
قدیمی و از رده خارج بودن بسیاری از خودروهای داخلی داستانی تکراری است که تاکنون بارها و بارها شنیدهایم؛ بنابراین در این مطلب قصد نداریم تکرار مکررات کنیم بلکه میخواهیم ببینیم خودروهای قدیمی داخلی که همچنان در حال تولید هستند در آن سوی آبها چه شکلی شدهاند، تاکنون چند نسل عوض کرده و چقدر پیشرفت کردهاند.
پس با چرخان همراه باشید.
از پراید تا کیا ریو
پراید در اصل خودرویی بود که توسط مزدا طراحی و توسط فورد از سال ۱۹۸۶ به تولید رسید. این خودرو از ایالاتمتحده به کره جنوبی هم صادر میشد تا اینکه از اوایل سال ۱۹۸۷ کیا تولید آنرا با نام پراید آغاز کرد. کیا تا سال ۲۰۰۰ پراید را به تولید رساند درحالیکه یک سال قبل یعنی در سال ۱۹۹۹ مدل جدید ریو را بهعنوان جایگزین آن معرفی کرده بود. ریو حتی در برخی بازارها با همان نام پراید عرضه میشد و کیا تا سال ۲۰۱۷ همچنان از این نام استفاده میکرد.
ریو تاکنون چهار تغییر نسل را تجربه کرده و نسل کنونی آن در نمایشگاه خودروی پاریس سال ۲۰۱۶ معرفی شد. این خودرو هماکنون در دو نسخه سدان و هاچبک تولید میشود و هیچ شباهتی به پراید ندارد. این در حالی است که سایپا تا سال ۱۳۹۹ پراید را در نسخههای مختلفی با تغییراتی جزئی و البته کیفیت پایینتر روی خط تولید خود نگه داشت و تولید نسخه وانت آن همچنان ادامه دارد.
از پژو ۴۰۵ تا ۵۰۸
پژو ۴۰۵ زمانی که در سال ۱۳۶۹ راهی بازار کشورمان شد، خودروی کاملاً بروز و یکی از بهترین سدانهای اروپا محسوب میشد اما تنبلی ایرانخودرو باعث شد این خودرو سالهای سال بدون تغییر چشمگیری تولید شده و سالخورده و سالخوردهتر شود. این در حالی است که پژو در سال ۱۹۹۵ مدل جدید ۴۰۶ را بهعنوان جانشین ۴۰۵ معرفی کرد و در سال ۲۰۰۴ هم ۴۰۷ به بازار آمد. سپس در سال ۲۰۱۰، سری ۵ پژو که از زمان خاتمه تولید ۵۰۵ در سال ۱۹۹۲ از سبد محصولات این شرکت فرانسوی کنار رفته بود، دوباره در قالب مدل کاملاً جدید ۵۰۸ معرفی و جایگزین ۴۰۷ شد.
هماکنون هم نسل دوم 508 در حال تولید است که در نمایشگاه خودروی ژنو 2018 معرفی شد و با طراحی داخلی و خارجی جذاب، یکی از سدانهای چشمگیر و برتر اروپا محسوب میشود. پژو همچنین بهتازگی نسخه اسپرت این خودرو را هم با نام 508 PSE با پیشرانه هیبریدی 360 اسبی معرفی کرده است. این در حالی است که ایرانخودرو همچنان در حال تولید 405 SLX با پیشرانه TU5 و تغییراتی جزئی در چراغها است!
از پژو ۲۰۶ تا ۲۰۸
مثل ۴۰۵، پژو ۲۰۶ هم زمانی که در سال ۱۳۸۰ مهمان ایرانخودرو شد، خودروی کاملاً بروزی بود اما این هاچبک فرانسوی هم به سرنوشت دیگر خودروهایی که به خط تولید خودروسازان داخلی راه یافتند دچار شد و سالهای سال روی خط تولید ماند. در آن سوی آبها اما پژو در سال ۲۰۰۶ مدل جدید ۲۰۷ را بهعنوان جایگزین ۲۰۶ معرفی کرد درحالیکه ایرانخودرو در سال ۱۳۸۹ نسخه فیسلیفت همان ۲۰۶ که توسط شعبه برزیلی پژو تولید شده و در اروپا با نام ۲۰۶ پلاس شناخته میشد را با نام ۲۰۷ به خریداران ایرانی غالب کرد!
در همین حال، در نوامبر سال ۲۰۱۱ پژو مدل ۲۰۸ را جایگزین ۲۰۷ کرد و در نمایشگاه خودروی ژنو ۲۰۱۹ هم نسل دوم ۲۰۸ معرفی شد. این هاچبک فرانسوی که از طراحی چشمگیری بهره میبرد، بهعنوان خودروی سال ۲۰۲۰ اروپا انتخاب شد.
از تندر ۹۰ تا لوگان
در این لیست، تندر ۹۰ کمترین قدمت را دارد زیرا تولید این خودرو پس از کشوقوسهای فراوان در سال ۱۳۸۶ در کشورمان آغاز شد. تندر در اصل نسل اول لوگان است که در سال ۲۰۰۴ توسط داچیا (شرکتی رومانیایی که تحت مالکیت رنو است) معرفی شد و به لطف قیمت مناسب در بازارهای جهانی به موفقیتی چشمگیری دست پیدا کرد. سپس در نمایشگاه خودروی پاریس ۲۰۱۲ نسل دوم لوگان معرفی شد که بهصورت وارداتی با نام رنو سیمبل به کشورمان هم راه یافت.
بهتازگی یعنی حدود یک سال پیش هم داچیا سومین نسل لوگان را با پیشرفتهای چشمگیری در طراحی و تجهیزات معرفی کرد. در کشورمان اما هرچند تولید نسل اول لوگان در سال ۱۳۹۸ به دلیل تحریمها و خروج رنو از ایران متوقف شد ولی چند وقت پیش خبر رسید که سایپا قصد دارد نسخه بومی یا ایرانیزه تندر را با تغییراتی نسبتاً کلی در داخل و خارج تولید کند.
از مزدا سری B تا BT-50
پیشینه وانتهای سری B مزدا به سال 1961 بازمیگردد یعنی زمانی که نسل نخست این پیکاپ معرفی شد اما وانت مزدایی که ما سالها است در ایران شاهد تولید و تردد آن در خیابانها هستیم، نسل سوم وانت سری B است که در سال 1977 معرفی شد. تولید این نسل توسط مزدا در سال 1985 خاتمه یافت و نسل چهارم جایگزین آن شد که تعداد محدودی از آن در کشورمان هم عرضه شد. پرونده وانتهای سری B مزدا اما در سال 2006 با خاتمه تولید نسل پنجم بسته شد و پیکاپ کاملاً جدید BT-50 جایگزین آن شد.
این پیکاپ نیز هماکنون در نسل سوم خود قرار دارد که برای اولین بار در ژوئن 2020 در استرالیا معرفی شد. این یعنی وانت مزدا از مدلی که در ایران همچنان تولید میشود تاکنون پنج بار نسل عوض کرده است! در اینجا اما گروه بهمن تولید نسل سوم سری B را در سال 1363 آغاز کرد و در طول این نزدیک به چهار دهه تنها کاری که روی آن انجام داده تغییر نام به کارا و جایگزینی پیشرانه آن با یک موتور چینی بوده است!
از نیسان جونیور تا ناوارا
همه خودروهایی که در اینجا معرفی کردیم بسیار سالخورده شده و مدتزمان زیادی است که روی خط تولید خودروسازان وطنی قرار دارند اما هیچکدام از آنها از لحاظ قدمت به گرد پای نیسان جونیور یا همان نیسان آبی هم نمیرسند! تولید این خودرو در سال ۱۳۴۹ توسط زامیاد آغاز شد و همچنان با قدرت به خط تولید وفادار مانده است!
البته در جدیدترین اظهارات، گفته شده تولید نیسان آبی بالاخره تا پایان امسال متوقف میشود ولی تجربه نشان داده که خیلی نمیتوان به این گفتهها اعتماد کرد. نیسان جونیور برای اولین بار در سال ۱۹۵۶ معرفی شد اما مدلی که در ایران همچنان تولید میشود نسل سوم آن است که در سال ۱۹۷۰ به بازار آمد.
نیسان تا سال 1982 به تولید جونیور ادامه داد و در سال 1985 پیکاپ جدید D21 بهطور غیرمستقیم جایگزین آن شد. D21 در برخی بازارها با نام ناوارا عرضه میشد. ناوارا هماکنون در نسل سوم خود قرار دارد که در سال 2014 معرفی شد و بهتازگی فیسلیفتی را تجربه کرده است. البته در ایران هم زامیاد تلاشهای ارزشمندی برای بروز کردن جونیور انجام داده که حاصل آنها شاهکارهایی مثل شوکا و پادرا با اتاقهای پیوندی چینی بودند!
به نظرم این این مقایسه یه اشکال داره. اونم اینه که آپدیت کردن ها با تغییر نام اتفاق افتادن که به اون اشاره نشده. برای مثال پراید تا کوییک پلاس اتومات و اطلس، یا برای مثال ۴۰۵ تا دنا پلاس . درسته شاید آپدیت خودشون بهتر باشه ( و بعضاً آپدیت کل پلتفرم) ولی به هر حال بهتر بود گفته میشد. با تشکر