کمپانی مرسدسبنز در سال 1959 با هدف گسترش سطح تولید و فروش محصولات سنگین وزن خود در کشورهای در حال توسعه؛ کامیونی به نام Kurzhauber را تولید کرد. این کامیون محبوب دل بسیاری از رانندگان جادهای کشورهای مختلف شده و تعداد زیادی از انواع مختلف این کامیون به کشورهای خاورمیانه،آمریکای جنوبی و آفریقا صادر شد.
مرسدسبنز اصلا فکر نمیکرد صنایع خودروسازی برخی از کشورهای جهان میل به تولید و عرضه Kurzhauber دارند. برای مثال کشور برزیل تا سال 1982 کامیون Kurzhauber را در انواع مختلف به تولید رساند. آرژانتینیها به این راحتیها از خیر Kurzhauber نمیگذشتند و تا سال 1997 سری L کامیون Kurzhauber را تولید کرده و اکنون از شاسی آن استفاده میکنند. در این سالها مشخصات فنی و شکل شمایل Kurzhauber مدام دست خوش تغییر بوده و تلاشهایی برای بهبود عملکرد فنی و تجاری آن صورت گرفت؛ ولی فایدهای نداشت و تولید آن در سراسر جهان، به غیر از یک کشور متوقف شد!
بله! مثل همیشه نام یکی از موفقترین تولیدکنندگان خودروهای قدیمی جهان در دنیای مدرن امروز میدرخشد!
ایرانخودرو این بار با نام گروه صنعتی خاور خودنمایی میکند. داستان از آنجا شروع شد که برخی از نسخههای کامیون Kurzhauber وارد ایران شد و برخلاف پیشبینیها استقبال زیاد مشتریان ایرانی باعث شد که مرسدسبنز و گروه صنعتی خاور برای تولید و عرضه این خودرو در ایران به توافقاتی دست پیدا کنند. در سال 1966 گروه صنعتی خاور و یا ایرانخودرو دیزل امروزی رسما فعالیت خود را آغاز کرد. در ابتدا گروه صنعتی خاور روزانه فقط یک کامیون را به تولید میرساند؛ ولی استقبال از محصولات آن باعث شد که خطوط تولید این شرکت تازه نفس گسترش پیدا کرده و به تنهایی حرف اول و آخر را در بازار سنگین وزنهای ایران بزند.
حالا هم چیز خوب و عالی بود و میشد روزهای خوبی برای صنعت خودروسازی ایران تصور کرد.
از خوش شانسی ما با استخراج نفت در عربستان سعودی؛ واردات کامیون Kurzhauber در این کشور افزایش یافته بود. بنابراین گروه صنعتی خاور صادرات Kurzhauber را به برخی از کشورهای منطقه آغاز کرد و سود خوبی نصیبش شد.
اما قرار نبود که کشورهای هدف کامیون Kurzhauber تا ابد از آن استفاده کنند. کامیون Kurzhauber در سال 1997 به تاریخ پیوست؛ اما ایرانخودرو دیزل تاریخ را تغییر داد. در واقع گروه صنعتی خاور گمان میکرد که تا ابد برای Kurzhauber یا مایلر یا خاور مشتری خواهد داشت و اصلا فکرش را نمیکرد که انقلاباسلامی مردم ایران مسیر صنعت خودروسازی را تغییر خواهد داد. حالا دیگر ایرانخودرو دیزل متولد شده بود و هنوز کامیون Kurzhauber در مدلهای ۲۶۲۴ و ۱۹۲۴ مشتری داشت و کشور نیاز شدیدی به خودروهایی نظیر آن داشت. تحریم شرایط را سخت کرده بود؛ ولی باز هم خاور به تولید رسیده و نقش پرنگی در اقتصاد برخی از خانوادههای ایرانی ایفاء میکرد.
در آن سالها پیکان دیگر نای نفس کشیدن نداشت و به آخر خط نزدیک شده بود؛ اما کامیون خاور جان تازهای گرفته و با سرعت هرچه تمامتر تولید میشد. پیکان رفت؛ ولی خاور با جسارت هرچه تمامتر بر تولید خود پافشاری کرد و تبدیل به یک کامیون تجاری مفید و ابدی شد!
اکنون تولید خاور به صفر رسیده و تقریبا اثری از آن برروی خطوط تولید ایرانخودرو دیزل نمیبینید؛ اما ظاهرا هنوز هم میل به تولید آن وجود دارد و تعدادی خاور در سری LK1924 داخل انبارهای ایرانخودرو خاک میخوردند.
از عجایب صنعت خودروسازی ایران فروش یک کامیون قدیمی و مرتبط به سال 1959 میلادی در سال 2017 میلادی است! و عجیبتر از آن امکانات فنی و متفاوت خاورهای جدید ایرانخودرو نسبت به نمونههای قدیمیتر آنهاست.
ایرانخودرو دیزل در گوشهای از صنعت خودروسازی ایران و به دور از هیچ حاشیهای به کار خود ادامه میدهد و اصلا برای آن مهم نیست که خودرویی که مربوط به سال 1959 میلادی است؛ دیگر به درد سال 2017 میلادی نمیخورد. البته از شرکتی که با کامیونهای هوو حجت را بر همگان تمام کرده؛ نمیتوان انتظار پیش رفت و دل سوزی برای مردم ایران را داشت.
ایرانخودرو دیزل در این سالها چوب تحریم و مدیریت غلط مسئولان را خورده و اکنون به یک شرکت منزوی در خاورمیانه تبدیل شده است. صادرات دیروز ایرانخودرو دیزل امروزه یک رویاست؛ هر چند که قراردادهایی با چندین کمپانی بزرگ از جمله دایملر برای تولید کامیونهای جدید بستهاند و امیدهایی در دلها زنده شده؛ اما دیگر شکوه و جلال صادرات به بیش از 30 کشور جهان را در خواب هم نخواهیم دید! در دنیایی که همه چیز مدرن شده و تا چند سال دیگر کامیونهای خودران در جادههای کشورهای اروپایی حرف اول و آخر حملونقل بینالمللی را خواهند زد و ما هنوز خاور را میفروشیم! ما که از بد روزگار دست به دامن چینیها هم شدهایم و حالا باید منت آنها را برای تولید چند کامیونت کوچک کشیده و باجهای کلانی به آنها بدهیم.
بگذریم…! بهتر است نگاهی به شرایط فروش خاور سری LK1924 با قیمت 213 میلیون تومان انداخته و کمی آرام شوید!
برای دیدن جدول در ابعاد بزرگتر برروی آن کلیک کنید:
213 میلیون تومان؟؟؟؟
با تواید شدنش در این زمانه و عقب ماندگیمونو اینجور چیزا کاری ندارم ولی
۲۱۳میلیون تووومان؟؟؟؟؟
مگه میشه مگه داریم؟با این 213 میلیون تومان توی همین بازار هرکی به هرکی میشه تویوتا کمری خرید!!!!
داداش تو حالت خوب نیست. شماتویوتا بخر این عزیز این ماشین کاره شغله منبع درآمد تویوتا بخرم سوار شم
بنی اله یوسفی
از هر چیز بگذریم. کامیون. های بی آزار هستند. من تا. به. حال. ندیدم. کسی. را. تو جاده. بگذارد
یک چرخش میارزه به کامیون های جدید
اره مندخودم کاویان داشتم بیچارم کرد فروختم خاور ۸۰۸ گرفتم راضیم میگن تره بار بهش نمیدن دروغه من از دز فول برا همدان ساری هتا برا تهران هم بار زدم
حالا برید باید یک ملیاردم بیشتر همین رو پول بدید امکانات نداشت اما تا سی سال احتیاج به تعمیرم نداست این ماشین
خاور حالا یا نمونه دماغ دار یا همون بنز و مایلر یا بی دماغ همون کامیونت های ۸۰۸و۶۰۸و ۸۱۳و البته ۹۱۱تو یه چیز با هم نقطه مشترک دارن اونم استعلاک هست.به حدی این ماشینا کم خراب میشن که واقعا دلت برای مکانیکها تنگ میشه!!!اینکه بعد از این همه سال هنوز تولید میشن بخاطر همین قضیه هست.وگرنه کسی از راحتی و قدرت بیشتر بدش نمیاد ولی بشرطی که گرفتار به این گاراژو اون گاراژ نشی.خیلی ماشینا اومدن تو این سالها جای اینارو بگیرن ولی بخاطر استعلاک زیاد نتونستن.فرق کشور ما با بقیه کشورا هم اینه که دخل و خرج مون به هم نمیخوره در حالت عادی.ولی وقتی بنز ماشینی ساخته که خرجش کمتره به معنی اینه که دخل بیشتری میکنیم.وگرنه همه میدونیم که ولوو و اسکانیا تو ایران همرده بنز همچی تولید کردن.با سرعت و قدرت بیشتر و بعضا راحتی بیشتر.ولی وقتی پای منبع درامد پیش باشه و قرار باشه از زحمتی که میکشیم و عمری که داریم تو جاده طلف میکنیم چندرغاز پس انداز داشته باشیم واسه سالهای پیریمون بهتره کمتر رنگ مکانیکارو به چشم ببینیم و همون دنده سنگین تو جاده برونیم و پشت فرمونش بخوابیم نه پشت در گاراژ!!باری فقط ۱۹۲۱ و کشنده فقط اکسور و کامیونت فقط خاور.بقیه بیشتر حمالی کردن واسه لوازم فروش و مکانیک هست تا واسه خودت
حلالت
دمت گرم
فک نمیکنم تو سال ۱۴۰۰ هنوز تولید بشه