هر چقدر صنعت خودروسازی ایران، صنعتی ناموفق و ناامید کننده است و هر روز نسبت به روز قبل پسرفت میکند، به جای آن ایرانیان موفق زیادی در سرتاسر دنیا هستند که یا با حضور در برندهای موفق دنیا خوش میدرخشند یا خودشان تولید کننده خودروهایی خاص هستند.
در سالهای اخیر نام بسیاری از ایرانیان موفق در صنعت خودروسازی دنیا و شاخههای مربوط به آن در اخبار مختلف شنیده میشود. با چند تن از آنها بيشتر آشنا میشويم.
آرش فربد و سوپر خودروهای عجیب و غریبش
آرش فربد مالک کمپانی خودروسازی آرش، یک ایرانی الاصل ساکن انگلیس است. فربد فارغ التحصیل دانشگاه کمبریج است و در سال 1999 ميلادی کمپانی خودروسازی خود را افتتاح کرد. این کمپانی در ابتدا خودروهایش را با نام فربد تولید میکرد که بعدها به آرش تغییر نام یافت. تخصص آرش فربد ساخت سوپرخودروهای خاص و متفاوتی است که در کنار مک لارن و فراری توانسته در دنیای این خودروها خودی نشان دهد.
برای آشنایی با نوع ساخت خودروهای آرش فربد جالب است بدانید که آخرین خودروی ساخت او با نام AF10 یک سوپر خودروی هیبریدی است که آن را قدرتمندترین خودروی جهان هم میدانند. این خودرو دارای یک پیشرانه 6.2 لیتری هشت سیلندر است که توان تولید قدرت 2080 اسب بخار را دارد! این خودرو با شتاب 2.8 ثانیه احتمالاً میتواند با یک موشک مسابقه بدهد! قیمت AF10 در بازارهای جهانی 1.6 میلیون دلار است. خودروهای تولیدی کمپانی آرش فربد، همه در سطح بالا و قیمتهای میلیون دلاری تولید میشوند.
کوروش منصوری، سلطان تیونینگ
کوروش منصوری مدیر شرکت منصوری، یکی از بزرگترین تیونینگکاران دنیای خودروست. تیونینگ انجام تغییراتی مانند افزایش قدرت موتور، افزایش قدرت ترمزها و تغییراتی در طراحی ظاهری و داخلی خودروست که فراتر از خود شرکت خودروساز اصلی، بر روی خودرو صورت میگیرد.
نکته جالب در مورد آقای منصوری، ریسکهای جالب او برای تیونینگ کردن ابرخودروهای جهان است. بوگاتی ویرون، خودرویی بود که کوروش منصوری آن را ارتقا داد. پیش از این هیچ کدام از کمپانیهای تیونینگ به سراغ مدلهای فوق لوکس جهان مانند بنتلی و رولزرویس نمیرفتند. جسارت او در این زمینه ستودنی است.
در مورد کار آقای منصوری و کمپانی او این نکته حائز اهمیت است که تمامی قطعات مورد استفاده در تیونینگ خودروها را خودش شخصاً تولید میکند.
فردیس رضوانی، هیولاساز ایرانی!
رضوانی موتورز کمپانی خودروسازی است که توسط فردیس رضوانی در سال 2014 در آمریکا تاسیس شده است. وجه تمایز خودروهای آقای رضوانی، شباهت آنها به هواپیماهای جنگنده است. از آنجایی که پدر فردیس رضوانی خلبان جتهای جنگی بود، میتوان گفت که این شباهت به دلیل علاقه او به شغل پدرش بوده است.
خودروهای رضوانی با نامهای رضوانی 20، رضوانی 20X، رضوانی 20 آلفا، رضوانی 20 آلفا ایکس و رضوانی تانک، هر کدام با طراحیهای خاص و کیفیت ساخت متفاوت در دنیای خودرو شناخته میشوند.
«رضوانی تانک» یک شاسی بلند متفاوت است که ظاهری کاملاً شبیه به تانک دارد. نکته جالب در مورد این خودرو علاوه بر موتور هشت سیلندر با قدرت 500 اسب بخاری، وجود پنلهای ضدگلوله برای این خودروست. این خودروی 178 هزار دلاری خودرویی عجیب و قدرتمند برای آفرود سواران است.
نادر فقیهزاده، نامی که با BMW گره خورده است
اگر سری به آگهیهای سایت دیوار بزنید، با انواع و اقسام اتومبیلهای شرکت معظم بامو مواجه می شوید که برای فروش گذاشته شدهاند. نادر فقیهزاده طراح بزرگ ایرانی است که امضای او زیر طراحی بسیاری از خودروهای BMW است.
او طراحی سری 7 BMW، سری کوپهٔ BMW 6، سری کروک BMW 6، و سری گرنج کوپه BMW 6 را بر عهده داشته است.
نادر فقیهزاده پیش از پیوستن به گروه BMW دعوت نامههای بسیاری از دیگر خودروسازان بزرگ جهان مانند پورشه هم داشت، اما به دلیل علاقه شخصیاش به خودروهای BMW به این کمپانی پیوست.
او که تحصیل کرده رشته طراحی صنعتی از دانشگاه مونیخ است، با طراحی داخلی و خارجی بسیاری از خودروهای بامو، به شهرت رسید و تحسین منتقدان و علاقهمندان به خودرو در سراسر دنیا را برانگیخت.
حسین امینی یکتا، از سمند تا مرسدس بنز
امینی طراح موفق ایرانی، تا زمان حضورش در ایران رزومه بسیار خوبی در زمینه طراحی خودرو، آمبولانس، کامیون و مینیبوس فعالیت داشت. او یکی از اعضای تیم طراحی خودروی ملی ایران، سمند، است.
امینی بعد از اینکه نتوانست در ایران طرحهای خود را به سرانجام برساند، به ایتالیا رفت. بعد از تحصیل در رشته طراحی صنعتی، با الهام از لامبورگینی، طراحی مفهومی خودرویی را انجام داد که جوایز بسیاری را در سراسر دنیا از آن خود کرد. بعد از آن کمپانی بنز با دعوت از آقای امینی، طراحی بخشی از خودروهای خود را به او سپرد.
حسین امینی بعد از طراحی کامیون بنز و یک ویژن ون، خودرویی خاص در سایز مینی طراحی کرد که از آن با عنوان انقلابی در صنعت خودروسازی نام میبرند.