به گفته امید قالیباف سخنگوی وزارت صمت، همزمان با رشد کمی تولید، با ابتکار وزیر صمت و با هماهنگی با سازمان ملی استاندارد، تولید خودروهای تیبا، سمند و ساینا از ابتدای مرداد متوقف میشود و بهجای آن خودروهای شاهین CVT، آریا، رانا AMT، هایما S8 و آریسان 2 که ضرایب کیفی بالاتری دارند جایگزین خواهند شد. وی در ادامه گفته است:
این صنعت طبق ابلاغ 8 مادهای ریاست محترم جمهور در حال گذار پلتفرمی از شکل سنتی به مدرن است و طبق سند تحول خودرو مسیر کیفی سازی در سال آینده شتاب بیشتری خواهد گرفت
سخنگوی وزارت صمت در مورد تعهدات خودروسازان برای سه خودرویی که تولید نمیشوند، افزود:
جمع این تعهدات کمتر از 50 هزار دستگاه است و طبق هماهنگی با سازمان استاندارد شمارهگذاری خواهند شد
با خاتمه تولید این سه خودرو اما سبد محصولات خودروسازان داخلی کوچکتر خواهد شد. همچنین این سه خودرو از محصولات اقتصادی و ارزانقیمت ایرانخودرو و سایپا هستند و خودروهایی که برای جایگزینی با آنها نام برده شده اصلاً در این بازه قیمتی قرار نمیگیرند. بهعنوانمثال، باید از وزارت صمت پرسید که شاهین CVT و آریا که احتمالاً قیمت 400 میلیون تومانی خواهند داشت چگونه میتوانند جایگزین تیبا و ساینا با قیمت بازار حدود 200 میلیون تومانی شوند؟ یا هایما S8 که قطعاً قیمتی بیش از 600 میلیون تومان خواهد داشت چه ارتباطی با سمند 300 میلیونی دارد؟ آریسان 2 که یک وانت است چگونه میخواهد جایگزین خودروهای سواری شود؟
به گفته کارشناس صنعت خودرو «حسن کریمی سنجری» با حذف خودروهایی با رده قیمتی کمتر، بخش بزرگی از هرم تقاضای خودرو در ایران حذف میشود و اقشاری که متوسط درآمد کمتری دارند نادیده گرفته میشوند که این موضوع با رویکرد دولت سیزدهم و وزارت صمت مبنی بر تولید ارزانقیمت خودرو مغایرت دارد؛ بنابراین به نظر میرسد که نیاز به تجدیدنظر در این تصمیم وجود دارد، چراکه اگر تعادلی در این جایگزینی رعایت نشود، این بازار خودرو است که آسیب میبیند. با وجود همه این ابهامات موضوع دیگری که میتواند محرک دولت در اتخاذ چنین تصمیمی باشد، موضوع کیفیت این خودروهاست.
کریمی سنجری راهکار این مشکل را نه در حذف این خودروها که در ارتقای کیفیت آنها میداند و میگوید اگر خودروهای ارزانقیمت نمیتوانند استانداردهای لازم کیفی را پشت سر بگذارند راهکار آن این نیست که تیبای ۱۲۰ میلیون تومانی کنار گذاشته شود و هایما که بیش از ۶۰۰ میلیون تومان قیمت دارد جایگزین شود بلکه باید با یک سرمایهگذاری سبک همان تیبا را ارتقای کیفی داد. به اعتقاد وی حذف بخش بزرگی از هرم تقاضای خودرو نه کنترل فشار تقاضا بلکه سرکوب تقاضاست، چراکه این تقاضا حذف نشده بلکه نادیده گرفته شده است و یک روند غیرمنطقی را طی میکند.
امید قالیباف لولش همون مجری گری تو تلویزیون بود واقعا واسه سخنگوی وزارت صمت شدن اصلا شرایطش رو نداره
میگم وزیر صمت با این ابتکار عملهاش یه وقتی چشم نخوره