اوایل مرداد ماه بود که افزایش قیمت بعضی از محصولات ایرانخودرو سر و صدای زیادی به پا کرد و اعترضات زیادی را به همراه داشت اما بعداً ایرانخودرو افزایش قیمت محصولات خود را تکذیب کرد و اعلام شد که علت این ماجرا خطای نرم افزاری بوده است. ولی کار اینجا به اتمام نرسید و تا جایی پیشرفت که سرانجام روز یکشنبه 28 مرداد ماه 1398، ربیعی سخنگوی دولت در نشست هفتگی خود اعلام کرد که به علت افزایش عمدی و غیرقانونی قیمت خودروها و وجود شبهات در این زمینه امروز مدیرعامل ایرانخودرو عزل و آقای عباس علی آبادی مدیرعامل مپنا جایگزین یکه زارع در این شرکت خودروسازی خواهد شد.
ماجرای هاشم یکه زارع باز هم به پایان نرسید و قضیه افزایش قیمت محصولات باز هم ادامه یافت و در رسانهها اعلام شد که هاشم یکه زارع مدیرعامل شرکت ایران خودرو امروز 28 مرداد با حکم بازپرس شعبه 14 رسیدگی به جرائم کارکنان دولت که رسیدگی به پرونده تخلفات مدیران خودرویی را نیز در دستور کار خود دارد بازداشت شد. البته بعضی افراد اظهارات متفاوتی داشتند و حشمت الله فلاحت پیشه، نماینده اسلام آباد طی گفتههایی اعلام کرد: بازداشت چند نفر در ایران خودرو یک ظاهرسازی تکراری است و رانت خودرو به حدی فراگیر است که آن را به مصون ترین قلعه در مقابل قوانین کشور تبدیل کرده است.
البته این ماجرا حواشی بسیاری داشت و طبق اعلام کارشناسان بازداشت مدیرعامل این شرکت تنها نمیتواند به افزایش قیمت محصولات مربوط باشد و ماجراهای بسیاری در پشت پرده نهفته است. برخی با اشاره براینکه سخنان اخیر پارسایی سخنگوی کمیسیون اصل 90 مجلس انتقادهای فراوانی را بر علیه این شرکت ایجاد کرده بود و این موضوع پیش زمینهای شد تا بحثها در زمینه خودرو جدیتر شده و باعث برکناری یکه زارع و برخی مدیران این شرکت شود. البته بعضی هم با رد این ادعا اشاره میکنند که ماجراهای اخیر ربطی به یکه زارع نداشته است و به مدیران قبلی این شرکت مربوط میشود.
عده ای دیگر هم فروش غیرقانونی خودروها در خارج از بازار را دلیل این موضوع دانسته و به این موضوع اشاره میکنند که باید شفاف سازیهایی در این زمینه صورت بگیرد تا مردم هم به طور کامل در جریان ماجرا قرار گیرند و ابهامات موجود رفع شود.
اما یکی از مهمترین صبحتهایی که در میان مردم وجود دارد آن است که این ماجرا فقط برای سرگرم کردن مردم بوده و هیچ اقدام جدی در این زمینه صورت نگرفته و تمامی این اقدامات فقط برای جلب توجه صورت پذیرفته است. زیرا در طی این سالها تخلفهای بسیار بزرگتری انجام گرفته که هیچ نظارتی روی آنها انجام نشده بود و این تنها یکه زارع نیست که باید بازداشت شود و مدیران قبلی که تخلفات بسیار بزرگتری را انجام دادهاند هم باید مانند یکه زارع محاکمه میشدند. از کشته شدن بسیاری از مردم توسط پراید گرفته تا سوختن مردم در داخل 405 و بسیاری از اتفاقات دیگر که همه و همه از اتفاقاتی هستند که جرم سنگینتری دارند.
حال باید دید که وضعیت خودروسازی کشورمان تا چه زمانی به همین صورت ادامه پیدا میکند و آیا روزی خواهد رسید که مردم عزیز کشورمان بتوانند همانند سایر ملتها سوار خودروهای بروز و باکیفیت شوند؟