شرکت پارس خودرو پس از اعمال تحریمهای ظالمانه آمریکا در سال 1397، به تولید کارمزدی محصولات سایپا روی آورد. خانواده کوییک و ساینا، دو خودرو اصلی هستند که در تیپهای مختلف توسط پارس خودرو تولید میشوند.
با معرفی غیررسمی خودروهای جدید سری X200، شاهد آن بودیم که سایپا تولید سهند را با شرط نصب لوگو پارس خودرو به این شرکت محول کرده است. اما در رابطه با خودرو اطلس، سایپا آن را با لوگو خود معرفی کرده و همچنین در تصاویری که چندی پیش توسط پایگاه خبری چرخان منتشر شد، میتوان فهمید که تولید آزمایشی این خودرو در سایت مرکزی سایپا انجام شده است.
اما به تازگی و باتوجه به اسنادی که بدست خبرنگار پایگاه خبری چرخان رسیده، میتوان فهمید که در برخی ثبت سفارشهای انجام شده برای خرید قطعات اطلس، سازنده این خودرو، شرکت پارس خودرو ثبت شده است.
این اتفاق، احتمال تولید خودرو اطلس را در شرکت پارس خودرو، قوت بخشیده است
شرکت پارس خودرو برنامه دارد تا در سال جاری، خودروهای سهند و کادیلا را در تیپهای مختلف و با برند خود، تولید کند. همچنین این شرکت قصد دارد تا زوتی T300 را در ابتدا به صورت وارداتی و سپس به صورت مونتاژی وارد بازار کند. همچنین گفته میشود که پارس خودرو به دنبال مونتاژ محصولات چانگان است.
مشخصات سایپا اطلس
سایپا قصد دارد تا اطلس را در 4 نسخه S، L، G و E عرضه کند. تفاوت تیپها در گیربکس، امکانات رفاهی و ایمنی بوده و مهمترین وجه تمایز ظاهری آنها در متفاوت یا همرنگ بودن رنگ سقف با بدنه و ملحقات رنگی است.
دو تیپ S و G مجهز به گیربکس 5 سرعته دستی و تیپهای L و E مجهز به گیربکس CVT هستند. اینطور که مشخص است، تفاوت تیپها در بودن یا نبودن ویژگیهایی چون رادار نقطه کور، 2 تیوتر سیستم صوتی، شیشههای دودی عقب، سنسور باران، صندلی برقی 2 حالته راننده همراه با گرمکن، سانروف، سیستم ورود بدون کلید و استارت دکمهای، سیستم کروز کنترل و لیمیت کنترل، GLOBAL CLOSING، تریم داخلی دو رنگ، آنتن کوسهای، آینههای جانبی با قابلیت تاشو برقی، مولتی مدیا 7 اینچی لمسی همراه با دوربین عقب و تریم چرمی صندلیها است.
در پایینترین تیپ یعنی S، هیچکدام از موارد فوق، وجود ندارد. نکته بسیار مهم این است که تمامی تیپها مجهز به سامانههای کنترل پایداری، کنترل کشش و کنترل حرکت در سربالایی هستند.
سایپا اطلس به سری ارتقاء یافته موتور M15 یعنی M15 GSI مجهز خواهد شد که تغییراتی در بخشهایی چون سرسیلندر، هدرز و… داشته و سیستم هایی نظیر دریچه گاز برقی، سامانه زمانبندی متغییر سوپاپها و… نیز به این موتور افزوده شده است. اما همچنان این موتور 8 سوپاپه بوده و درکل توانایی تولید بین 89 اسب بخار، قدرت و 135 نیوتن متر، گشتاور را دارد. این موتور با اینکه مشخصات بالایی در روی کاغذ ندارد؛ اما باتوجه به وزن خودروهای سری X200، عملکرد مناسبی را در عمل از خود نشان داده است.
از امکانات رفاهی و ایمنی مشترک تمامی تیپهای سایپا اطلس، میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
- سامانههای کنترل پایداری، کنترل کشش و کنترل حرکت در سربالایی
- سیستم تهویه مطبوع نیمه اتوماتیک
- 2 کیسه هوای ایمنی
- دی لایت (چراغهای روز)
- فرمان D-CUT
- سنسور نور
- روف ریل
- دستگیرههای آسان بازشو
- ترمزهای دیسکی جلو و کاسهای عقب
- ترمزهای ABS، EBD و BAS
- فرمان کمکی برقی در نسخههای اتوماتیک و هیدرولیک در نسخههای دندهای
- رینگهای آلومینیومی در تیپ 2 و فولادی در تیپ 1
- قابلیت شارژ موبایل با USB
- سیستم نمایش میزان باد تایرها (TPMS)
- حالت چراغهای همراهی تا منزل
- سنسورهای هشدار دهنده موانع در قسمت عقب خودرو
- نمایشگر تعویض دنده (GSI)
- و…
در تیپ 2 و نسخه E که فولترین حالت خودرو سایپا اطلس است، موارد ذیل به لیست آپشنها افزوده میشود:
- رادار نقطه کور
- 2 تیوتر سیستم صوتی
- شیشههای دودی عقب
- سنسور باران
- صندلی برقی 2 حالته راننده همراه با گرمکن
- سانروف
- سیستم ورود بدون کلید و استارت دکمه ای
- سیستم کروز کنترل و لیمیت کنترل
- GLOBAL CLOSING
- تریم داخلی دو رنگ
- آنتن کوسهای
- آینههای جانبی با قابلیت تاشو برقی
- مولتی مدیا 7 اینچی لمسی همراه با دوربین عقب
- تریم چرمی صندلیها
- و…
۷۰درصد سهام پارس خودرو متعلق به گروه سایپا است.لوگان و مگانهای پارس خودرو همیشه تو نمايندگان سایپا ثبتنام میشدن و تعمیراتشون هم تو نمایندگی های سایپا بوده.میخوام بگم اینطور نیست که پارس خودرو یه مجموعه مستقل باشه و از سایپا کارمزدی محصول بگیره کلا پارس خودرو زیرمجموعه سایپا است مثل زامیاد.اتفاقا بخاطر داشتن پارس خودرو تو سبد گروه سایپا است که من معتقدم پرستیژ و کیفیت محصولات سایپا از ایران ناسیونالی ها عمدتا بالاتره
داداش سالمی کیفت محصولات سایپا بالاتره خخخخ
مشکلات خودروهای داخلی از قطعات کم کیفیتشونه.حالا تو سایپا تولید بشه یا پارس خودرو
پارس خودرو چرا چانگان نمیدی بجای ساندرو
که پنج ساله تو نوبت هستیم
رینگ چرخش چنداینچه که خودروساز تومشخصات نمیاره
کاش از رینگ های جدید و زیباتری استفاده می کردند، کاش کاش کاااااش