صنعت خودروسازی به سرعت پیشرفت میکند و ارائه مدلهای مختلف و جدید از سوی کارخانهها به بازار جهانی به معنای تقاضای بیشتر از سوی مشتریان است؛ هم چنین آمدن خودروهای جدید به معنای ناپدید شدن خودروهای قدیمی نیست. طول عمر خودروهای لوکس بیشتر از بقیه خودروهاست زیرا مالکان آنها مراقبت بیشتری از خودروهای لوکسشان میکنند اما به مرور زمان این مدل خودروها هم فراموش میشوند. در اینجا ۱۰ خودرو که دیگر در جادهها دیده نمیشوند را مرور میکنیم. ممکن است افرادی با این ۱۰ خودرو برگزیده مخالفت کنند، اما جواب ما این است که تولید این خودروها خیلی وقت است به پایان رسیده و به همین دلیل در لیست ما قرار گرفتهاند.
۱) مرسدس بنز کلاس S تولیدی ۱۹۸۰ الی ۱۹۹۲
پنج سال گذشته سری W126 کلاس S در اکثر جادهها دیده میشد اما به مرور زمان تعداد رانندههای این سری خودرو کاهش یافت. این سری خودرو با دو طراحی کوپه و سدان به بازار عرضه شدند، خودروهایی که موتور آن در جلو تعبیه شده و جعبه دنده اتوماتیک یا دستی ۵ سرعته داشتند. در سال ۱۹۸۱ در استرالیا کلاس S توانست جایزه بهترین ماشین سال را از مجله چرخها دریافت کند. فروش سدان و کوپه این مدل از مرسدس بنز ۹۰۰ هزار دستگاه بود.
۲) شورلت S-10 تولیدی ۱۹۹۴ الی ۲۰۰۴
این خودرو سال ۱۹۹۴ میلادی به بازار عرضه شد که دومین نسل از S10 باعث پیشرفت اصلی این کارخانه آمریکایی شد. این مدل با طراحی زیبا توانست میلیونها فروش در سراسر جهان داشته باشد و در آمریکا اولین وانت کامپکت تولیدی بود که در ده سال متوالی در آمریکا و برزیل تولید شد. تولید سری S سال ۲۰۱۲ خاتمه یافت و جایش را به شورلت کلرادو داد که برای این مدل هم هنوز نام S10 را استفاده میکنند.
۳) کادیلاک Catera تولیدی ۱۹۹۷ الی ۲۰۰۱
این مدل کادیلاک رقیب خودروهای آلمانی بیامو 3 بود که توانست گوی رقابت را از اوپل اومگا آلمانی بگیرد اما دیری نپایید که این مدل لوکس سدان به قعر جدول فروش خودروها رسید. از این مدل تنها در ۴ سال ۹۵ هزار دستگاه به فروش رفت که رقم پایینی است.
۴) فورد سری واگن Taurus تولیدی ۱۹۹۵ الی ۲۰۰۵
فورد Taurus بالاترین فروش را در آمریکا تا سال ۱۹۹۶ داشت و همین باعث شد که در دهه ۱۹۹۰ میلادی سری مینیون و SUV این خودروها تولید شوند و حتی این مدلها هم توانستند بازار آمریکا را بدست بگیرند. سومین نسل از Taurus واگنی بود که نتوانست موفقیت چندانی کسب کند و در سال ۲۰۰۵ خط تولید این خودرو بسته شد.
۵) هوندا سیویک تولیدی ۱۹۹۱ الی ۱۹۹۵
مدل هاچبک هوندا سیویک یکی از بهترینها در سالهای ۱۹۹۱ الی ۱۹۹۵ میلادی بود. طراحی زیبا، کوچک اما جادار با قیمت مناسب و کارا از مشخصات این خودرو بودند. این مدل پنجمین نسل از سیویک بود که هیچ وقت انتظار نمیرفت جای خود را به مدلهای جدیدتر بدهد. امروزه این خودرو خیلی کم در جادهها دیده شده است.
۶) آئودی A4 تولیدی ۱۹۹۵ الی ۲۰۰۱
بعد از رسوایی آئودی در اواسط دهه ۸۰ میلادی، این کارخانه آلمانی دهه ۹۰ میلادی را در آمریکا به سختی گذراند. اما با عرضه مدل A4 به بازار یک شبه تمام افکار نسبت به آئودی عوض شد. این خودرو با طراحی بهروز زیبا، خلاقیت مهندسی (ارائه اولین سیستم جعبه دنده Tiptronic)، رانندگی راحت و آسان توانست آئودی را به صدر جدول فروش در اواخر دهه ۹۰ میلادی برساند. هنوز هم ممکن است با جستجو در وبسایت Craiglist این خودرو یا قطعاتش را پیدا کرد.
۷) سوبارو لئون مدل واگن تولیدی ۱۹۷۹ الی ۱۹۹۴
دومین و سومین نسل از سوبارو لئون فروش بالایی در آمریکا داشتند؛ این ماشینهای مقاوم مخصوصا مدل واگنیاش مناسب برای خانوادههای آمریکایی بود که در هر نوع آب و هوایی کارایی خوبی داشت. اما نقطه ضعف این خودروی ژاپنی در جادههای نمکپاشی شده بود؛ رانندگان گزارش زنگ زدگی و پوسیدگی استیل چرخها را اعلام کردند که باعث کنار رفتن این مدل از بازار خودرو شد.
۸) بیامو سری پنجم E34 تولیدی ۱۹۸۸ الی ۱۹۹۶
این مدل نسل سوم از سری پنجم در سال ۱۹۸۸ به بازار جهانی معرفی شد که تمام تکنولوژیهای این کارخانه آلمانی را داشت. ایمنی و پایداری بالا، طراحی زیبا و اسپورت این خودرو توانست جای مرسدس کلاس E را بگیرد. هزینه بالای نگهداری و هم چنین سیستم برقی این خودرو باعث شد که جایشان در پارگینک خانهها باشد.
۹) دوج Intrepid تولیدی ۱۹۹۳ الی ۲۰۰۴
در اوایل دهه ۹۰ میلادی، فروش مینیونهای کرایسلر بسیار بالا بود. دوج، یکی از بهترین برندهای کرایسلر، مدل محبوب نئون را سال ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۴ و پس از آن مدل وانتی Ram سال ۱۹۹۴ به بازار عرضه کرد. بعد از این دو مدل، مدل سدان سایز متوسط Intrepid را به بازار روانه کرد. این مدل شبیه یکی از خودروهای لامبورگینی طراحی شده بود؛ اما دوج Intrepid به دلیل مشکلات ایمنی و کارایی ناقص نسل دومش با موتور شش سیلندر ۲.۷ لیتری نتوانست در بازار خودرو باقی بماند.
۱۰) کیا ریو تولیدی ۲۰۰۰ الی ۲۰۰۵
ریو مدل مشهور قیمت ارزان در خودروهای نو آمریکایی با کیفیت پایینی ساخته شده بود و هم چنین ایمنی آن خیلی پایین ارزیابی شد. اولین نسل ریو در شهرهای کوچک در میان دانشجویان دیده شد که بعد از مدتی از سطح این شهرها هم محو شدند اما با گذشت زمان کیا توانست این مدل را تقویت کند و نسلهای بعدی این مدل جای خود را در بازار جهانی پیدا کردند.