با گرانی بنزین افزایش هزینههای مربوط به سوخت خودروها، به نظر میرسید که استفاده از سوخت سیانجی افزایش پیدا کند ولی مشاهدات نشان میدهد که افزایش چندانی در مصرف این سوخت ایجاد نشده و ظرفیت بسیار زیادی از این سوخت در کشور بلا استفاده باقی مانده است. اما باید بررسی کرد که آیا این سوخت، ظرفیت جایگزینی با بنزین را دارد؟
به گزارش چرخان، در حالیکه به نظر میرسید از ظرفیت 40 میلیون متر مکعبی گاز سیانجی استفاده بهتری شده و با گرانی بنزین، مردم رو به استفاده از این سوخت بکنند ولی استفاده از این سوخت چیزی در حدود 2 میلیون متر مکعب افزایش یافته و به 21 میلیون رسیده است. این بدین معنی است که چیزی در حدود 19 میلیون متر مکعب از ظرفیت سیانجی در کشور خالی و بلااستفاده مانده و مشخص نیست که چرا اقدام جدی برای تغییر مصرف مردم از بنزین به سمت گاز صورت نمیگیرد!
ماهیت سوخت سیانجی نیز به نحوی است که برای کشور از هزینه بسیار اندکی برخوردار بوده و از سوی دیگر قابلیت صادراتی بسیار اندکی دارد. به همین دلیل نسبت به بنزین که مشتریان دست به نقد و پولداری دارد، از صرفه زیادتری برای مردم و دولت داشته و طبیعتا استفاده از این سوخت یک قصه دو سر سود برای کشور خواهد بود.
اما از دیگر نکات موجود در این زمینه، مقدار مصرف بنزین است که در ترکیه و با همین تعداد خودرو به یک دهم کشور ما رسیده است. مردم ترکیه اغلب از سوختهای جایگزین مانند سیانجی و برق استفاده میکنند و بنزین در جایگاه بسیار پایینی قرار گرفته است. البته قرار گرفتن بنزین در ردههای پایین به موجب حمایتهای دولتی از ورود خودروهای هیبریدی، افزایش استفاده از خودروهای گازسوز و … بوده و بدیهی است که صرفا خواسته مردم نبوده است.
البته پیش بینی میشود که به زودی استفاده از گاز چیزی در حدود 2 میلیون مترمکعب افزایش پیدا کند که این اتفاق در پی اتمام سهمیه بنزین دولتی رخ خواهد داد ولی این مقدار از افزایش مصرف نیز تاثیر چندانی در پر شدن ظرفیت خالی گاز کشور نخواهد داشت. شاید خبر امیدوارکننده این باشد که با شروع طرح مدیریت مصرف سوخت، چیزی در حدود 30 هزار درخواست روزانه به ستاد گازسوز کردن خودروها رسیده و طبیعتا در صورت عملیاتی شدن این درخواستها تا 2-3 ماه آینده، میتوان شاهد افزایش مصرف این سوخت در کشور بود.
طبق اعلام مسئولین مربوطه، پس از ثبت نام مشترکین در سامانه جامع اطلاعات خودروهای دوگانهسوز (irngv.ir) پیامکی برای وی ارسال میشود که سازوکار باقیمانده از دوگانهسوز کردن خودرویش را انجام بدهد. در مورد هزینهها نیز طبق نوع خودرو و کیتهای استفاده شده محاسبه شده و حداقل رقم موردنیاز 2.5 میلیون تومان و حداکثر مبلغ موردنیاز نیز 5.4 میلیون تومان خواهد بود. مسئولین مربوطه قول دادهاند که این هزینهها ثابت بوده و هیچ مبلغ دیگری دریافت نخواهد شد.
بدیهی است که کاهش استفاده از بنزین مقتضیاتی داشته و از جمله این مقتضیات میتوان به ارتقا ناوگان حمل و نقل عمومی اشاره کرد و از سوی دیگر زیرساختهای لازم برای استفاده از گاز سیانجی بوده که پراکندگی و دسترسی آن بسیار مهم خواهد بود. کارشناسان امر پیش بینی میکنند که با بهبود فرهنگ استفاده از سوختهای جایگزین بنزین و کاهش مصرف بنزین، بتوان این سوخت پرمشتری را به کشورهای همسایه صادر کرد و از منبع درآمدهای ارزی و ریالی این اتفاق، بخشی از مشکلات بودجهای را حل نمود.