مکمل بنزین
یادداشتبرگزیده‌ها

چرا ما بایستی خودروی تولید داخل را گران‌تر بخریم؟

به‌خاطر دارم چندی پیش به سئول رفته بودم و در یکی از کمپانی‌های مشهور کره‌ای، سمیناری با مدیر روابط عمومی آن شرکت داشتم. وی می‌گفت ما در حال راه اندازی یک کارخانه ماشین لباس‌شویی در آمریکا هستیم و در ایران نیز چنین کارخانه‌ای را ساخته‌ایم. وقتی هم پرسیدم که آیا تولید آن در چین به‌صرفه‌تر نیست، گفت: چون ماشین لباس‌شویی بسیار بزرگ و سنگین است، ما ترجیح می‌دهیم آن را در خاک همان کشور تولید کنیم، بدین طریق هم قیمت آن دستگاه در کشور مبدا پایین‌تر می‌آید و هم به خاطر تولید در داخل، گمرک کم‌تری می‌پردازیم. نتیجه این می‌شود که شما یک دستگاه ماشین لباس‌شویی حتی ارزان‌تر از قیمت جهانی آن، در کشور خودتان می‌خرید.

اگر بیاییم نگاهی به سایز یک ماشین لباس‌شویی و مقایسه آن با خودرویی چون پژو 2008 بیندازیم که به‌زودی عرضه آن در کشور آغاز خواهد شد، متوجه می‌شویم که قاعدتا تولید این خودرو در داخل بایستی موجب صرفه‌جویی بیشتری در هزینه شود و با توجه به اینکه این همه سال دولت و ملت بابت حمایت از صنایع خودرویی، مبالغ زیادی پرداخت کرده‌اند، پس بایستی انتظار بکشند که این خودروی جدید، با بهایی کم‌تر از قیمت جهانی‌اش در اختیار آن‌ها قرار بگیرد. به‌خصوص اینکه عادت کرده‌ایم که برخی از آپشن‌های خودروها به دلخواه سازنده حذف شود و بنابراین انتظار بهای کم‌تر، کاملا منطقی است.

نگاهی به قیمت اعلام شده در خبرها می‌اندازیم که به طور حتم پس از ورود به بازار، چند میلیون تومانی هم به‌خاطر هیجانات ابتدایی ورود این خودرو و البته برند پژو، افزایش خواهد داشت. بهای ۹۸ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان! به‌فکر فرو می‌رویم که قیمت این خودرو در کشور همسایه ما یعنی امارات بسته به تیپ و آپشن‌های موجودش، از ۶۰ تا ۷۵ میلیون تومان در نوسان است، پس چرا ما بایستی در حدود ۱۰۰ میلیون تومان برای آن پرداخت کنیم و تازه با کلی در صف ماندن و کاستن از آپشن‌ها و بسیاری موارد دیگر، یک خودرویی که داعیه تولید در وطن را دارد، تحویل بگیریم؟ مگر می‌شود؟ مگر داریم؟

در واقع در این بخش برخلاف کالایی چون لباس‌شویی که پیش‌تر عرض کردیم، نه تنها قیمت کاهش نداشته بلکه با بهایی بیشتر (و بسیار بیشتر!) عرضه می‌شود و ما متعجب که اگر قرار باشد تولید یک خودرو در داخل هزینه آن را بیشتر کند، اصلا چه کاری است! بگذارند از همان اول از خارج وارد شود و انقدر به خودمان زحمت و مشقت ندهیم که صرف اشتغال زایی عده‌ای،‌ عده بزرگ‌تری متضرر شوند.

اما چرا باید این محصول جدید که قرار است به تدریج میزان داخلی سازی‌اش هم افزایش یافته و حتی صادر شود، در کشور ما گران‌تر عرضه خواهد شد؟ بیایید با هم دلایل آن را مرور کنیم.

حمایت از تولید داخلی تبدیل شده به حمایت از محصولات از رده خارج شده خارجی!

در مقاله‌ای که چندی پیش با عنوان: «چرا ایران تبدیل به گورستان خودروهای خارجی شده است» منتشر شد، اشاره کردیم که در حال حاضر ایران تبدیل به تنها کشوری در دنیا شده است که ماشین‌هایی را می‌سازد که در هیچ کجای دیگر یافت نمی‌شود! محصولاتی چون رنو ساندرو که به عنوان یک خودروی نسبتا تازه در بازار کشورمان می‌شناسیم، سال‌هاست که در هیچ کجای دیگر تولید نمی‌شود و بدتر از آن خودروهایی مانند پراید و پژو 405 که چند دهه از پایان عمرشان می‌گذرد، همچنان در این مرز و بوم تولید شده و به فروش می‌رسند.

dacia-sandero

زمانی که محصولی چون پژو 206 به بازار ایران عرضه شد، تقریبا هم‌زمان با آن، این خودرو در سایر نقاط دیگر دنیا نیز حضور داشت و ما محصولی همگام با دیگران تولید می‌کردیم. از نظر قیمتی هم تفاوت چندان حاد نبود و درک این موضوع که چرا ما بایستی یک 206 بخریم، تا حد زیادی منطقی به‌نظر می‌رسید. این داستان برای دیگر محصول این کمپانی یعنی پژو 405 هم تقریبا وجود داشت. اما هرچه زمان گذشت، خبری از ماشین‌های جدیدتر نشد. سازنده اقدام به تولید 207 و 208 کرده بود اما ما همچنان اصرار بر حفظ 206 داشتیم زیرا تولید کننده آن در ایران تازه داشت مزه سودش را می‌چشید و چرا باید تن به تولید خودروی جدیدتر و با بهایی نزدیک به همان می‌داد؟

پس نتیجه این شد که 206 سال‌ها و سال‌ها تولید شد و می‌شود اما در سایر کشورها به موزه پیوست! با توجه به شرایط بازار داخلی و البته تورم موجود، قیمت آن ازحدود ۱۰ میلیون تومان هم به بیش از ۳۲ میلیون تومان رسیده بود که البته برای اکثر کالاها در همین مدت مشابه وجود داشت. به علت داخلی سازی فراوان و حتی چینی سازی، کیفیتش نسبت به نمونه‌های اولیه کاهش پیدا کرده بود و خلاصه خودرویی امروز داریم که نه تنها قدیمی است، بلکه حتی کیفیت همان مدل اورجیتال را نیز ندارد! خب، این روند برای سایر خودروهای از تاریخ گذشته هم وجود داشت و هرچه زمان گذشت، بر تعداد این محصولات افزون گشت. کم‌تر خودرویی از چرخه تولید خارج می‌شد و به‌جای آن، محصولاتی قدیمی به سبدشان افزوده می‌گشت. پس از تندر ۹۰ که روزگاری می‌خواست جایگزین پراید شود، نوبت به ساندرو رسید و بعد از آن‌ها، نسخه پلاس خودروها معرفی شد.

در واقع هرچه که می‌گذشت و می‌گذرد، به جای آنکه این خودروسازی به اصطلاح داخلی خودش را با مدل‌های به‌روز جهانی همگام کند، در باتلاق دست سازش دست و پا می‌زد و در این بین خریداران بیشتری را به کام می‌کشید. این روزها از رده خارج کردن یک خودرو بدین راحتی‌ها نیست و سازندگان حاضر نیستند که آن را با یک مدل جدیدتر جایگزین کنند. حتی اگر قرار به ورود مدل بهتری هم باشد،‌ باز باید آن قدیمی تولید گردد. در واقع در صنایع خودروسازی ما چیز جدیدی تولید نمی‌شود، بلکه با حفظ قدیمی‌ها، محصولات تازه‌ای وارد سبدشان می‌شود که علاوه بر فاصله قیمتی زیاد با بهای جهانی، احتمالا قرار است سال‌های متمادی به گورستان خودروسازی کشورمان افزوده شوند.

خودروی جدید را گران بخر تا قدیمی‌ها همچنان بفروشند!

زمانی که ایران خودرو محصولی چون رنو کپچر را عرضه کرد، قیمت این خودرو در سطح بازارهای جهانی بین ۶۰ تا ۷۰ میلیون تومان بود. اما در کشور ما در حال حاضر بهایی نزدیک به ۱۲۰ میلیون تومان پیدا کرده و این قیمت فاصله چندانی با یک فاجعه ندارد! در واقع عرضه کننده این محصول به‌خوبی فهمیده بود که اگر قرار باشد کپچر را ارزان‌تر بدهد، رقیبی برای سایر محصولات خودش ساخته است. پس هم آن را گران فروخت که بابت خودش سود خوبی را به‌دست بیاورد و هم فاصله قیمتی ایجاد شده،‌ تهدیدی برای کالاهای دیگرش نشود.

capture

اصلا چرا راه دور برویم، همین پژو 2008 که در ابتدای راه ۱۰۰ میلیون تومان قیمت دارد، اگر قرار بود با بهای معقول ۶۰ میلیون تومانی عرضه شود، آیا کسی دیگر به سراغ همان رنو کپچر می‌رفت؟ یا اصلا شما حاضر بودید ۵۰ میلیون تومان برای یک تندر ۹۰ اتوماتیک و حتی محصول چینی جدید این شرکت یعنی اچ۳۰ کراس بپردازید؟ مسلما خیر! پس نتیجه این می‌شد که این شرکت نه فقط از فروش 2008 سود چندانی به جیب نمی‌زد، بلکه با ضرری فراوان در بخش عرضه سایر خودروهایش مواجه شده و چه بسا به سرعت ورشکست می‌شد. پس چاره این بود که محصول جدید را طوری قیمت گذاری کند که نه سیخ بسوزد و نه کباب! فقط در این بین خریدار بیچاره است که ضرر می‌کند تا هزینه سیخ و کباب سازنده به‌خوبی پرداخت شود.

چه بر سر صادرات می‌آید؟

یکی از شعارهای همیشگی خودروسازان داخلی ما، بحث صادرات بوده و چه بسا در همین سال‌ها، به کشورهایی چون عراق و سوریه به‌وفور خودرو صادر کرده‌ایم که البته شایعات بسیاری هم در ارتباط با بهای بسیار پایین‌تر آن‌ها در این کشورها به گوش رسیده که همیشه با تایید و تکذیب همراه بوده است.

اما اگر هدف از تولید خودرویی چون پژو 2008 هم صادرات باشد، آیا امکان عرضه آن با بهایی بیشتر از ۱۰۰ میلیون تومان در سایر کشورها وجود دارد؟ مگر این نیست که همیشه کشور صادر کننده، محصول خودش را برای کاربران داخلی با بهای معقول‌تری عرضه می‌کند و صادرات را محلی جهت کسب سود بیشتر به‌واسطه عرضه آن در سایر نقاط دنیا هدف می‌گیرد. پس چرا این رویه در کشور ما برعکس است؟

peugeot-2008-36_800x0w

پر واضح است که هیچ خریدار عاقلی حاضر نیست که بر فرض یک خودروی پژو 2008 با آپشن‌های بیشتر و تولید با کیفیت‌تر که بهایی بین ۶۰ تا ۷۰ میلیون تومان دارد را رها کرده و ماشین ۱۰۰ میلیون تومانی که البته به‌خاطر صادرات بایستی کمی هم گران‌تر شده باشد، تهیه کند. پس نتیجه این می‌شود که اگر روزگاری نوبت به صادرات این خودرو رسید، بایستی با قیمتی رقابتی در کشور مقصد عرضه شود و این یعنی کاهش بهایی در حدود ۴۰ میلیون تومان نسبت به بازار داخلی! حال با این شرایط، شما فکر نمی‌کنید که نسبت به خریدار داخلی ظلم بزرگی شده است؟ ما در اینجا هزینه بیشتری با عنوان‌هایی چون حمایت از تولید داخلی می‌پردازیم اما سود و منفعتش را بایستی فردی در خارج از کشور با خرید بهایی بسیار پایین‌تر نسبت به ما کسب کند!

روند فعلی تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟

اگر کمی دورتر و زمان تولید پیکان را بنگریم، در آن زمان تولید محصولات از رده گذشته منحصر به فقط چند خودروی معدود می‌شد که با وارد شدن پراید، با آنکه در زمان خودش محصول به‌روزی هم محسوب می‌شد، تعداد این خودروها به عدد ۲ رسید و سایر خودروها چون زانتیا و نیسان ماکسیما و… که پس از آن عرضه شدند، با تصمیم سازنده اصلی، عرضه‌شان دیگر ادامه نیافت. اما همان طور که پیش‌تر گفتیم، هرچه که گذشت این سبد عرضه برای محصولات تاریخ گذشته نه تنها کم‌تر نشد، بلکه روز به روز نیز بیشتر گشت و امروز همگان به‌خوبی حدس می‌زنند اگر ماشینی چون H30 Cross که در سال ۲۰۱۱ طراحی شده (یعنی ۶ سال پیش) تازه تولید آن در کشور آغاز می‌شود، پس تا سال‌های سال بایستی آن را در خیابان‌ها ببینند و حتی برای داشتنش صف بکشند!

h30 cross .

با این حساب نگاهی به رویه شکل گرفته موجود به خوبی نشان می‌دهد نه تنها ماهیت تولیدی خودرو در صنایع داخلی ما بهتر نشده، بلکه با اصرار بر تولید طولانی مدت محصولات قدیمی، شکلی منحصربه‌فرد به خودش گرفته و مانند گلوله برفی که در ابتدای غلطیدن کوچک بود، حال تبدیل به کوه بزرگ غلطانی شده که هر آن چیزی که در سر راه خودش قرار گرفته، می‌بلعد! این گلوله غلطان با ادامه همان راه غلط قبلی، محصولات جدیدی را به بدنه خویش می‌افزاید که اگر بعضی از آن‌ها چون همین پژو 2008 عنوان به‌روز بودن را هم یدک بکشند، روزی می‌آید که سال‌ها از عرضه آن در سایر جاها گذشته و به گورستان پیوسته اما در اینجا همچنان با نام محصول تازه و در نهایت اضافه شدن پسوندهایی چون پلاس به فروش می‌رسد!

حال شما بگویید که شرایط خودروسازی کشور ما را چگونه می‌بینید و چه راه‌کاری برای بیرون رفتن از وضع فعلی و همگام شدن با شرایط جهانی پیشنهاد می‌کنید؟

پیمان گل‌کار

این روزها به‌قدری دنیای خودرو و فناوری در حال نزدیک شدن است که یک نفر با علاقه مشترک، می‌تواند تا هر دو حوزه را با عشق دنبال کند: این عاشق منم!

نوشته های مشابه

‫42 دیدگاه ها

  1. فاجعه اینجاست که کشوری مثل کره نفت و گاز و فولاد و محصولات پتروشیمی و … را از ما میخرد، میبرد چندهزار کیلومتر آنطرف تر
    و در نهایت هم خودرویی تولیدی اش کاملا با کیفیت تر و ارزان تر
    در می آید.

  2. پیمان گل کار عزیز خسته نباشی، درد صنعت خودرو سازی ایران اینقدر زیاده که هرچی دربارش حرف بزنیم تمومی نداره؟
    کاش به کمک شما یه حرکت جمعی رو شروع کنیم که لااقل بشه طی سال های آینده یه کاری کرد! کاش همه این یادداشت های سایت چرخان رو رئیس جمهور بخونه! کاش شما بتونید نامه های فراوانی در این زمینه به کمک کاربراتون و بقیه ایرانی ها که هزاران و میلیون ها نفر امضاش کرده باشن به رئیس جمهور و رهبری برسونید! خیلی خیلی وضع بحرانیه نمی دونم چرا هییییچ وقت مسئولین ما دراینباره هیچ حرفی نمی زنن و اصلا به روی خودشون نمیارن! برجام خیرش باید به جیب ملت ایران بره یا خیرش به خودروسازهای داخلی دزد و کلاه بردار برسه؟؟؟!

    1. هم مقاله آقای گل کار بسیار جالب بود و هم نظر شما، ولی اولا از قدیم گفتند سرچشمه خرابه که آبها گل آلوده.دوما ما مردم ایران را طوری بار آوردن و فرهنگ را از ما گرفتن که با هم همبستگی نداریم .وگرنه به راحتی میتونستیم همه آمال و آرزوهای این خودروسازای بی انصاف و گران فروش و کم فروش و …. ایرانی را به باد بدیم .به امید آن روز رویایی .

    2. رئیس جمهور نباید بخونه، چون که کسی که نمی تونه یک سند همکاری با یونسکو اجرا کنه و در نماز جمعه یک مداح بهش میگه “خودت رو گم نکن”، در این مملکت کاره ای نیست!
      این قدر هم در مورد برجام حرف نزنید!
      برجام تنها پذیرش پایان دادن به کارهای هسته ای ایران بود و هیچ ربطی به مسئله ندارد!
      مسئله این جا است که این ها خصوصی نیستند و رقابت و این حرف ها وجود ندارد!
      حال مقصر چه کسی است؟
      حیف که اسلام دست و پای مرا بسته و اینجا نمی توانم برایت توضیح بیشتر بدهم ، اما خودت خوب می دانی که چرا صنعت و همه چیز ما خصوصی نیست!
      ای کاش که نظر من نمایش داده شود!
      ای کاش…

      1. دوست خوبم، مسلمه که مکتب اسلام و نظامی که مبتنی بر این مکتب باشه هدفش چیزی جز تکریم و عزت انسان نیست ..
        حالا اگر من و شما نقص و ایراد و اجحافی می بینیم قطعا ناشی از منفعت طلبی بی پایان مدیران این بخش از صنعته که از انفعال عجیب و بیش از حد مصرف کننده وطنی بهره می برن

  3. متن جالبی بود،
    به نظر من این موضوع برای همه ما روشنه که سیاستمداران در حوزه صنعت هرگز دست از تولید خودرو بر نخواهند داشت به هزاران علت
    پس ما تولید کننده خودرو خواهیم ماند متاسفانه
    .
    یک واژه در اقتصاد جهان وجود داره بنام دهکده جهانی ، بدین معنی که اقتصاد در سراسر جهان سالهاست که وابسته به هم و یکپارچست

    طبق الگو دهکده جهانی در دنیا هر اقتصادی مزیت هایی داره و طبق اون تقسیم وظایف در دنیا صورت میگیره
    مثلا؛ در المان ماشین الات با کیفیت و به صرفه تولید میشوند، در ژاپن قطعات الکترونیکی و ریز پردازنده، در تایلند برنج، در برزیل گوشت و…
    حالا اقتصاد ازاد بصورت اتوماتیک هر وظیفه ای رو به بهترین تولید کننده میبخشه و رفاه عموم ملت ها داعما در حال افزایشه
    اما مانع اصلی افزایش این رفاه سیاست های انحصاری دولت هاست
    که نمونه بارز این موضوع رو ما ایرانیان ۴۰ ساله که در خودروسازی شاهد هستیم
    .
    مردم ایران ما دارند هزینه بالای واژه عجیب ” خودکفایی ملی” در تولید خودرو رو میپردازند…چرا!
    .
    خودروساز میلی؛
    پراید رو ۳۰ سال با هر کیفیتی و هر قیمتی که دلت میخاد مونتاژ بکن!
    لوازمش رو از چین با کیفیت درجه ۳ وارد بکن و در طبل تولید ملی بکوب!
    هزاران انسان کشورم بواسطه این انحصار جان خود رو از دست بدهند..!
    و در نهایت مغرورانه به کمک در “خودکفایی تولید ملی” بخود ببال….

    1. عزیز برادر، ایران از لحاظ ژئوگرافیک و ژئولوژی و ژئوصنعتی و …
      هیچ مشکلی جهت تولید خودرو ندارد، اگر صنعت ما خصوصی و آزاد بود، الآن بهترین ماشین ها رو با کمترین قیمت ها تولید می کردیم، ما همه چیز داریم!
      مسئله در دولتی بودن است، این هیچ ربطی به تولید برنج در تایلند ندارد!!

    2. ژاپن قطعات الکترونیکی میزنه، ماشین هم میزنه تازه برنج هم دارن، امریکا هم همینطور، تایلند هم همینطور… مسئله چیز دیگریست!

    3. سلام.
      اینکه فرمودید هر کشوری تو هر زمینه ای که تخصص داره ، باید همون کار رو انجام بده ، قابل قبوله.
      و اینکه فرمودید تولید ملی نداریم ، قابل قبوله.(چونکه نمیذارن بروبچه های ایرانی نخبه از دانشگاه های صنعتی شریف ، خواجه نصیر ، امیر کبیر ، صنعت و معدن و… بیان جلو و ماشین جدیدی بسازن).
      امام این واژهء دهکدهء جهانی رو یه مقداری بهش توجه بکنید!
      موضوع ، خیلی پیچیده تر از این حرفهاست.
      یاعلی(ع)

  4. این وضعیت یعنی بن بست یعنی ورسکست بودن خودروسازی ایران یعنی ظلم واجحاف در حق مشتری ایرانی صاحب اصلی این کشورند

  5. خودمونم مقصر هستیم مثلا به عنوان نمونه
    اگه اون سال تحریم خودرو صفر رو به خاطر وام اونم چه وامی با دو برابر صود نمیشکوندیم
    یا همین داچیا ساندرو با آرم رنو که فقط تو ایران با آرم رنو تولید میشه رو در عرض یک روز تمام پیش فروشش رو نخریم
    یا دفاع در حد بنز رو عاشقان سینه چاک l90 و پارس و … از این ماشین ها نکنند الان تا این حد صنعت خودرو تو لجن نبود.

  6. فقط خودروسازی نیست که تو اکثر چیزا همین جوریه
    برا خودم متاسفم که توی این کشور زندگی میکنم…

  7. ایول اقای گل کار؛واقعا گل کاشتید!!عالی بود به خصوص اون قسمت که نوشته بودید به خاطر اشتغال عده ای، عده ای بزرگت متضرر شوند من هم دقیقا حرفم اینه نبایدددد از خودرو سازی که توان رقابت نداره و اصلنم نمیخواد میشرفت کنه حمایت به عمل اورد اونم حمایتی که به ضرر این ملت تموم بشه این ملت تاحالا همش داده و حکومت هم فقط دست گرفتن داره و دست دادنی در کار نیست

    1. درسته که این مدلی که در کشور ما است برای منافع یک عده ای است، اما اون عده قطعا کارکنان اون خودروسازی نیستند، چون که در صورت خصوصی بودن و پیشرفت صنعت و صادرات به دیگر کشور ها و عدم واردات هزاران هزار خودرو وارداتی و …
      کارکنان خیلی بیشتر با درآمد های خیلی بیشتر در کشور مشغول بودند،
      این هم یکی از هزاران حرف مسخره ای است که در کشور زده میشه که در مقابل انتقاد میگند که کارکنان این شرکت ها بیکار می شوند!!
      شما فضای رقابتی رو که قرار نیست یک شبه بوجود بیارید که این شرکت ها توان رقابت نداشته باشند و ورشکست بشوند و کارکنانش بیکار شوند!
      هر چیزی یک اصولی دارد، فرآیند خصوصی سازی روند خودش رو داره !
      اما بحث چیزی دیگه است و این است که خصوصی سازی انجام نشود و با دولتی بودن پیشرفت کنیم که امری محال است!!

  8. اگر بخواهی انتقاد سازنده کنی و بحث آزاد سازی عرضه خودرو و رقابتی را مطرح کنی فورا تو مخالف اقتصاد مقاومتی می شوی یادتان هست وزیر صنایع در جریان کمپین نخریدن خودرو ؛ افرادی که خرید خودرو را تحریم کردند ضد انقلاب نامید پس قصه همچنان تا سالهای متمادی ادامه دارد.

  9. واقعا چ عجب یه نفر حوف دل مردم رو زد!!!اقای گل کار ممنونم بابت این نوشته ی به جارو به حقتون،الحق و الانصاف که خوب گفتید!!!
    هرچی بر سرمون یناد خود ما مردم باعث و بانیش هستیم
    ما خوب سواری میدیم و این مافیا ی بی غیرت و دروغین خودروساز ایران هم میتازونند
    همین ٢٠٠٨ از قیمت ٧٠ تو ماه ابان شروع شد و با وعده وعید های دروغ و الاف کردن مردم و سرکار گذاشتن مردم کشوندنش تا الان
    با فول اپشن دروغ هارو شروع کردن و رسوندنش به یه ماشین لو اپشن که فقط مونده بود دوربین عقبش رو بردارن!!!خبری از صندلی چرم یا گرمکن صندلی یا سانروف یا سنسور جلو یا سیستم اپل کار پلی و اندروید اتو و میرور هم نیست و یه سیستم واقعا کاربردی و خوب مثل گریپ کنترل هم حذف کردن حتی از اینه ی الکتروکرومیک هم نتونستن نگذرن و اونم حذفش کردن و ما مردم همیشه پشت این مافیای دروغین و نامرد بودیم و همگی صف میبندیم برای خرید اینچنین بنجل های تولید داخل

  10. این بحثی که میکنم رو میشه به چیزهای دیگه هم تعمیم داد
    ببینین اساس اقتصاد و تجارت همونطور که بهتر میدونین روی سود بنا شده اصلا نمیشه توقع داشت کمپانی از سودش بگزره ولی بحثی که پیش میاد اینه که سیاست خودروسازی ما مبتنی بر سود کوتاه مدت بوده و خیلی کمتر به برندسازی و اعتمادسازی و سود بلند مدتش فکر کرده اما چرا مگه اینقد احمقن؟؟!
    خب اینارو گفتم که به اینجا برسم بزارین یه مثال بزنم خودروسازی ما مثل فرزندیه که یه پدر پولدار داره و هرچی بخواد ولخرجی میکنه بدون اینکه نگران فرداش باشه چون خیالش از پدر راحته…
    دولت اینجا نقش همون پدر رو داره و مافیای خودروسازی پشتش همیشه به دولت گرم بوده چون همیشه گند کاریاشو جم کرده و بنابراین هیچوقت نه رقیبی وجود داشته و نه بازار رقابتی بوده که بخواد حرکتی به خودش بده…
    بحث طولانی هستش و حوصله کم تنها راهکار بنظر من اعتراض عملی و بیانی و کمپین ها و جنبش مردمی هست در مقابل این مافیای خودروسازی و پدر ثروتمندش
    ممنونم که خوندین تا اینجا
    #خودرو صفر داخلی نمیخریم

  11. تو مملکتی هستیم که آب بردشبا این وضع قانون گذاری….. متاسفم فقط همین

  12. ,متاسفم هم وطن من…اینجا ایران است…مملکتی که به تاراج رفته است!!! خود کرده را تدبیر نیست، جز با تاوان دادن. تنها با تحریم همگانی میشود اینان را زمین زد.فقط تحریم. همین…هیچ راهی نیست جز تحریم!!!

  13. تحربم ونخریدن چاره کاره سزای گران فروش کلاهبردار نخریدن عزیزان من به امید روزی که فرهنگ مردمم بالا بره و متوجه قدرت و کرامت خودش بشه و به خودش بیاد و مکر و حیله زالو صفتان به خودشان برگردانه

  14. متعصفانه در بین مردم افرادی هستند که فقط پول و سود برایشان مهمه و فرقی نداره از چه راهی باشه تمامی کسانی که در رابطه با تولید یا واردات خودرو هستند این مطلب رو میدونن و با ایجاد فضای الوده پیش فروش از حماقت این افراد برای رسیدن به اهدافشون سو استفاده میکنن به خاطر همینه که خودرو ۶٠ تومانی حدود ١٠٠ پیش فروش میشه و اغلب اون رو همین دلالان کثیف خریداری میکنند و قیمت نهایی اون رو ظرف مدت کوتاهی به بالای ١٠٠ میرسونن و در این بین سود نهایی رو خودرو ساز میبره

  15. اشکان خان رییس جمهور خونده .حتی کامنت های پا یینی رو هم خونده .کجی کاری برادر

  16. دوست ندارم اینو بگم .ولی اگر در ایران قاچاق کالا نباشه . الان داشتیم با تلویزیون لامپ تصویردار پارس ۲۱ .با پنکه پارس خزر جای کولر گازی .زندگی میکردیم . با شعر حمایت از تولید ملی

  17. کمبود عِرق ملی در نزد مسئولان مربوطه+گاو شیرده بودن خودروسازی برای دولت / که میتواند واژه خودپول سازی را به جای کلمه نامناسب خودرو سازی به فرهنگستان ادب وزبان فارسی پیشنهاد کرد!

  18. اگر فرض باشه مسئولان نیتشان خیره و میخوان صنعت خودرو ایران به پیش ببرن و خدمت به ملت کنن:
    با توجه تولید حدود یک میلیون خودرو و اینکه ایارنخودرو و سایپا تقریبا با سهم برابر ۴۵% میبایست ماکسیمم ۶ مدل خودرو بر اساس دو پلتفرم را تولید کنن تا مقرون به صرفه برای بومی سازی انبوه باشد چرا که خودرو زیر ۲۰۰ هزار اصلا توجیه بومی سازی نداره و نمیشه از راه تیراژ ارزان کرد.
    این دو پلت فرم میتونه در دوحالت مناسب باشه:
    ۱- هر دو خودرساز عمده هر کدام یک پلتفرم بردان در این صورت بایست واردات آزاد باشه با تعرفه گمرکی رقابتی
    ۲- اگر میخوان همین وضع حمایتی تعرفه را ادامه دهن چاره ای نیست شرایط رقابتی ایجاد کنن و برخلاف رسم رایج هر خودرو ساز هر دو پلت فرم دست بگیرن و دولت کاری کنه که شرایط رقابتی بوجود بیاد.
    در این صورت احتمال زیاد با خودروی ارزان خواهد شد. بدیهیه بقیه انواع خودرو باس وارد شه. این همه تنوع مونتاژ با تیراژ کم توجیه اقتصادی برای بومی سازی قطعه نداره.

  19. سلام ، مطلب بسیار جالبی بود من به آینده خوشبین هستم چون مردم در حال بیدار شدن هستن که اولین نشونه کمپین تحریم خودروسازی در سال ۹۴ بود و همچنین مطالبه خودروهای مدرن از خودروسازها ولی مشکل اینجاست که روند این بیداری وتسلیم شدن خودروسازهای ایران بسیار کنده ولی میشه امیدوار بود چون اگر میزان مطلع بودن مردم نسبت به حقشون رو با ۱۰ سال قبل مقایسه کنیم میبینیم که مافیای صنعتی مجبور شده که تا حدی به خواسته عمومی احترام بذاره ، البته تا وقتی که سران این مافیا شرشون رو از سر مملکت کوتاه نکنن اوضاع درست نمیشه

  20. رفتار مردم باعث شده خودروسازان هر جور دلشون بخواد خواسته ها شونو تحمیل کنند

  21. سلام ودرود
    خودروسازی های وطنی فقط دنبال اینن که شماخودرهای قدیمی اونهارابخرین حتی باجلوگیری ازواردات لوازم خودروهای چینی وتبلیغ بددرموردماشینهای چینی نمیزارندمردم ماشین چینی بخرند من نمیگم ماشینهای چینی خوبن ولی حق وول انصاف خیلی بهترازماشینهای تولیدوطنمونن

  22. دوستان گل از همین امروز به هرکسى که میشناسید اطلاع بدین که کمپین نخریدن خودروى صفر از هرنوع چینى و فرانسوى که تولید داخله دوباره راه اندازى بشه و بدون هیچ قید و شرطى حتى وام و واگذارى ملک و سهام و هر دروغ دیگه که به مردم میگن بیاین یه بار دیگه متحد بشیم و اینبار شکست ناپذیر تا بتونیم این مافیاى کلاهبردار خودروسازى را از بین ببریم به امید پیروزى❤️❤️
    #تحریم_خودروى_صفر
    #دوباره_براى_ایران

  23. توى هر کانالى که دارین توى هر گروهى که عضو هستین اطلاع بدین بیاین یه بار دیگه #کمپین_نخریدن_خودروى_صفر
    رو راه بندازیم

  24. چون متحد نیستیم در ورشکست کردن این دزد های بی وجدان، چون ما مردمی هستیم که در این جور موارد سکوت میکنیم و از حق خودمان دفاع نمی کنیم. و ایران خودرو و سایپا هم از بی سوادی و سکوت و بی غیرتی ما ایرانی ها نهایت استفاده و سود را میبرند…!!!!!!!!

  25. با سلام
    من سهراب هستم و میگم تو رو خدا بس کنید لیاقت مردم ما همین پراید ووووو هستش. چرا؟؟؟؟؟ هیچکدوممون جرعت نداریم بگیم چرا ؟ تا کی کلاه برداری و دزدی از ما مردم دولت و مسئولین؟؟؟؟؟ تا کی ؟؟؟؟؟؟!!!!! خیلی ساده بگم چرا و به چه دلیل شونه تخم مرغ در روز دو بار قیمتش میره بالا و چرا شده بالای ۱۲ هزار و چرا نون قراره ۳۵ درصد گرون بشه و چرا چرا چرا چرا ؟؟؟؟!!!!! تو آلمان شیر گرون میشه مردم نمیخرن و میان به خیابون ها و فرداش به قیمت خودش بر می گرده و تو کل دنیا روال همینه. عراق چند سال تو جنگه ببینید تورمش با این حال حتی به پای گرد و خاکی که تورم ایران به جا میذاره نمیرسه ووووو ول کنید مشکل زیاد و خوشبختانه مردمان سریزیر تو ایران ۹۹ درصد می باشند …… مشکل من یا شماها با مشاین حل میشه ……؟؟!!

  26. اوج بدبختی مثل خیلی چیز های دیگه،ظلم در حد نهایت به مردم ….امیدی برای درست شدن نیست، متاسفانه

  27. در مورد قیمت ماشین در ایران اینو باید بدونیم که علاوه بر گمرک که مقدارش زیاده عوارض دیگه ای مثل سهم امام رئیس جمهوری و … داریم که حدود ۴۰ درصد قیمت درمیاد که این پول به جیب خودروساز نمیره و جرات گفتن اینو هم ندارن ولی برای خودرو صادراتی این پول گرفته نمیشه و بهمین دلیل قیمت مثلا پراید در عراق کمتر از ایرانه مثلا یادمه وقتی پیکان ۴ تومن بود حق رهبری ۱ تومن برای هر ماشین گرفته میشد

  28. ********************************
    خب چه انتظاری دارید. وقتی شرایط استخدامی ایران خودرو می شه معدل بالای ۱۷، وقتی دانشجو های برق و مکانیک دانشگاه آزاد واحد قرچک رو استخدام می کنن و هزار نفر با پارتی میان تو سایپا و ایران خودرو و بچه های شریف و تهران همه اپلای می کنن می رن خب معلومه صنعت خودرو سازیمون می شه این.
    مشکل نه از رییس جمهوره نه مدیرا…. مشکل اینه که تو اون شرکتای کوفتی چهارتا مهندس درست درمون نیستن که به این آقایون یاد بدن راه پول در آوردن این نیست.
    وگرنه همون شرکتایی که ماشین روز دنبا می سازن مگه میلیاردی سود ندارن؟
    ********************************

  29. خانه از پای بست ویران است خواجه دربند نقش ایوان است . اخه یه چیز بگید که توی این مملکت درست هست که اوضاع خودرو درست باشه

  30. تا وقتی دولت به مردم به چشم درآمد نگاه کنه نتیجه اینه..
    مردم هم به هم به چشم پول نگاه میکنن

  31. تنها راهش اینه که ایران خودرو و سایپا رو با بمب بفرستی بره هوا.

  32. ببینید ما قبل از این که بخوایم در مورد بازار خودرو صحبت کنیم باید در مورد این ضحبت کنیم که هدف ما از تولید و عرضه خودرو چیه؟!!!!!
    آیا هدفمون اینه که صنعت کشورمون رو رشد بدیم و ما هم مثل ترکیه و کره و برزیل خودروسازهای قدری بشیم یا اینکه با کوچکترین زحمتی و درایتی در صنعتمون به سود سرشاری برسیم، متاسفانه الان این مسله وجود داره و ما هنوز راه اصلیمون رو پیدا نکردیم فقط داریم جیب مردم بیچاره رو خالی میکنیم و اضلا هم برامون بقیه مسایل مهم نیس
    دقیقا ی ظلم سازمان یافته شده است

  33. بقران اینا اسمشونو گذاشتن مسلمان اینا مسلمان نیستن فقط به فکر پولن دیگه نمیگن کی مرد به درک که مرد ما که اسم خارجیها رو گذاشتسم کافر انصافا اونا با مردمشون این کارو میکنن لعنت به این مسعولین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا