خودروسازان معمولاً هر چند سال یکبار پلتفرمهای جدیدی را طراحی میکنند تا آخرین پیشرفتها در کاهش وزن و افزایش ایمنی را در محصولات خود اعمال کنند و طراحی بدنه خودروهای خود را هم تغییر میدهند تا نظر خریداران بیشتری را جلب کنند اما در طول تاریخ، تعدادی از خودروها کاملاً خلاف این رویه گام برداشته و دههها بدون تغییر بزرگی در پلتفرم یا طراحی روی خط تولید باقیماندهاند. ما در کشورمان با این موضوع کاملاً آشنایی داریم اما در دیگر کشورها هم خودروهایی بودهاند که سالها بدون تغییر تولید شدند؛ بنابراین قصد داریم در ادامه خودروهایی که رکورددار ماندن روی خط تولید هستند را معرفی کنیم.
رنو 12
سالهای تولید: 1969 تا 2006
مدتزمان تولید: 37 سال
مدیران رنو معتقد بودند که مدل 12 تبدیل به خودرویی جهانی خواهد شد و در چهارگوشه جهان به فروش خواهد رسید. پیشبینی آنها کاملاً دقیق بود و هرچند بازار اصلی رنو 12 اروپای غربی بود اما به اروپای شرقی، آمریکا و استرالیا هم راه یافت. این خودرو برای چندین دهه به اصلیترین محصول شرکت رومانیایی داچیا تبدیل شد و تولید آن در این کشور تا 26 سال پس از خاتمه تولید در فرانسه همچنان ادامه داشت. داچیا مدلهای مختلفی مثل کوپه اسپرت 1410 و پیکاپ 1310 را بر اساس رنو 12 به تولید رساند تا اینکه سرانجام لوگان جایگزین این سدان قدیمی فرانسوی شد.
پژو 504
سالهای تولید: 1968 تا 2006
مدتزمان تولید: 38 سال
پژو 504 پس از انتخاب بهعنوان خودروی سال 1969 اروپا، مسیر سلف خود یعنی 404 را دنبال کرد بهعنوان خودرویی بادوام در بازارهای نوظهور عرضه شد. این خودرو در برخی مناطق مثل آفریقای جنوبی پادشاه جاده لقب گرفت. 504 علاوه بر فرانسه، در کشورهای مختلفی مثل آرژانتین، چین و… به تولید رسید و نسخه بروز شده آن تا سال 2006 در نیجریه تولید میشد.
هیلمن هانتر یا پیکان
سالهای تولید: 1966 تا 2005
مدتزمان تولید: 39 سال
پیکانی که ما در ایران میشناسیم درواقع هیلمن هانتر محصول گروه روتس بریتانیا بود. این خودرو در طول عمر سیزدهساله خود به یکی از پرفروشترین خودروهای بازار بریتانیا تبدیل شد. مدت کوتاهی بعد، ایرانخودرو که در آن زمان ایران ناسیونال نام داشت، طی قراردادی با گروه روتس، مونتاژ و عرضه هانتر را با نام پیکان در ایران آغاز کرد. این خودرو در کشورمان بسیار مورد استقبال قرار گرفت و بهطور گستردهای در ناوگان تاکسیرانی و پلیس استفاده شد. هرچند تولید پیکان در اردیبهشت سال 1384 خاتمه یافت اما تولید نسخه وانت آن تا سالها بعد ادامه یافت و حتی پیشرانه هم در وانت آریسان هم استفاده شد.
مینی ماینر
سالهای تولید: 1959 تا 2000
مدتزمان تولید: 41 سال
مینی ماینر با تولید 5.3 میلیون دستگاه، معادل فولکسواگن بیتل برای صنعت خودروسازی بریتانیا بود. به لطف نبوغ مهندسی «الک ایسیگونیس»، این خودرو ظرف تنها 27 ماه از یک طرح اولیه به نمونهای تولیدی تبدیل شد. جا دادن چهار سرنشین در خودرویی به این کوچکی کار آسانی نبود اما خلاقانهترین ویژگی مینی زیر کاپوت آن پنهان شده بود. در اینجا شرکت بریتیش موتور یک پیشرانه چهار سیلندر آب خنک را بهصورت عرضی درست روی یک گیربکس چهار سرعته دستی قرار داد تا قوای محرکه خودرو فضای کمتری را اشغال کند.
سیتروئن 2CV
سالهای تولید: 1948 تا 1990
مدتزمان تولید: 42 سال
سیتروئن 2CV تا چندین دهه پس از تاریخ انقضای خود همچنان تولید شد و حتی جانشینان خود یعنی مدلهای دایان (همان ژیان) و ویزا را هم پشت سر گذاشت. راز طول عمر این حلزون فرانسوی فقط سادگی محض آن بود. در این خودرو همهچیز از پنجرههای جلو که به سمت بالا تا میشدند تا برفپاککنهایی که در نمونههای اولیه بهصورت دستی کار میکردند ساده و کاربردی طراحی شده بود. سیتروئن 5.1 میلیون دستگاه از 2CV تولید کرد که 1.2 میلیون دستگاه آن از نوع ون باری بودند. اگر میزان تولید مدلهای مشتق شده از 2CV مثل دایان، آمی و مهاری را هم در نظر بگیریم، این عدد به بیش از 9 میلیون دستگاه افزایش پیدا میکند.
لادا نیوا
سالهای تولید: 1977 تاکنون
مدتزمان تولید: 45 سال و همچنان ادامه دارد
لادا شاسیبلند نیوا را بهمنظور پاسخ به تقاضا برای یک آفرودر خشن و جانسخت که قادر به تردد در سیبری باشد توسعه داد. هرچند برخی قطعات این خودرو با لادا 2101 که بر اساس فیات ساخته شده بود مشترک بود اما نیوا بهطور کامل توسط خود لادا طراحی شد. نیوا خودرویی سبک، جمعوجور و ارزانقیمت بود که یک شبه به موفقیتی بزرگی دست یافت و بیشترین صادرات را در بین محصولات لادا داشت. هرچند ساختههای این شرکت روسی کیفیت چندان بالایی ندارند اما نیوا آنقدر جانسخت بود که توانست یک دهه بهعنوان خودروی پشتیبانی پایگاه روسیه در قطب جنوب فعالت کند. تولید نیوا همچنان بدون تغییر بزرگی ادامه دارد اما بهزودی این پیرمردی روسی به آخر خط خواهد رسید و انتظار میرود نسل جدید آن در سال 2025 راهی بازار شود.
هندوستان آمباسادور
سالهای تولید: 1958 تا 2007
مدتزمان تولید: 49 سال
هندوستان موتور پس از خرید حقوق تولید موریس آکسفورد سری III از شرکت بریتیش موتور یا همان BMC، آن را با نام آمباسادور در هند عرضه کرد. شاید هیچکس در آن زمان فکر نمیکرد این خودرو نیم قرن روی خط تولید دوام بیاورد. آمباسادور در طول عمر خود تغییرات خیلی کمی را تجربه کرد و صرفاً در سال 2004 نسخه جدیدی از آن با نام آویگو با ظاهری مدرنتر معرفی شد.
نیسان جونیور
سالهای تولید: 1970 تاکنون
مدتزمان تولید: 52 سال و همچنان ادامه دارد
نیسان در سال 1956 وانتی بنان جونیور را روانه بازار کرد و در سال 1970 نسل سوم و آخر این خودرو معرفی شد. نسل سوم جونیور در همان ابتدای معرفی یعنی سال 1349 به کشورمان آماد و تولید آن همچنان باقدرت ادامه دارد. این پیرمرد باربر هرچند از ضعفهای بزرگی مثل کیفیت پایین، قوای محرکه قدیمی و ایمنی ضعیف رنج میبرد اما به لطف توانایی باربری بالا، سادگی و جانسختی، هنوز هم خریدار دارد و نمیتوان جانشین مناسبی برای آن پیدا کرد. هرچند زامیاد با پیوند زدن اتاق وانتهای چینی به شاسی نیسان جونیور طی سالها مدلهای به اصلاح جدیدی مثل شوکا و پادرا را به بازار عرضه کرده است اما هیچکدام از این مدلها نتوانستند جای نیسان آبی اصلی را بگیرند.
فولکسواگن تایپ 2
سالهای تولید: 1949 تا 2013
مدتزمان تولید: 64 سال
فولکسواگن تایپ 2 که با نامهای دیگری مثل کامبی و میکروباس هم شناخته میشود، در سال 1949 بر اساس پلتفرم بیتل متولد شد و جون دومین محصول فولکسواگن بهحساب میآمد، تایپ 2 نام گرفت. این خودرو در سه نسل تولید شد و سپس در سال 1990 ون کاملاً جدید ترنسپورتر جایگزین آن شد اما تولید تایپ 2 در بازارهای آمریکای لاتین مثل مکزیک و برزیل همچنان ادامه یافت. این ون محبوب در سالهای پایانی عمر خود پیشرانه هوا خنک قدیمی را کنار گذاشت به یک موتور چهار سیلندر خطی آب خنک جدید با 80 اسب بخار قدرت مجهز شد. به همین دلیل، در قسمت جلوی این مدل جدید یک رادیاتور نصب شد. این ون آلمانی حتی در اوایل دهه 2010 هم در برزیل فروش خوبی داشت اما فولکسواگن تصمیم گرفت بجای اینکه برای مطابقت با قوانین ایمنی جدید آن را به ایربگ و ترمز ABS مجهز کند، به تولیدش پایان دهد. درمجموع بیش از 10 میلیون دستگاه از فولکسواگن تایپ 2 ساخته شد.
فولکسواگن بیتل
سالهای تولید: 1938 تا 2003
مدتزمان تولید: 65 سال
و سرانجام به رکورددار ماندگاری روی خط تولید در کل صنعت خودروی جهان یعنی فولکسواگن بیتل میرسیم. بیتل چیزی فراتر از خودرو بوده و در همه جای جهان به یک نماد تبدیل شده است. این خودرو که محصول ایده هیتلر و نبوغ فردیناند پورشه بود، از دل جنگ جهانی دوم بیرون آمد و جهان را فتح کرد. این قورباغه آلمانی آنقدر محبوب شد که خودروسازان دیگر کشورها نیز به ساخت محصولات موتور عقب ارزانقیمتی بر اساس ایده بیتل ترغیب شدند. بیتل دههها بدون تغییر بزرگی روی خط تولید ماند و همچنان محبوب و پرفروش بود. هرچند تولید این خودرو در سال 1979 در آلمان خاتمه یافت اما تا سال 2003 همچنان در مکزیک تولید میشد تا اینکه قوانین آلایندگی سفتوسخت بیتل دوستداشتنی را از نفس انداختند. در طول 65 سال، بیش از 21 میلیون دستگاه بیتل در پانزده کشور مختلف در سراسر جهان به تولید رسید.