در این مقاله قصد داریم؛ یک نگاه کوتاه و اجمالی به خودرو، پژو 301 2016 بی اندازیم و ببینیم آیا پژو 301 به نسبت بازه قیمتیای که در بازار دارد آیا ارزش خرید در برابر رقبا را دارد؟ با ما همراه باشید تا به بررسی این موضوع بپردازیم.
پژو 301 یک سدان کوچک فرانسوی است که اولین بار در سال 2012 در نمایشگاه خودرو پاریس رونمایی شد. پژو با ساخت 301 هدف و رویاهای بزرگی را در سر میپروراند و فکر میکرد با ساخت 301 که نمونه کوچکمقیاس از خودرو پژو 508 است؛ میتواند در بازارهای نوظهور مثل کشورهای آفریقایی، خاورمیانه و جنوب اروپا این خودرو را به فروش خوبی برساند علت آنهم این بود که قیمت تمامشده 301 بسیار کمتر از پژو 508 بود ولی همان ظاهر لوکس را در درون خود داشت. باید در همینجا بگویم که پژو تا حدودی موفق شد و توانست خط تولید این خودرو را در کشورهای هدف خود مثل چین و اسپانیا و ترکیه و … راهاندازی کند و به فروش خوبی برسد.
اما روال قصه و سرگذشت این خودرو در بازار ایران، متفاوت است؛ رویای حضور پژو بهصورت گسترده در ایران و خاورمیانه به سیاهی کشیده شد. در سال 1394 بود که ایرانخودرو و پژو پس از توافقات هستهای و رفع تحریمها، شرکت مشترکی به نام ایکاپ را تأسیس کردند. در فاز اول قرار بود پژو 2008 جدید، در ایرانخودرو برای مصرف بازار داخل کشور و کشورهای حوزه خلیج تا ابد فارس تولید شود.
در همین حین ایرانخودرو برای شروع به بازاریابی و گسترش سبد محصولات ایکاپ، مجوز واردات پژو 508 و 301 را از سازمان صنعت و معدن گرفت و قرار بود تا ابتدا جای مناسبی را برای این خودروها در بازار پیدا کند و سپس با ارائه و تولید نسخههای فیس لیفت شده و جدید، پژو 301 و 508، این خودروها را به فروش حداکثری در ایران برسانند.
اما مثالهای زیادی از عرضههای ناموفق خودروهای مختلف با برند مختلف در کشورمان وجود دارد که به علت شرایط فروش نامناسب، محدودیت در عرضه و حتی نداشتن پتانسیل رقابت با رقبا نتوانستند حتی در بازار خودرویی ما که تنوع محصول در آن کم است به موفقیت برسند. خودروهای سرشناسی مثل پژو 407، سوزوکی کیزاشی، سیتروین c5 و حتی هاوال و … در بازار ایران به علت سیاستهای غلط خودروسازی ما قربانی شدند و خریداران این دست از محصولات را بهزحمت برای تأمین قطعات و حتی فروش خودرو انداختند. پژو 301 هم به سرنوشت شوم خود در ایران رسید و همانند خودروهای ذکرشده نتوانست با رقبای خود به علت سیاستهای نادرست شرکت واردکننده و قیمتگذاری غلط، با رقبای خود رقابت کند و محکومبه شکست شد.
اما پس از خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریمهای خودرویی، پژو مجدد از ایران رفت و این بار ایرانخودرو بود که رویای تولید محصولات پژو با پلت فرم PF1، بدون حضور شریک تجاری خود را در سر میپروراند که تا حدودی هم موفق بود و ایرانخودرو توانست در زمان مدیریت هاشم یکه زارع خیلی زود به داخلی سازی و ایرانیزه کردن 301 فیس لیفت بپردازد و این محصول را بدون حضور پژو در ایران، به مرحله تولید با داخلی سازی بیش از 80 درصد برسانند که این یک موفقیت نسبی برای صنعت خودرو ما حساب میشود.
طراحی ظاهری
همانطور که گفته شد ازآنجاییکه پژو در 301 نیز همانند بسیاری از محصولات خود به دنبال تولید خودرویی اقتصادی بوده خبری از خلاقیت و جسارت در طراحی بدنه خودرو نیست البته فراموش نشود که طراحی این خودرو برمیگردد به سال 2013 و ما نسخه فیس لیفت شده آن را بررسی نمیکنیم بااینحال 301 جذابیتهای خاص خود را دارد.
در مورد طراحی کلی این خودرو باید بگم که با طراحی نسبتاً خاص و تا حدودی خوب مواجه هستیم؛ چراغ کشیده به همراه جلوپنجره خیلی بزرگ نمای متفاوتی را به این خودرو افزوده است و ترکیب آن با خطوط برجسته روی کاپوت، به حجیمتر شدن خودرو و اسپورتتر شدن نمای جلو کمک کرده است. در نمای جانبی خیلی طراحی خاص وتیز تندی را شاهد نیستیم اما بهطورکلی با دو خط که یکی از چراغ عقب شروع و تا گلگیر جلو ادامه مییابد و دیگری نیز در قسمت پایین دربها قرار دارد مواجه هستیم.
این خطوط نمای تا حدودی مدرن به نمای جانبی بخشیدهاند اما برای سال 2020 قدیمی محسوب میشود. در نمای عقب با ظاهر کمی ساده و کسلکننده مواجه هستیم و شاید مهمترین نکته طراحی نمای عقب خط برجسته روی درب صندوقعقب است. در کل باید گفت طراحی این خودرو خوب است و ما با خودروی نافرم و ناموزونی مواجه نیستیم و ترکیب خطها باهم،کلیت خوبی از ظاهر خودرو ساخته است.
طراحی داخلی
طراحی کابین پژو 301 همانند ظاهر بیرون، طراحی ساده اما متوازن دارد. بیشتر قطعات بهکاررفته در کابین از پلاستیک خشک هستند و بعضی بخشهای داشبورد و کنسول وسط بارنگ مشکی پیانویی پوشانده شدهاند. داشبورد خودرو از طراحی i-cockpit پژو تا حدودی پیروی میکند و کنسول وسط بیشتر رو به سمت راننده است تا حالت عادی خود در سایر خودروها.
طراحی کنسول میانی تا حدودی شلوغ است اما پیچیده نیست و راننده در استفاده از آن گیج نمیشود. فرمان خودرو هم D شکل است و حس یک خودروی اسپرت را به راننده القا میکند.
اما آپشن های این خودرو یعنی پژو 301 عبارت اند از :
- صندلی عقب تاشو
- کروز کنترل و محدودکننده سرعت
- آینههای جانبی برقی مجهز به گرمکن
- ESP
- ترمز های دیسکی جلو و عقب
- و…
مشخصات فنی
پژو 301 از یک موتور 1600 سی سی بانام EC5 بهره میبرد که قادر است 115 اسب بخار قدرت و 150 نیوتن متر گشتاور تولید کند و آن را بهوسیله جعبهدنده 6 سرعته اتوماتیک به چرخهای جلو منتقل میکند.
این موتور درواقع نسخه بهروز موتور TU5 است که بازدهی و میزان استهلاک این موتور نسبت به موتور TU5 بهتر است. گیربکس این خودرو هم آیسین، ساخت کشور ژاپن است.
نتیجه گیری
پژو 301 وارداتی در حال حاضر با مدل 2016 در تعداد محدود در بازار وجود دارد و بههیچوجه بازار خریدوفروش خوبی ندارد. علت آنهم عرضه محدود این خودرو، قیمت بالا و نبود قطعات تزیینات ظاهری و فنی و… است. در مورد قیمت خودرو هم باید بگم که امروز با پرداخت حدود 330-350 میلیون تومان میتوانید پژو 301 با مدل 2016 و کارکرد حدود 20-30 هزار کیلومتر بخرید که پیشنهاد نمیشود چون اگر تصادفی برایتان پیش بیاید، هزینه یک مسافرت خارج از کشور به ترکیه هم وبال گردن شما میشود.
و در انتها باید به این نکته هم اشاره کرد که در زمان فروش این خودرو، رقیبهای قدری مثل کیا سراتو آپشنال، هیوندای اکسنت و… وجود داشتند که این موضوع بیتأثیر در میزان محبوبیت این خودرو نیست و شاید علت ناموفق بودن این خودرو این موضوع باشد.