مکمل بنزین
گوناگوناخبار خودروداخلی

آزاد‌سازی قیمت‌گذاری خودرو‌ها کلید خورد!

این روزها بازار خرید و فروش خودرو همچنان با رکود رو به رو بوده و هر روز با وعده‌های متعددی از سوی مقامات مسئول مواجهه است. جدیدترین خبرها حاکی از آن است که شورای رقابت در حالی کمر به آزادسازی قیمت خودرو بسته است که دو هفته پیش وزیر صنعت در نامه‌ای به این شورا، آزادسازی قیمت خودرو و خروج این بخش از قید «انحصار» را خواستار شده بود.

آزاد سازی قیمت خودرو

به گزارش چرخان به نقل از خبرگزاری فارس، نامه پیشین نعمت‌زاده با واکنش بی‌سابقه و تند اعضای شورای رقابت روبرو شد تا آنجا که برخی اعضا از پاره کردن نامه وزیر صنعت در جلسه شورا خبر دادند، هرچند برخی اعضا نیز این موضوع را تکذیب نمودند. در همین حال، با وجود تأکید کلامی رئیس و اعضای شورای رقابت بر لزوم قیمت‌گذاری عادلانه خودروها، جدای از تلاش آشکار این شورا برای آزادسازی قیمت خودرو، اخیراً شاهد مصوبه افزایش قیمت خودرو توسط شورای رقابت بودیم. مصوبه‌ای که در شرایط رکود و کسادی بازار، قیمت محصولات ایران‌ خودرو را 1.81 درصد و قیمت محصولات سایپا را 0.4 درصد افزایش داد، البته این مصوبه با واکنش سرد بازار همراه بود و فعالان بازار خودرو را از این مصوبه شاکی کرد، چرا که معتقدند مصوبه مذکور، رکود بیشتری را در بازار ایجاد خواهد کرد. بر این اساس، در لیست جدید قیمت خودروها شاهد افزایش 857 هزار تومانی قیمت تندر90 اتوماتیک، رشد 770 هزار تومانی قیمت دنا، افزایش 677 هزار تومانی قیمت تندر90 دنده‌ای و گرانی 667 هزار تومانی پژو پارس بودیم که البته در کنار آن باید به رشد قیمت خودرو از محل افزایش نرخ بیمه شخص ثالث در سال جاری نیز اشاره کنیم. هرچند مسئولان بیمه مرکزی نیز هر نوع افزایش قیمت خودرو از محل رشد نرخ بیمه شخص ثالث را رد کرده و گفته بودند طبق توافق بیمه و خودروسازان، افزایش نرخ بیمه نباید بر روی قیمت خودرو لحاظ شود. در چنین شرایطی شورای رقابت ضمن سکوت نسبت به افزایش قیمت خودرو به بهانه رشد نرخ بیمه، مجوز افزایش قیمت خودرو را صادر نمود تا برای دومین بار طی دو ماه ابتدایی سال شاهد افزایش قیمت خودرو باشیم.

حال به تازگی در جدیدترین اقدام شورای رقابت، پرتال رسمی این نهاد از مصوبه شورا در جهت آزادسازی قیمت خودرو خبر داده و اعلام نموده که به منظور حداکثر سازی توان رقابت در بازار خودرو، هر خودرویی که با توجه به تعرفه های وارداتی و خودروهای جایگزین در کلاس خود از قدرت رقابتی مناسبی برخوردار باشد به تدریج از نظام قیمت گذاری خارج خواهد شد. به این ترتیب آزادسازی قیمت‌گذاری خودروها کلید خورده و هرچند عنوان شده که خودروهای رقابت‌پذیر مشمول این فرآیند خواهند شد، اما باید دید این رقابت‌پذیری بر چه اساسی تعریف می شود و آیا به سایر خودروها نیز تعمیم داده نخواهد شد؟

البته مشخص نیست بحث آزادسازی قیمت برخی خودروها بر چه اساسی مطرح است و آیا این اقدام منع قانونی دارد یا خیر؟ به علاوه این سوال مطرح است که شورای رقابت تا چه حد به حقوق مصرف‌کنندگان توجه دارد و آیا عملکرد این شورا با حفظ عدالت و اصول قانونی صورت می‌گیرد یا اینکه حضور این شورا بیشتر برای خالی نبودن عریضه و فقط برای رفع تکلیف در راستای اجرای اصل 44 قانون اساسی است؟

حامد دانشمند

مهندس IT، نویسنده و مترجم در حوزه خودرو و فناوری اطلاعات

نوشته های مشابه

‫2 دیدگاه ها

  1. آزاد سازی به این معنیه که ایران خودرو و سایپا تو گرونفروشی با هم رقابت کنن ،
    آزاد سازی راه چاره نیست
    یا تعرفه گمرکی خودرو رو بردارن
    یا خصوصی کنن این دوتا شرکتو

    من به شخصه تا شصت سال آینده هیچ امیدی به خودرو سازیه کشور ندارم مگر اینکه یه اتفاق بزرگ بیفته

  2. یه جور بازی با کلمات هست،‌ در واقع دست دو تا شرکت انحصاری رو باز میکنن که یه سری محصول رو گرونتر بفروشن (بحث رقابت‌پذیری)
    آزادسازی یه معنی میده: خصوصی‌سازی دوتا شرکت و تغییر و تجدید ساختار اونها و برداشتن تعرفه‌ی گمرک و آزاد شدن ملت از یوق این دوتا خودروساز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا