زمانی که یک شرکت خودروساز، قصد ارائه خودروی مدرن با بالاترین فناوریای خود را دارد، صفحهنمایشها، آمپرها و داشبورد جلوی دید راننده، نقش بسزایی در این بهروزرسانی ایفا میکنند. همه ما در خودروهای قدیمی که در دنیا وجود دارند، به داشبوردی که متشکل از سرعتسنج، دور موتور، میزان سوخت موجود در خودرو و آمپر آب بودهاند، عادت کرده و آنها را دیدهایم.
در طول این بهروزرسانیها، چراغهای هشدار، صفحهنمایشهای چند اینچی برای نمایش اطلاعات موردنیاز راننده اضافهشدهاند. بهطوریکه هماکنون، در خودروها، میتوانیم جذابترین و مدرنترین آنها را مشاهده کنیم.
با چرخان باشید تا با جذابترین و درعینحال، شگفتانگیزترین این آمپرهای پشت فرمان، بیشتر آشنا شویم.
مک لارن 720S
در خودروهای اسپرتی مانند همین 720S مک لارن، شرکتها بیشتر ترجیح میدهند جنبههای سرعت و قدرت موتور را بهجای شاخصههای لوکس بودن، مدنظر قرار دهند. در این خودروهای اسپرت، تنها اطلاعات موردنیاز راننده که حواس او را در هنگام رانندگی پرت نکند، در داشبورد و این وسایل اندازهگیری تعبیه میشود.
درمک لارن 720S نیز شاهد یک صفحهنمایش کوچک دیجیتالی هستیم که میتوان گفت، تقریباً تمامی اطلاعات موردنیاز راننده را به نمایش گذاشته و بسیار خلاقانه طراحیشده است.
با بازگشت به دهه 90 میلادی، شرکت ایتالیایی لنسیا، ترجیح داد که در خودروی مخصوص رالی خود، از چنین آمپرها و نشاندهندههای آنالوگ پیچیدهای استفاده کند. این آمپرها، میتوانستند وضعیت دقیق موتور خودرو را به راننده خود اطلاع داده و تنها مشکل آنها نسبت به آمپرهای دیجیتال امروزی، نداشتن کنترل روی یک قطعه مشکلدار و یا تنظیم یک سیستم توسط راننده، بود.
نمایشگرهای آمپر DB9 به صورتی طراحیشدهاند که باکمی دقت، میتوان به آینه وار بودن آمپر سرعت و دور موتور، پی برد. بهگونهای که این تقارن، بهصورت قرینه طراحیشده است. اگرچه شاید، آمپرهای موجود درون این خودروی بریتانیایی، نسبت به خودروهای امروزی ساده به نظر بیایند اما سادگی و تقارن و ترکیب رنگی زیبای آن، آن ا به یکی از جذابترین آمپرهای پشت فرمان تبدیل کرده است.
این آمپر جذاب موجود روی 300ZX نیسان، یکی از آن آمپرهایی است که در کمتر خودروی مربوط به دهه 80 میلادی یافت میشود. شرکت ژاپنی، سعی کرده تا با نمایش دور موتور، سرعت، دنده و اطلاعات دیگر موردنیاز، کار را برای راننده و خواندن اطلاعات تا حد امکان سادهتر کند.
لکسوس LFA یکی از بهترین و عالیترین نمونههایی است که در آن، یک خودروساز با یکپارچهسازی تمامی آمپرها درون یک آمپر، آن را تا حد امکان از بزرگ و پراکنده شدن، دور کرده است. این آمپر دیجیتال مدرن، ترکیبی از اطلاعاتی مانند سرعت خودرو، دور موتور و همچنین دیگر اطلاعات (بسته به حالت رانندگی خودرو) است.
شرکت پاگانی در ابرخودروی اسپرت خود، از آمپرهایی استفاده کرده که در کنار جذاب بودن، ترکیب رنگی جالب و برجسته بودن، آمیزهای از مدرنیته و آمپرهای آنالوگ است. تنها مشکل این آمپرهای هویرا در این است که اگر فردی به مدت چند دقیقه روی آنها، خیره شود، دچار سردرد خواهد شد!
رونتون لامبورگینی، خودرویی بود که در طراحی آن، بهصورت مستقیم از روی جنگنده تاکتیکال F22 رپتور شرکت لاکهید مارتین، الهام گرفتهشده است. یک خودروی اسپرت ایتالیایی که نهتنها طراحی آن مانند یک جنگنده، پیچیده است، آمپرهای موجود در داخل کابین آن نیز از پیچیدگیها و درعینحال، جذابیتهای زیادی برخوردار است.
در دهه 80 میلادی، داشبوردها و آمپرهای دیجیتال، به خودروهای جدید آن زمان کمک میکرد تا بتوانند چهرهای از خودروهای آینده را به خود بگیرند. شورلت C4 کوروت نیز یکی از اولین خودروهای آن زمان بود که بهصورت استاندارد از این امکانات استفاده میکرد. اگرچه این نوع داشبورد، امروزه قدیمی و از مد افتاده به نظر میرسد اما دوموتورسنج این خودروی آمریکایی، هنوز هم یکی از جذابترین آمپرهایی است که تاکنون طراحیشدهاند.
اگرچه دو نسل هشت و نهم سیویک، در تاریخ خودروسازی جهان، بهعنوان برترین خودروها شناختهنشدهاند اما آمپرهای سرعتسنج و دور موتور در آنها، نامعمول و متفاوت از خودروهای دیگر بودند. سرعتسنج و صفحهنمایش اطلاعات موردنیاز راننده، روبروی چشم راننده وبالای فرمان قرار داشتند تا راننده مجبور نباشد برای دیدن سرعت خودرو، چشمهایش را پایین بیاورد. دورموتور، دندهها و تعدادی اطلاعات دیگر نیز، در وسط این کنسول قرارگرفته بودند.
اگرچه فراری، شرکتی نیست که بخواهد معروف به طراحی آمپرها و داشبوردهای عجیبوغریب باشد اما GTC4، دارای آمپرهایی متفاوت و جذاب بر روی خود بود. سرنشین جلویی نیز میتواند، بر وی صفحهنمایش جلوی چشم خود، اطلاعاتی مانند سرعت خودرو، دورموتور، نیروی G زمین و اطلاعات سیستمی دیگر را مشاهده کند. کاری که در نوبه خود، یک خلاقیت جالب بهحساب میآید.
درحالیکه بسیاری از ما، به ترکیبی از صفحهنمایش و آمپرهای آنالوگ سنتی عادت کردهایم، شرکت آئودی، این رویه را کنار زده و بهجای آنها یک صفحهنمایش TFT را جایگزین آنها کرده است. صفحهنمایشی که توانایی نمایش هرگونه اطلاعات موردنیاز راننده را دارد. در کنار این موارد، نمایش نقشه، کنترل سیستم صوتی و تصویری خودرو و بسیاری از اطلاعات دیگر را در این صفحهنمایش جذاب مجازی، شاهد هستیم.