
خودروهای ضعیف ایرانی هیچگاه قدرتهای بالایی نداشتهاند و اکثر این خودروها حداکثر تنها حدود 100 اسب بخار قدرت را در اختیار رانندگان قرار میدهند یعنی رقمی که امروز در بازارهای جهانی در اقتصادیترین و ارزانترین خودروها میبینیم. این روزها درحالیکه خودروسازان چینی در خودروهای خود به قدرتهای چند صد اسب بخاری و حتی بالای 1000 اسب بخار رسیدهاند، قدرت قویترین خودروهای داخلی از 160 اسب بخار فراتر نمیرود. علاوه بر این، در ایران هنوز هم خودروهایی تولید میشوند که زیر 100 اسب بخار قدرت دارد. در ادامه قصد داریم با این خودروها آشنا شویم که ضعیف ترین خودروهای ایرانی در حال تولید محسوب میشوند.
5-سورن پلاس XU7P
قدرت: 98 اسب بخار
پیشرانهٔ قدیمی XU7 پژو که سالها در انواع پژو 405، پارس و سمند استفاده میشد، هنوز هم در حال تولید است. هرچند ایرانخودرو با اصلاحاتی این موتور را ارتقاء داده و نام XU7P روی آن گذاشته ولی این پیشرانه 1.8 لیتری هنوز هم قدرت و بازدهی بسیار پایینی داشته و جز خودروهای ضعیف ایرانی به شمار میرود. این موتور که همچنان هشت سوپاپ است، مدتی است زیر کاپوت سورن پلاس قرار گرفته تا این خودرو بتواند به جایگزینی برای پژو پارس و سمند تبدیل شود. موتور XU7P در سورن پلاس تنها 98 اسب بخار قدرت و 146 نیوتن متر گشتاور دارد درحالیکه موتور EF7 در همین خودرو با وجود حجم کمتر، 113 اسب بخار قدرت و 153 نیوتن متر گشتاور تولید میکند.
4-آریسان 2
قدرت: 97 اسب بخار
آریسان که بهعنوان جایگزین وانت پیکان به بازار آمد، ابتدا از پیشرانه 1.7 لیتری OHV پژو روآ استفاده میکرد که درواقع نسخه ارتقاءیافته موتور پیکان بود و تنها 86 اسب بخار قدرت داشت ولی بعداً تولید این مدل به دلیل آلایندگی بالای موتور قدیمی و مشکلات دیگر متوقف شد و چندی بعد ایرانخودرو آریسان 2 را روی خط تولید فرستاد که به همان پیشرانه XU7P مجهز شده است. این مدل که برخلاف نسخه قبلی حالا دیفرانسیل جلو شده است، بهصورت پایه گازسوز تولید میشود و 97 اسب بخار قدرت و 146 نیوتن متر گشتاور دارد که در صورت استفاده از گاز این رقم به 137 نیوتن متر کاهش پیدا میکند و همین باعث میشود که آریسان هم عضو پر رنگی از خودروهای ضعیف ایرانی باشد.
3-وانت نیسان
قدرت: 94 اسب بخار
وانت نیسان قدیمیترین خودرویی است که همچنان در کشورمان تولید میشود و به دلیل سادگی، هزینههای نگهداری پایین، فراوانی قطعات و توانایی بالای حمل بار کماکان خریدار دارد. وانت نیسان اما یکی از ضعیفترین و کمبازدهترین پیشرانهها را در بین خودروهای داخلی دارد. این خودرو همچنان از همان موتور 2.4 لیتری چهار سیلندر قدیمی استفاده میکند که تنها 94 اسب بخار قدرت دارد. البته با وجود این قدرت اندک، وانت نیسان به دلیل گشتاور نسبتاً بالای 187 نیوتن متری و همینطور ضرایب سنگین گیربکس و دیفرانسیل، تواناییهای حرکتی و حمل بار بالایی دارد.
2-کوییک / ساینا
قدرت: 90 اسب بخار
پیشرانه 1.5 لیتری M15 سایپا که در محصولات مختلف این شرکت مثل کوییک و ساینا استفاده میشود، درواقع نسخهٔ حجیمتر از همان موتور پراید است. این پیشرانه ابتدا در تیبا مورداستفاده قرار گرفت و بعداً به موتور اصلی سایپا تبدیل شد. موتور M15 که هشت سوپاپ است، در کوییک و ساینا 87 اسب بخار قدرت و 128 نیوتن متر گشتاور تولید میکند ولی سایپا مدتی است نسخه ارتقاءیافته این موتور را هم ارائه کرده که همچنان هشت سوپاپ است ولی تغییراتی مثل تجهیز به سیستم زمانبندی متغیر سوپاپ را تجربه کرده و خروجی کمی بالاتری برابر با 90 اسب بخار قدرت و 137 نیوتن متر گشتاور دارد. این نسخه در اطلس، سهند، کوییک GX و ساینا GX استفاده میشود.
1-پراید 151
قدرت: 73 اسب بخار
و نهایتاً به ضعیفترین خودروی در حال تولید کشور میرسیم که همان پراید آشنا است. خودرویی که هرچند در سال 1399 از روی خط تولید کنار رفت ولی نسخه وانت آن همچنان تولید میشود. وانت پراید که با نام 151 شناخته میشود، از همان پیشرانه آشنا و ساده 1.3 لیتری پراید استفاده میکند که البته سایپا طی سالها کمی آن را مورد ارتقاء و بهروزرسانی قرار داده و نام M13 را روی آن گذاشته است. به لطف این تغییرات، موتور هشت سوپاپ پراید حالا 73 اسب بخار قدرت و 110 نیوتن متر گشتاور تولید میکند که هرچند شاید برای یک موتور 1.3 لیتری هشت سوپاپ قدیمی اعداد قابلقبولی باشند ولی وانت 151 را به ضعیفترین خودروی ایرانی تبدیل میکنند.