بیش از یک دهه است که پای خودروسازان چینی به کشورمان باز شده و طی این سالها انواع و اقسام این خودروها را در ایران دیدهایم؛ اما برخی خودروهای چینی که به کشورمان آمدند، مدت کوتاهی عرضه شدند و خیلی زود از یادها رفتند.
به همین دلیل، قصد داریم ازاینپس طی سری مطالبی، به این چینیهای فراموششده بازار ایران بپردازیم.
در اولین قسمت از این سری مطالب، سراغ چری ویانا رفتهایم.
چری A15 یا ویانا
نام اصلی ویانا، چری A15 است. این خودرو که در سال 2003 به بازار آمد، جایگزین مدل A11 بود که اولین خودروی ساخت چری محسوب میشد. A11 که در سال 1999 راهی بازار چین شد، اساساً نسل اول سئات تولدو (سئات برند اسپانیایی گروه فولکسواگن است) بود که روی پلتفرم A2 گروه فولکسواگن ساخته شده بود و با تغییراتی در چین توسط چری به تولید رسید. در آن زمان، دولت چین با مقررات بسیار سختگیرانهای مانع از ورود خودروسازان جدید به صنعت خودروسازی این کشور میشد و به همین دلیل چری مخفیانه طرحهای تولید سئات تولدو را خرید. برای این خودرو همچنین خط تولید یک پیشرانه 1.6 لیتری قدیمی فورد از انگلستان خریداری و به چین منتقل شد.
بدین ترتیب، در سال 1999 تولید A11 در چین آغاز شد و مسیر موفقیت چری را پایهگذاری کرد زیرا این شرکت در سال 2001 سرانجام توانست مجوز فروش خودرو در سراسر چین را از دولت این کشور دریافت کند.
تولید این خودرو تا سال 2006 در چین ادامه داشت اما در سال 2003 چری جایگزین آن را با نام A15 معرفی کرد. هرچند این خودرو بهعنوان محصولی جدید و با نامی متفاوت معرفی شد اما درواقع فیسلیفتی روی همان A11 قدیمی بود؛ بنابراین، زیر پوست A15 هم همان پلتفرم A2 فولکسواگن قرار داشت که در نسل دوم گلف استفاده شده بود. بااینحال، A15 به پیشرانه مدرنتر 1.5 لیتری مجهز شده بود که آلایندگی و مصرف سوخت کمتری داشت.
این خودرو در آگوست 2003 به بازار آمد و علاوه بر چین، به بیش از 30 کشور جهان در جنوب شرقی آسیا، آمریکای لاتین و اروپای شرقی صادر شد.
تولید A15 تا سال 2010 ادامه یافت و سپس در این سال نسخه فیسلیفت آن معرفی شد. همزمان با این فیسلیفت، چری که حالا به برند بسیار قویتری نسبت به قبل تبدیل شده و تنوع محصولات خود را افزایش داده بود، A15 را به زیربرند کوین خود منتقل کرد و با نام کوین 2 به بازار فرستاد.
زیربرند کوین برای محصولات ارزانقیمت و اقتصادی چری در نظر گرفته شده بود و مدلهای قدیمی این شرکت با تغییرات و فیسلیفتهایی از طریق کوین به بازار عرضه میشدند. مدت کوتاهی بعد یعنی در سال 2011، کوین 2 دوباره فیسلیفتی را تجربه کرد که بزرگتر از قبل بود و تغییرات قابلتوجهی را در چراغها و سپرها به همراه داشت.
در این فیسلیفت، داخل خودرو هم کاملاً بازطراحی و مدرنتر شد. تولید کوین 2 در سال 2016 خاتمه یافت تا اولین محصول چری کاملاً از خط تولید کنار برود.
چری ویانا در ایران
چری A15 که در کشورمان ویانا نام گرفت، پس از امویام 110 یکی از اولین خودروهای چینی بود که در ایران عرضه شد؛ اما برخلاف دیگر محصولات چری که همگی از طریق شرکت مدیران خودرو در کشورمان عرضه شدند، ویانا توسط شرکتی بنام سناباد خودرو به ایران آمد.
این شرکت که در سال 1381 در مشهد تأسیس شد، در سال 1388 با همکاری ایرانخودرو تولید A15 را آغاز کرد. این خودرو با قیمتی در حدود 12 میلیون تومان در کشورمان عرضه شد و قصد داشت به رقیبی برای پژو 405 تبدیل شود اما به دلیل کیفیت ساخت پایین و همینطور عدم امکان تجهیز به ایربگ شاگرد، پس از مدت کوتاهی در سال 1390 تولید آن خاتمه یافت.
موتور ویانا
ویانا به یک پیشرانه 1.5 لیتری چهار سیلندر 16 سوپاپ مجهز است که 110 اسب بخار قدرت و 140 نیوتن متر گشتاور تولید میکند. این همان پیشرانهای است که در امویام 315 هم ارائه میشد. نیروی این موتور از طریق یک گیربکس پنج سرعته دستی به چرخهای جلو منتقل میشود. این سدان چینی در هر صد کیلومتر 7.5 لیتر بنزین مصرف میکند.
ویانا خودرویی لیفتبک است که یعنی درب صندوق آن مثل زانتیا همراه با شیشه عقب باز میشود و صندوق بار بسیار بزرگی را فراهم میکند که 550 لیتر ظرفیت دارد. این خودرو با برخورداری از ترمز ABS و EBD، ایربگ راننده، فرمان هیدرولیک، آینههای برقی، پنجرههای برقی هر چهاردر، رادیوپخش CD، رینگ آلومینیومی، مه شکنهای جلو و عقب و قابلیت تنظیم ارتفاع فرمان، تجهیزاتی همسطح سمند را ارائه میکرد.
قیمت چری ویانا
در حال حاضر، چری ویانا در بازار خودروهای دستدوم با کارکردی بین 150 تا 200 هزار کیلومتر بسته به مدل و تمیزی بین 110 تا 150 میلیون تومان قیمت دارد.