مکمل بنزین
اخبار خودروبرگزیده‌هاتازه‌هاتحلیلی

برنامه ایران خودرو برای ارتقاء موتور TU5 پلاس؛ استفاده از اتکینسون و توربوشارژ

پیشرانه TU5 را که طی سالیان گذشته ارتقاء پیدا کرد و با نام TU5 PLUS برای اولین بار در سدان تارا ایران خودرو نصب شد، می‌توان پر استفاده‌ترین پیشرانه نصب شده در خودروهای ایرانی عنوان کرد. از تارا، رانا پلاس، پژو 207i هاچبک (بزودی نسخه سدان) گرفته تا محصولات جدید گروه سایپا نظیر شاهین پلاس و پروژه P90 پارس خودرو (پارس آریا)! همه اینها مجهز به موتور 1.6 لیتری تنفس طبیعی TU5 پلاس هستند.

اما مدتی پیش، نشریه داخلی ایران خودرو اقدام به انتشار مشخصات پروژه‌ای نمود که نشان می‌دهد این گروه خودروسازی برنامه دارد تا موتور TU5 پلاس را ارتقاء دهد. براساس این گزارش، ایپکو (شرکت تحقیق، طراحی و تولید موتور ایران خودرو) قصد دارد موتور ارتقاء یافته TU5P را در 2 نسخه تنفس طبیعی و توربوشارژ طراحی و تولید کند.

گزارش موتور جدید تی یو فایو پلاس TU5 PLUS
گزارش موتور جدید TU5 PLUS
متن گزارش به شرح ذیل است:

گروه صنعتى ايران خودرو همواره طراحى و توليد پيشرانه‌ها و خودروهاى با تكنولوژى برتر روز دنيـا را در كنار كاهش مصرف سوخت و آلاينده‌هاى زيست محيطى در راس سياست‌های كيفى و مسئوليت‌هاى اجتماعى خود قرار داده، اخیرا نيز براى ارتقاى سطح اسـتانداردهاى حاكم بر حوزه آلايندگـى و مصرف انرژى محصـولات توليـــدى، با تعريف پروژه‌اى بر آن شـــده تا با تكيه بر دانش بومی خود بر روى تعدادى از محصولات توليدى در آينده‌اى بسيار نزديک از پیشرانه‌های طراحى شده بر اساس آخرين نسخه از چرخه اتكينسون استفاده كند.

در اين پروژه، با هدف افزايش توان و گشتاور و كاهش مصرف سـوخت و سطح آلايندگى و دسـتيابى به اسـتاندارد آلايندگى EURO 6B، موتور TU5 پلاس به عنوان موتور پايه در نظر گرفته شـده تا پس از بازطراحى‌هاى لازمه در سيستم قواى محركه، دسته جديدى از خانواده موتورهاى TU5 PLUS تحت عنوان TU5P-NA ATK (موتور اتكينسمون تنفس طبيعـى) و TU5P-TC ATK (موتور اتكينسون توربوشارژ) توليد و برروی خودروهاى مدنظر نصب شوند. در فرآيند بازطراحى، براى كاهش زمان و هزينه‌هاى اجراى اين پروژه و بهبود اهداف و منافع حاصل از آن، ویژگی‌ها و شاخص‌هاى مهمى مد نظر طراحان و عوامل اجرايــى مربوطه قرار گرفته كه از جمله آنها میتوان به ايجاد حداقل تغييرات در قطعات اصلى (5C) موتورهاى جارى، استفاده حداكثرى از قطعات و تجهيـزات كنونى، بهبود راندمان موتور و همچنين كاهش مصرف ســوخت و سطح آلایندگى خودروى مربوطه اشاره كرد؛ ضمنا پلتفرم هاى هدف براى محقق شدن موارد فوق، پلتفرم خودروهاى پژو 207 و تارا هستند.

در اين راســتا، مشخصات فنى پيش بينى شــده براى موتور و خودروى مربوطه در دو نسخه تنفس طبيعى و توربوشارژ، به شرح جدول ذیل است.

مشخصات موتورهای جدید TU5 پلاس تنفس طبیعی و توربوشارژ
مشخصات موتورهای جدید TU5 پلاس تنفس طبیعی و توربوشارژ

به منظور تحقق اهداف و ویژگی‌های تعريف شـده در پروژه، در حال حاضـر بازطراحى‌هـاى لازم بـرروى موتور پايه TU5 پلاس صـورت پذيرفته و در بخش‌هاى موتوری و خودرویی نيز فعاليت هاى نمونه سازى، اعمال تغييرات در خطوط و تجهیزات
تولیدى، آماده سازی استندهاى تست و ساير فعاليت‌های مرتبط در دست اقدام هسـتند تا در مرحله نخست، موتور تنفس طبيعى برروى خودروى 207 نصب و تجارى شود. در مراحـل اجرايى اين پروژه موتور Atkinson plus TU5 در قالب واريانت هاى تنفس طبيعـى، پرخوران و دونيرويى (HYBRID) بروى خودروهاى 207 و تارا نصب می‌شوند.

بديهـى است، با تحقق اهداف اين پروژه، علاوه بر پیشبرد استراتژی ها و خط‌مشى كيفى گروه صنعتى ايرانخودرو، دريچه‌اى تازه برروى اين مجموعه صنعتى براى ورود به دنياى خودروهايى با ســيكل اتكينسون و خودروهاى دونيرويى (HYBRID) منطبق با تكنولوثى روز دنيا گشوده خواهد شــد كه ماحصل آن ايجاد تنوع و هرچه سـبزتر شدن ســـبد محصولات گروه صنعتى ايران ﺧﻮدرو خواهد بود.

اما…!

کمتر پیش می‌آید که شرکت‌های زیرمجموعه ایران خودرو، قبل از معرفی رسمی محصول پروژه‌ای، اطلاعات آن را به این صورت افشا کنند. به همین جهت، ابهاماتی برایمان ایجاد شد و تصمیم گرفتیم تا بررسی‌های بیشتری در این رابطه انجام دهیم.

درنهایت با مطالعه صورت‌های مالی شرکت ایپکو، قانع شدیم که پروژه ارتقاء موتور TU5 پلاس صحت داشته و پروژه آن از امسال آغاز شده است. طی نیمه اول امسال هم برای این پروژه، 48014 میلیون ریال هزینه شده است.

صورت مالی ایپکو ایران خودرو برنامه ها IPCO
طرح های تحقیقاتی ایپکو

مدتی پیش، پیشرانه‌های 3 سیلندر نسل جدید توسط ایپکو معرفی شد. سپس ایران خودرو اعلام کرد قصد دارد تا طی سالهای آتی، خودرو تارا را با پیشرانه 1.2 لیتری توربوشارژ 3 سیلندر وارد بازار کند. حال اینکه ایپکو پروژه ارتقاء پیشرانه TU5 پلاس را آغاز کرده و نسخه توربوشارژ آن را برای تارا معرفی می‌کند، عجیب است. ماجرا آن‌جایی عجیب‌تر می‌شود که ایران خودرو قصد دارد بزودی نسخه مجهز به پیشرانه TC7 پلاس را نیز در تارا نصب کند!

فعلا صحبت دیگری نمی‌توان در رابطه با پروژه ارتقاء پیشرانه TU5 پلاس کرد. اینکه ایران خودرو چه خوابی برای خانواده TU5 دیده، در آینده برایمان روشن خواهد شد

سیدعلی سیدهاشمی

سیدعلی سیدهاشمی - SEYYED ALI SEYYED HASHEMI - خبرنگار و فعال حوزه خودرو - Automotive industry journalist - Репортер автомобильной промышленности- 汽车行业记者

نوشته های مشابه

‫2 دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا