مکمل بنزین
یادداشتبرگزیده‌هاتحلیلی

چرا ایرانیان نسبت به خودروی خود تا این حد تعصب بی‌جا دارند؟

تاکنون دقت کرده‌اید که وقتی وارد یک بوتیک می‌شوید، اگر بر روی دریچه کولر هم دست بگذارید، فروشنده می‌گوید، آخ آخ دست گذاشتی روی بهترین کارم، من برای کل خانواده از این‌ها بردم، ببر اصلا ضرر نمی‌کنی!

خب کمی حوزه را تغییر می‌دهیم، به نظر شما اگر همین امروز در خیابان جلوی یک راننده پراید یا حتی رنو 5 قدیمی را بگیرید و از او بپرسید که از ماشینش راضی است یا خیر، به نظرتان چه جوابی می‌شنوید؟! اگر نگوییم 100 درصد ولی شاید بتوان گفت که بیش از نیمی از پرسش شوندگان در جواب این سوال می‌گویند: راضی‌ام، خوبه داداش، عالیه، می‌خوای بخری حتما بگیر! من خودم هم برای داداشم از همین گرفتم!

اما به نظر شما دلیل این اتفاق چیست؟ بیایید تا کمی در مورد تعصب ایرانیان بر روی خودروهای خود صحبت کنیم!

خودرو، وسیله مصرفی یا یک سرمایه ماندگار؟

در کمتر کشوری روی کره زمین و البته شاید دیگر کره‌های موجود در کهکشان‌های دیگر، خودرو یک وسیله سرمایه‌ای محسوب می‌شود، اصلا کنار همین گوش خودمان، آلمان (کمی از گوشمان آن‌طرف‌تر البته) خودروهای روز، تاریخ مصرف خاص خود را داشته و کمپانی‌های تولید کننده پس از گذشت مدت زمان استفاده از آن‌ها، خود به خریداران پیشنهاد می‌دهند که خودروی قبلی را تحویل داده و محصول جدید را با وام بی‌بهره تحویل بگیرند!

در واقع خودرو همانند دیگر وسایل یک کالای مصرفی است که به مرور زمان خراب می‌شود و نیاز به تعویض دارد! این یک منطق ساده است؛ اما بیایید تا به این موضوع در کشورمان نگاه کنیم.

حتما شما خواننده عزیز هم هنگام خرید خودرو پیش خود این جملات را زمزمه می‌کنید: خب یه ماشینی بخرم که خواستم بفروشمش ضرر نکنم؟! یا مثلا اینکه، چی بخرم که افت قیمت نداشته باشد و بعدا موقع فروش دردسر نکشم و…

دلیل این جملات چیست؟

شرایط اقتصادی کشور ما، در کنار تحریم‌ها و البته انحصار صنعت خودروسازی باعث شده که طی سال‌های پس از انقلاب، خودروهایی که تولید شده و به مردم تحویل داده می‌شود، آن‌چنان تنوعی نداشته و صرفا با تعویض چراغ‌ها به صورت سالانه، باعث ذوق بیش از حد هم‌وطنانمان شود!

وقتی هنوز در خیابان پیکان‌هایی را می‌بینیم که قشر زحمت‌کش مسافرکش از آن استفاده می‌کنند، به‌راحتی متوجه می‌شویم که مردم کشور ما، اگر از این شرایط رضایت نداشته باشند، اما به راحتی با آن کنار آمده‌اند. فی الحال در کشور ما، به دلیل اینکه شرایط اقتصادی به طور کلی آینده مشخصی ندارد، اکثر خریداران خودرو سعی می‌کنند تا محصولی را خریداری کنند که پس از چند سال ناگهان با افت قیمت بالایی مواجه نشده و به اصطلاح ضرر نکنند.

Love-My-Car

در واقع همین شرایط اقتصادی نامشخص، باعث می‌شود تا ناگهان طی یک دوره، پرایدی که تا یک ماه پیش مثلا 7 میلیون تومان قیمت داشت، ناگهان به قیمت یک خودروی لوکس همان دوره یعنی 20 میلیون تومان نزدیک شود! خب در کجای دنیا، شما ناگهان می‌توانید خودروی خود را که 7 میلیون تومان خریده‌اید و چند سال هم از آن استفاده کرده‌اید، با قیمت 12 میلیون بفروشید؟! خب مشخص است، ایران!

این روزها، خودروهای چینی بازار، یکی از بزرگ‌ترین مشکلاتشان همین موضوع است؛ یعنی افت قیمت! در واقع افرادی که به سراغ این محصولات می‌روند، دل را به دریا زده و ذوق و شوق رانندگی و زندگی در زمان حال را به آینده نامشخص خودروی خود ترجیح می‌دهند.

اما دلیل تعصب بر روی خودرو، هنگام انتقاد چیست؟!

کافی است سری به مقالات مشاوره‌ای ما زده و کامنت‌های دوستان و همراهان عزیزمان را کمی مطالعه کنید.

گاهی دوستان چنان نظراتی را برای ما می‌نویسند که حقیقتا هنگام خواندن آن‌ها دچار سرگیجه می‌شوم. به طور مثال در مطلبی با عنوان چند دلیل برای آنکه زانتیا نخریم، می‌توانید کامنت‌هایی را ببینید که همین امروز هیچ یک از صاحبان خودروهای روزی چون X6 یا حتی پورشه و آئودی در مورد خودروهایشان نمی‌گویند!

به برخی از آن‌ها توجه کنید:

  • با سلام به همه دوستان، من 6 سال زانتیا دارم، ماشین بسیار خوبی از لحاظ شتاب، سرعت، امنیت، مصرف بنزین و همه چی از ماشین‌های ایرانی و خارجی بهتر لطفا اول زانتیا سوار شید بعد اظهار نظر کنید ضمنا از مگان و کمری و ماشین‌ها کیا خیلی بهتره!
  • زانتیا رو باید با سیستم هیدرولیکش آشنا باشی و یه اطلاعات اولیه داشته باشی در این صورت هست که متوجه میشی این ماشین خراب بشو نیست و چه حس و لذتی داره رانندگیش.
  • شما تا حالا زانتیا سوار نشدی که اینطور نظر میدی
    من یک ساله که زانتیا مدل ۸۷ دارم ماشین فوق العاده نرم و پرشتاب و رانندگی لذت بخشی داره
    من دو روز مگان ۹۱ اتومات دو هزار دستم بود که حدود ۶۶ تومان قیمتش بود. ولی هر چی فکر کردم دیدم زانتیا خیلی سرتره
  • سلام آقا یونی که زانتیا سوار نشدین لطفا نظر ندین سال 90 زانتیا 87ام را فروختم ازاون وقت تاحالا 15 تا ماشین عوض کردم هیچ کدوم مثل زانتیا نبود! سال 94 زانتیا 88 خریدم واقعا زانتیا لیاقت 20 رو نداره، لیاقت 21 رو داره! وقتی سوارش میشم تو جاده کسی به گردپاش نمی‌رسه. آقایی که می گی زانتیا زشته، لیاقت زانتیا سوارشدن نداری برو پراید سوار شو. در ضمن اگر شاسی بلند سوار هستی بگم با زانتیا همشو رد کردم!

s-l1000

و البته صدها کامنت شبیه دیگر که اگر همین الان وارد فروم‌های بوگاتی و لامبورگینی هم شوید، شاید شبیه به آن‌ها را نبینید!

البته زانتیا که خودرویی از رده خارج محسوب می‌شود، اما به طور مثال اگر به مطلب انتقادی شاسی بلند چینی S5 نیز نگاهی بی‌اندازید، دوستان صاحب خودرو جوری به نویسنده تاخته‌اند که انگار این محصول در کارخانه آن‌ها تولید شده و به اسب پادشاه توهین گشته است!

حالا اینکه یکی این وسط می‌آید و S5 رو با بی ام و X3 و X6 مقایسه می‌کند، بماند!

یکی از مهم‌ترین دلایل این تعصب بر روی خودرو را می‌توان به موضوع پیشین نسبت داد، یعنی ترس از افت قیمت موقع فروش!

در واقع اگر پای صحبت برخی از این دوستان بنشینیم، خواهیم شنید که آن‌ها با تعریف بیش از حد از خودروی خود، می‌خواهند تا ماشین‌شان دچار افت قیمت نشده و هنگام فروش بتوانند راحت از شرش خلاص شوند! همین موضوع باعث می‌شود تا صاحبان خودرو در کشور ما، به دلیل خودخواهی و ترس از افت قیمت، مشکلات خودروی خود را پنهان کرده و با بیان برخی محاسن خودرو، همه اطرافیان را برای خریدش راضی کنند!

53e807e67de766607c74e310119ac381_i-love-my-car-love-your-vehicle-clipart_487-366

برخی از این دوستان معتقدند که هرچه فروش این محصولات بیشتر باشد، دیرتر از آب و تاب افتاده و خط تولید هم هیچ‌گاه جمع نخواهد شد. البته تاریخ هم نشان می‌دهد که در کشور ما یک خودرو تا 20 سال یا بیشتر هم می‌تواند کار کرده و البته صاحبش هنوز هم از آن تعریف کند.

البته، ذکر این موضوع در اینجا ضروری است که در هر کشوری، افرادی هستند که عاشقانه خودروی خود را دوست داشته و عشق آن را بر همه چیز ترجیح می‌دهند، افرادی که به خاطر عشق خود بین 10 تا 30 میلیون تومان خرج یک پیکان یا پراید می‌کنند، افراد محترمی بوده و عشق و علاقه‌شان قابل تحسین است؛ روی سخن ما در اینجا به اشخاصی است که با تعصب بی‌جا، موجب گمراهی سایرین می‌شوند!

car_3

به طور کلی اگر بخواهیم دلایل تعصب بی‌جا بر روی خودرو در کشورمان را تیتر وار بیان کنیم، می‌توانیم به نکات زیر اشاره نماییم:

  • شرایط اقتصادی نامشخص
  • بازار نامتعادل و نامشخص خودرو
  • انحصار خودرو و عدم وجود تنوع بالا در تولیدات داخلی و وارداتی
  • افت قیمت محصولات
  • ترس از عدم فروش خودرو
  • ترس از عدم تولید خودرو در طول زمان
  • اخلاق نادرست و عدم انصاف در بیان مشکلات و معایب خودرو

محمد سعید بهمنی

از سال 88 کار خبری رو شروع کردم و از سال 89 در حوزه IT مشغول بودم! چرخان، فرزند اول من و متولد 1394 هست! من فارغ التحصیل روابط بین الملل؛ عاشق ماشین، سرعت و سفر! هر سوالی بودم؛ با افتخاردر خدمتم Email: Saeid.bahmani@gmail.com

نوشته های مشابه

‫20 دیدگاه ها

  1. با سلام
    دقیقا باهاتون موافقم من بعد از کلی تحقیق خواستم بعد از ۵ سال تندر ۹۰ را بفروشم و برا تنوع یه ماشین چینی بخرم که کلی هم در موردش تحقیق کرده بودم ولی اینقدر نظرات ضد و نقیض را خواندم که واقعا گیج شدم و به عنوان کسی که نزدیک ۲۷ساله داره مجله ماشین رو می خونه واقعا کم آوردم تو این قضیه حالا بماند که پول ما جور نشد و متاسفانه به علت مشکل مالی پیش آمده گیر کردیم و منصرف شدیم.ولی واقعا تو این صفحات مجازی یا اینقدر از یه ماشین تعریف می شه که فکر می کنی بنز اس ۵۰۰ هستند و یا اینقدر ازش بد میگن که با خودت می گی یعنی این ادمهایی که سوارند دارن عذاب می کشن؟؟؟؟؟ولی از این بع بعد تحقیقمو کردم و اگه اینو بفروشم و چینی و یا هر چی بخام بخرم می خام برا دل خودم بخرم کلا تو مملکت ضعف همه چی رو باید تحمل کرد من جمله ضعفهای اینچنینی و فرهنگی و…

  2. دقیقا زدی به هدف، یعنی بعضی ها یجوری از ماشینشون تعریف میکنن که مالکن بنز و bmw اینجوری از ماشینشون تعریف نمیکنن .
    یه نگاهی هم به بخش چند دلیل برای نخریدن ال ۹۰ بندازید اونجا هم جملات خنده داری میبینیم ، ببین مردم به چه وضعی افتادن که از ماشین های رده خارج شده دنیا اینجوری تعریف میکنن و میخرن.
    اون موقع که کمپین نخریدن خودرو با وام درصد بالا شکسته شد فهمیدم هر بلایی سرمون میارن حقمونه لیاقت بعضی ها بیشتر از این ماشین های داغون نیست وگرنه اینجوری ازش تعریف نمیکردن.

  3. سلام و درود
    اتفاقا چند وقتی بود مدام به افراد مختلف میگم چرا ملت ایران اینقدر به وسایلشون غیرت دارند
    و به برند مورد علاقشون
    از الکترونیک گرفته تا ماشین و…
    و ضرر این تعصب بیجا و تعاریف به دور از حقیقت رو فقط مصرف کننده بعدی میبینه

    بنده دنبال ماشین بودم و هستم
    قبلا ال نود داشتم
    ماشین معایب و محاسن خاص خودشو داشت
    توی گروه سمند توربو ها بودم
    اینقدر اونجا از این ماشین تعریف میکردن که مجاب شدم بخرمش
    وقتی خریدم
    باور کنید اینقدر کیفیت پایین قطعات توی ذوقم زد که با ضرر و خشک ردش کردم رفت

    یه جک دستی جی ۵ گرفتم
    که البته همه اینقدر از این ماشین تعریف میکردن که حس میکردم الان سوار پورشه میشم!
    بعد از مدتی کوتاه معایب نسبتا زیادی از جی ۵ دستم اومد
    فعلا دنبال مگان دستی هستم
    ولی شخصا همیشه سعی کردم منطقی باشم بخدا و نمیفهمم چرا ملت اینقدر تعصب دارن…

    من پراید ۹۳ صفر خریدم
    معایبش ترمزهای بسیار ضعیف
    مصرف سوخد بسیار بالا با توجه به تغییرات سایپا در موتور بود
    البته این معایب با توجه به قیمتش بود
    وگرنه که کلا ایراد بود همه چیزش

    ال نود داشتم
    معایب ترمز عالی اما شیزجه زدن زیاد جلوی ماشین
    صندلی های ناراحت
    خسته کنندگی زیاد
    آپشن های بسیار کم
    و ایرودینامیک ضعیف خارج و ارگونومی ضعیف داخل بود
    و شتاب کم در سرعتهای بالا
    و البته تندر فوق العاده ماشین بی دردسر و محکم و مطمئنیه

    جک دارم
    معایب
    گشتاور بسسیار پایین موتور در دورهای پایین
    جوری که حتما ماشین رو گاهی ناخواسته خاموش میکنید
    صدای زیاد قطعات داخل در دست اندازها
    دید خیلی کم
    ولی اصلیترین عیبش زور کم موتوره
    البته جک من مدل دستیه

    یا حق

  4. ببینید مشکل ما اینه که بیشتر مردم دستشون تنگه و گزینه ای جز پراید صفر و ماشین دست دوم مدل پایین ندارن. همه هم دوست دارن پیش فکو فامیل کم نیارن و خودشونو به هر روشی که هست قانع کنن که با پولی که دادن بهترین ماشین دنیارو گرفتن. مثلا برو تو اینستا نگا کن پژو پارسو که خدا میدونه طراحیش مال کدوم سالیه میپرستن. ارتفاعشو کم میکنن چراغاشو عوض میکنن ولی در هر سورت که بهش نگاه میکنی بابت پولی که دادی نسبت به بقیه کشور ها از گاری زشت تره. من یه بار رفتم عراق و وقتی دیدم شوهر خالم با ۳۳ میلیون تومن لندکروز آخر مدل سواره فهمیدم ما تو ایران واقعا غار نشینیم.حقم داریم وقتی قیمت یه ماشین استاندارد در حد قیمت یه خونست.

  5. اسم مقاله رو باید بزارید دو کلام حرف حساب.البته دست خودمون نیست انقدر گشنگی کشیدیم که به نون خشک قانعیم.البته که معنای قناعت یه چیز دیگست.خدارو شکر ولی… بیخیال

  6. واقعا درسته من مطالب مختلف این سایت رو دنبال میکنم خیلی واقع بینانس ولی دیگه واسم عادی شده که یسریا وقتی از ماشینشون اینجا بد میخونن بیان زیرش کامنت های چرت بدن فقط و فقط بخاطر تعصب بیجا و نکنه یه زمان ماشینشون ارزون شه…بابا تورو قران یکم فرهنگ یکم شعور یکم انصاف اخه تا کی با شامورتی بازی بعضیا میخوان پیش برن من نمیدونم با تشکر از سایت خوبتون بهترین هستین تو سایتای مختص خودرو داخل ایران

  7. این حرف هایی که گفته شد فقط راجع به ماشین نیست
    به عنوان مثال سر برند موبایل ببینین مردم با هم چیکار که نمیکنن
    حس میکنم همه فک میکنن علامه دهرن

  8. سلام .امروز تویت محسن رضایی رو هم دیدم که کفته بود ما از هسته ای مو شگ خود کفا شدیدم وبهترینها رو ساختیم اما نتوانستیم یک ماشین خب بسازیم .دلیل اینه که دزدی زیاد شده ایران خودرو سایپا همش دزدی میکنن ماشین هایی ۷ م و ۱۳ میلیونی رو کردن ۲۱ ۳۵ میلیون الکی الکی کسی اعتراض نکرد بخاطر اینکه اینها پشتشون به جایی کرمه بله گلم ایران شده دزدی بازی فقط بهاطر همین پیشرفت نمیکنیم وکرنه ژاپن اومد ایران خواست از زانتیا بهتر بسازه تحویل مشتری ۲۵ میلیون چرا نزلشتن اینکه خودرو هاشون بمونن چون دزدن رهبر هم هیچ کاری نکرد انکار که نه انگار ما مردم ایران هستیم فقط کارمون شده کمک به عربها مردم خودمون تو ظلم یا علی .جان مادرت بذار بمونه مردم بخونن لطفا

  9. این مقاله کاملا درست هست ولی بعضی موارد بخاطر ناآگاهی مردم هست که باعث تعصب میشه
    قطعا هیچ برندی طولانی تر از پژو های قدیمی در ایران تولید نشده و همچنان ادامه نداره ولی پای حرف کسی که خودرویی با طراحی بالای ۲۰ سال پژو پارس رو خریده بشینین میگن هرچی باشه پژو هست
    ایا مردم ما اگاه نیستن که این مدل سال هاست در موزه ی خودرو پژو فرانسه هست ؟ و الان قطعاتش یا ایرانیزه شده یا سفارش ایران و تولید چین هست ؟
    و از همه جالب تر تولخود سازمان استاندارد پارس رو بی کیفیت ترین های خودروی تولیدی معرفی میکنه
    این یک مثال بود و توهین به دوستان پژو پارس سوار نباشه
    مشکل مردم ما ناآگاهی از واقعیت های تولید در ایرانه علاوه بر موارد بالاتر
    یک مشکل دیگه اینکه در مورد خودروهایی که نداشته ایم و حتی سوار نشده ایم به راحتی قضاوت میکنیم
    یادمه دوستی بعد از دیدن برلیانس ۲۳۰ تازه به بازار اومده گفت : مطمن باش این ماشین به ۲۰ هزار نرسیده تسمه تایم پاره میکنه درحالی که حتی نمیدونست زنجیر تایم در موتور این خودرو بکار رفته و بنده خودم ۲۵ هزار رانندگی کردم و مشکل خاصی جز شارژ نبودن گاز کولر طی یک سال و نیم نداشته ام .
    پس عدم اگاهی باعث قضاوت بیجا میشه و همین باعث ایجاد تعصب در بین دارندگان خودرو میشه.
    ممنون. ( موارد فوق فقط مثال بوده و قصد توهین به کسی نداشته ام قطعا هرکسی اختیار داره هرچی دوست داره و فکر میکنه خوبه بخره و لزوما نباید همه موافق و مخالف نظری باشن)

  10. خیلی خوب بود دمتون گرم!!!!!
    کلی خندیدم چون از این حال مردم دورو برم زیادن
    همچن تعصب دارن که ماشینی که سوار میشن مال کارخونه پدرشونه

  11. این موضوع مربوظ به بعداز انقلاب نیست. در قبل از انقلاب هم مردم ما همین بودند.

  12. ایراد کار اینجاست که به چشم کالای مصرفی بهش نگاه نمیشه ، من خودم ماشینمو دوست دارم نه این ماشینم ، از اولش هر ماشینی داشتم دوسش داشتم نه تعصب ، بالاخره هر ماشینی معایب و محاسنی داره ، وقتی موقع خرید ماشین به خاطر دل خودش ماشین بگیره دیگه براش مهم نیست موقع فروش چقدر ضرر کنه یا چیز دیگه ، همیشه گفتم ماشین قسطی خریدن ممنوع ، همیشه نصف پولی رو که داری به ماشین بده ، هر موقع ماشین خریدی فک کن پولت رو دور ریختی و هیچ موقع به چشم یه سرمایه روش حساب نکن ، امروز میگی ماشینو میفروشم فردا میخوام خونه بخرم شب میبینی موقع برگشت به خونه تصادف میکنی کلی میخوره سر قیمت ماشین پس نباید زیاد بهش دل خوش کرد

  13. چرخان عزیز. جان من تبلیغ سایتتو بکن من ۵ ساله تو سایت ها ایران جیب و اسب بخار خودرو بانک و عصر خودرو و دنیا خودرو پدال ……. هر روز دو سه ساعت داخلشون میچرخم ولی والا خداشاهده با زبون روزه که مطالب شما در مقابل اونا خیلی بالاست و ادم هم اگاه میشه هم به ظلمی که میشه یه حسی پیدا میکنه تبلئغ کنید تا نفرات سایت بیشتر بشه تا مردم بفهمن و خودرو از رده خارج و ظلمی که میشه بفهمن ممنون

  14. هیچکدام از دلایل بالا نیست :
    ۱- ترس از پذیرفتن شکست. “من که نمی تونم اعتراف کنم ماشین بدی خریدم”
    ۲-عدم رشد و بلوغ فکری ” اگر دقت کنید می فهمید کل کل و تعصب بین جوانان میباشد نه افراد کی جا افتاده”
    ۳-به قول معروف گربه دستش به گوشت نمی رسه میگه پیف پیف بوده.

  15. واقعا دمتون گرم مطالب خیلی عالی بودن به امید روزی که این دغدغه ها و مشکلات حل بشن…… انشالله
    اگر بتونین یه کانال تو تلگرام بزنینین و این مطالب را بزارین حتما نتیجه میده.

  16. سلام
    من فکر میکنم چشم و همچشمی و حسادت بین مردم ما بیداد میکنه.من خودم میخواستم برلیانس ۳۳۰ بخرم ولی اطرافیانم اینقدر از ماشین چینی بد گفتند که پشیمان شدم و ال نود خریدم.الان هم وقتی یه برلیانس می بینم خیلی دوست دارم داشته باشمش ولی میترسم بگن چرا چینی خریدی؟! به درد نمیخوره و افت قیمت داره و …
    خب هر ماشینی رو بخری افت قیمت داره! در ضمن ماشین سرمایه نیست که ، یه کالای مصرفیه. مثل تلویزیون و مبل و….
    قرار نیست ماشین بخریم و چند سال سوارشیم و بعد با همون قیمت یا بالاتر بفروشیم! خونه و زمین یا طلا نیست که روز به روز بره بالا.
    من از این مطلب سایت چرخان آموختم که هر ماشینی رو که باهاش حال میکنی و خوشت اومده و معایب زیادی نداره هرچند چینی باشه بخر و حالشوببر وفکر ضرر وزیانش هم نباش .
    باتشکر از سایت خوب چرخان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا