محتويات جيبتان اجازه نميدهد سراغ خودروي صفر برويد، خب راهحلش خرید خودروی دست دوم است، راه به صرفهای برای ماشیندار شدن شما. البته به شرطی که راه و رسم این کار را بلد باشید، دقت و نکته سنجی کافی به خرج دهید و در صورت نیاز از متخصصها کمک بگیرید. ما در اینجا نکاتی را به شما میگوییم که با رعایتشان میتوانید خودروی دست دوم بهتری بخرید.
نكات فني و ظاهري خودرو
1- در خرید خودروی دست دوم، باید به سال تولید و میزان کارکرد خودرو دقت کنید. معمولا در آگهيهاي فروش اتومبيلهاي دستدوم كه در سامانههاي مجازي مثل سايت ديوار ثبت شدهاند، به اين دو كميت اشاره شده است. اما عدد کیلومترشمار همیشه دقیق نیست و متاسفانه به سادگی میتوان آن را دستکاری کرد. بنابراین بهتر است با مراجعه به یک مرکز تنظیم و تعمیر موتور، از کارکرد دقیق خودرو مطلع شوید.
2- سلامت فنی خودرو شاید از هر چیز دیگری مهمتر باشد. شاید اگر خیلی حرفهای باشید، خودتان با چند دقیقه نشستن پشت فرمان، وارسی کاپوت و جلوبندی، گوش کردن به صداهای ماشین بتوانید از عملکرد درست آن مطمئن شوید اما اگر آدم فنیای نیستید بهتر است این کار را به مکانیک بسپارید. از چک کردن تجهیزات داخل اتاق مثل کولر و بخاری، رادیو ضبط، کمربندها، صندلیها و روکش فابریک آنها، بالابر برقی شیشهها و چراغها هم غافل نشوید.
3- سالم بودن بدنه هم یکی از مهمترین فاکتورهایی است که باید به آن دقت کنید. درباره این که خودرو تصادف داشته، رنگ یا صافکاری شده و… فقط به گفتههای فروشنده اکتفا نکنید. خودرو را در نور خوب روز و زیر آفتاب بررسی کنید. اگر چندان حرفهای نیستید، حتما به یک صافکار مراجعه کرده و بدنه خودرو را نشان دهید تا واقعیت را درباره آن به شما بگوید. دقت کنید که هیچ جای خودرو پوسیدگی، ترکخوردگی یا زنگزدگی نداشته باشد. ایراد فنی را میتوان برطرف کرد اما پوسیدگی بدنه بدجوری شما را به دردسر میاندازد!
4- باید به شیوه نگهداری از خودرو هم دقت کنید. آیا خودرو تمیز است؟ داخل اتاق، داشبورد و صندلیها چطور نگهداری شدهاند؟ فروشنده از آن آدمهایی است که مرتب به همه چیز خودرو میرسد یا آدم بیخیالی به نظر میرسد؟ واقعیت این است که گپ و گفت با فروشنده و شناخت پیدا کردن نسبت به روحیات و شخصیت او میتواند سرنخهای زیادی درباره نحوه نگهداری از خودرویش به شما بدهد. بنابراین حتما قبل از خرید خودرو چند دقیقهای وقت صرف آشنایی با فروشنده کنید، از شغل او بپرسید و سعی کنید بفهمید دلیل فروش خودرو چیست.
5- لوازم و تجهیزات اضافه خودرو را قبل از معامله ببینید و بررسی کنید. اگرچه که وجود تجهیزات اضافه (مثل ضبط و باند، دزدگیر، مانیتور، روکش صندلی، باربند و…) نمیتواند تاییدی بر سلامت ماشین باشد. گاهی فروشندهها با اضافه کردن این تجهیزات سعی میکنند حواس خریدار را از نقصهای خودرو پرت کنند. بنابراین فریب این تجهیزات را نخورید.
6- کاپوت را بالا بزنید و خودتان وضعیت را بسنجید. اگر موتور و اجزای جلوبندی خیلی تمیز باشند باید به سلامت خودرو شک کنید! نظافت موتور کار معمولی نیست و وقتی موتور نسبت به سن و سال خودرو زیادی تمیز و بیلکه و بیگرد و خاک باشد ممکن است نشان دهد موتور به تازگی تعمیر شده یا بخشهایی از جلوبندی نشتی داشته که فروشنده مجبور شده قبل از فروش موتورشویی کند.
7- از فروشنده بخواهید فاکتور تعمیرات خودرو را به شما بدهد تا هم متوجه شوید کدام بخشها تعمیر یا تعویض شده و هم برای تعمیرات بعدی بتوانید سابقه خودرو را به تعمیرکار بگویید. برخی اجزای خودرو مثل تسمه تایم، صفحه کلاچ، لنت، روغن، لاستیکها، باتری باید به صورت دورهای عوض شوند. پس حتما از فروشنده بپرسید آخرین بار چه زمانی آنها را عوض کرده است.
نكات حقوقي خريد و فروش
8- اسناد و مدارک خودرو را چک کنید. این اسناد شامل: برگ سبز، معاینه فنی، سند کارخانه، کارت خودرو، کارت گارانتی و بیمه نامه میشود. دقت کنید که قبل از نوشتن قولنامه حتما شماره شاسی و شماره موتور را با اسناد مطابقت دهید.
9- ترجيحا با کسی که خودرو به نامش نیست یا با قولنامه قصد فروش خودروی شخصی دیگر را دارد، معامله نکنید، مگر اينكه كاملا مطمئن شويد. درباره سند هم باید بدانید که اگر خودرو سند دست اول داشته باشد، تا حد زیادی خیالتان از بابت مالکان قبلی، نحوه نگهداری و سلامت ماشین راحتتر خواهد بود.
10- قولنامه را حتما در حضور یک شاهد یا یک دوست با تجربه بنویسید و از دادن بیعانه به مبلغ زیاد به فروشنده خودداری کنید.