![حذف ارز نیمایی، چالش بزرگی پیش روی خودروهای تجاری مونتاژی حذف ارز نیمایی، چالش بزرگی پیش روی خودروهای تجاری مونتاژی](/wp-content/uploads/2025/02/20241105_174312-780x470.jpg)
بر کسی پوشیده نیست که صنعت خودروهای تجاری یکی از صنایع کلیدی در اقتصاد و حملونقل کشورمان محسوب میشود. این در حالی است که ناوگان خودروهای تجاری ایران با سن بالا و فرسودگی، نیاز مبرمی به نوسازی داشته و دارد. طی سالهای اخیر اما شرکتهای مختلفی با مونتاژ کامیونهای جدید چینی، توانستند بخش زیادی از ناوگان فرسوده خودروهای سنگین را بروز کرده و راحتی و رفاه بیشتری را برای رانندگان فراهم کنند. علاوه بر این، اختصاص ارز نیمایی برای واردات قطعات خودروهای تجاری باعث شد که این محصولات با قیمت نسبتاً مناسب و در دسترسی به بازار عرضه شوند.
طی ماههای اخیر اما قیمت ارز بهطور چشمگیری افزایش پیدا کرد و این افزایش تا جایی پیش رفت که دولت تصمیم گرفت ارز نیمایی را حذف و ارز توافقی را جایگزین آن کند. با وجود ارز نیمایی، تجاریسازان به ارزی با قیمتی کمتر از ارز بازار آزاد دسترس داشتند و از این طریق توانستند محصولات خود را با قیمت معقولی به بازار بفرستند که در دسترس و توان خرید رانندگان باشد اما حالا با حذف این ارز، شرکتها باید از ارز توافقی استفاده کنند که با اختلاف زیادی از ارز نیمایی گرانتر است. این یعنی وقتی کامیونها و خودروهای تجاری با ارز توافقی مونتاژ شوند، قطعاً با افزایش قیمت چشمگیری مواجه و از دسترس بسیاری از خریداران خارج خواهند شد.
این سیاست به دلیل تأثیرپذیری از نرخ ارز، باعث افزایش شدید قیمت خودروهای تجاری و درنهایت ایجاد یک بازار منفعل با قیمتهای کذایی در این بخش از صنعت خودرو خواهد شد. در شرایط اقتصادی امروز کشور که دلار هرروز یک نرخ جدید را تجربه میکند، حذف ارز نیمایی برای تأمین قطعات و خرید خودروهای تجاری به معنای پایان کار این صنعت خواهد بود آنهم درحالیکه بازار نیاز مبرمی به کامیونهای جدید نیاز دارد. علاوه بر این، چنین تصمیمی نهتنها باعث افزایش شدید قیمت خودروهای تجاری خواهد شد بلکه روی هزینه حملونقل و قیمت کالاها هم تأثیر خواهد گذاشت زیرا کامیونها یکی از اصلیترین ابزارهای حملونقل در کشورمان هستند.
بنابراین، حذف ارز نیمایی را باید تصمیمی نسنجیده دانست که میتواند چالش بزرگی را در مسیر صنعت خودروهای تجاری کشورمان ایجاد کند و موجی از افزایش قیمت را نهفقط برای کامیونها بلکه برای هزینههای حملونقل و کالاها به دنبال داشته باشد. درنتیجه، این تصمیم باید مورد تجدیدنظر قرار گیرد تا شرایط فعالان حوزه تجاریسازی کشور بیش از این چالشبرانگیز نشود. در غیر این صورت، توان خریدی برای کامیونهایی که به شکلی سرسامآور گران خواهند شد وجود نخواهد داشت که این موضوع نهتنها نوسازی ناوگان سنگین کشور را متوقف میکند بلکه باعث تعطیلی صنعت خودروهای تجاری خواهد شد.
اخه خب مونتاژ درست حسابی هم ندارید که بهش ببالید و جایگاه مونتاژ ایران افتضاس و بدترین کیفیت مونتاژ از آن ایران هست خب.
و چند برابر قیمت وارداتش درمیاد مونتاژ و سودجویی میکنن عوامل از مردم…