک و محصولات کارکرده بازار است خواهند توانست خودروی وارداتی سوار شوند؟ نظر شما چیست؟

نوشته های مشابه

‫10 دیدگاه ها

  1. حذف کنید این مقاله مضحک رو. دو قطبی سازی از سوی حکومت کم بود شما هم بهش دامن زدید. مگه پول شما تو جیب ثروتمندهاست که اینچنین عقده کردید و با حسادت و حقارت در ضدیت با‌ثروت مقاله نوشتید؟!!

    1. الان دقیقا شما مشکلت چیه برادر؟ اگر ثروتمند هستین که نوش جان ، لذت ببرید از رانتی که دارید!
      اگر نیستین چرا ناراحت ثروتمندان شدین؟!

      1. واردات خودرو اشکالی نداره خیلی هم عالی ولی با دو میلیارد سه میلیارد هیچ فایده ای ندارد خودرویی که تو دنیا با پانصد میلیون فروش می‌رود چرا توی ایران باید چندین میلیارد قیمت بخورد و ما باید پراید و پژو داغونو نیم میلیارد یا یک میلیارد پول بدیم که حاصل بیست سال جون کندنمونه

  2. سلام دعوا سر لحاف ملاهست
    فقط دلال مافیای قدرت دارن حرف میزن
    تبصره قانون هم دست خودشان است اگر حتی خودروهای 10سال ساخت ژاپن و کره ای وارد ایران میشد این تضمین داشت توی مصرف بنزین وتصادفات جاده ای صرفه جویی وکشتار هم خیلی کم میشد وقتی دلال مافیای قدرت باکشور چین قرار داد داره واستفاده مالی زیادی براش داره دلیلی ندارد که دلش برای مردم بسوزه خیلی خودروهای ده سال ساخت خارجی الان توایران سوار میشن قیمتش هم ازماشین های صفر چینی بیشتره چرا سوارمیشن یک خراب نمیشه دوم اصطلاک کمتر داره سوم امنیت بالا داره هنوز خودروهای آمریکایی و اروپایی جای خود داره که باید تومجلات صفحه های مجازی ببینیم بیشترین استفاده نمایندگی خودرو ایران می‌بره هرروز هم میگن ما داریم ضرر میکنیم مردم عزیزماهم مجبورند هر طور اونها آهنگ میزن اینها هم برقصن

  3. واقعا حرف حق رو زدین.
    اصلا استفاده شخصی ما مردم هیچی، لااقل تو این دوران تحریم و کمبود ارز، این ارز زبون بسته رو می‌دادین یه ۲۰۰ هزارتا خودروی هیبریدی جهت ناوگان فرسوده تاکسیرانی در کلانشهرها وارد میکردین.
    حتی چینی! تا راننده تاکسی به جای خودروی فرسوده خودش مجبور نباشه تارا و سورن و یه مشت خودروی لَش و پراستهلاک و آلاینده با بدبختی و فلان میزان قسط بگیره و تهش هم آلایندگی فرق چندانی نکنه.
    واقعا جز تاسف خوردن کاری نمیشه کرد.
    اونم در دورانی که همه در صف‌های طویل خودرو از گرانی و بی‌کیفیت بودن این گاری‌ها شکایت می‌کنند و اما مدام یکدیگر را هُل می‌دهند!
    چاره‌ی کار دست مردم است…
    که فعلا مردم ما رانت توزیعی را به منفعت ملی ترجیح می‌دهند… پس از ماست که بر ماست…

  4. کاملا فرمایشت شما متینه اما وقتی پول کشور رو ضعیف میکنن وضعیت بهتر از این نمیشه قدرت پول ملی به خاطر سیاست غلط ضعیفه وفشار روی اقشار ضعیف جامعه ستومنبع درآمد قشر پولدار از ضعیفاست وقتی ضعیف جامعه نتونه خرید کنه دیگه پولداری هم نیست.

  5. آخه کو خودروی وارداتی؟همش حرف درمانی میکنند،اجازه بدید یه دونه خودرو وارداتی دست مردم ببینیم،بعد اونوقت دعوا کنیم که به قشر پولدار رسیده یا ضعیف،مخلص اینکه این قبری که بالای سرش داریم گریع میکنیم،هیچ مرده ای توش نیست

  6. سلام ایا خرید خودرو وارداتی هم شرایط دارد مثل نداشتن پلاک فعال و..

  7. خدا بیامرزه سوسن خانم رو ….می‌گفت دروغ دروغ دروغه …حرفات همه دروغه …خخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا