مکمل بنزین
گوناگونبرگزیده‌ها

نگاهی به تاریخچه، مشخصات و ویژگی‌های سیتروئن C3 XR، کراس‌اوور جدید سایپا

در اولین نمایشگاه تحول صنعت خودرو که چند روز پیش برگزار شد، سایپا کراس‌اوور سیتروئن C3 XR را با کد M44 به نمایش گذاشت و خبر از تولید آن در آینده نزدیک داد. این خودرو قرار بود در دوران برجام توسط سایپا تولید شود که البته به خاطر تحریم‌های امریکا این برنامه‌ها هیچ‌گاه عملی نشدند. بااین‌حال، به گفته سایپا، قالب‌های بدنه C3 XR قبلاً وارد ایران شده‌اند و با توجه به اشتراکات زیادی این خودرو با تارا، هم‌اکنون امکان تولید آن فراهم شده است.

حال در ادامه قصد داریم نگاهی به تاریخچه، ویژگی‌ها و مشخصات این کراس‌اوور جدید بازار کشور داشته باشیم.

نگاهی به تاریخچه، مشخصات و ویژگی‌های سیتروئن C3 XR، کراس‌اوور جدید سایپا

تاریخچه سیتروئن C3 XR

هرچند در ایران سیتروئن C3 XR تازه قرار است روی خط تولید برود اما این خودرو هرگز جدید نیست زیرا نسخه تولیدی آن برای اولین بار در نمایشگاه خودروی گوانگژو سال 2014 رونمایی شد. این خودرو کراس‌اوور ساب‌کامپکتی است که فقط برای بازار چین در نظر گرفته شده و از طریق جوینت ونچر دانگ‌فنگ پژو-سیتروئن در این کشور تولید می‌شود. C3 XR بر پایه سیتروئن الیزه (C-Elysée همان پژو 301 با برند سیتروئن) شکل گرفته و در اصل نسخه کراس‌اوور الیزه و 301 محسوب می‌شود. به همین دلیل، این خودرو اشتراکات فراوانی با 301 دارد تا جایی که حتی درهای جلوی دو خودرو هم باهم مشترک است.

طراحی داخل و بیرون سیتروئن C3 XR

هرچند C3 XR بر اساس الیزه ساخته شده اما طراحان سیتروئن سعی کرده‌اند با استفاده از چراغ‌های جلوی متفاوت و طراحی جدید سپر با دی‌لایت‌های عمودی در طرفین، این کراس‌اوور را کمی از همتای سدان خود متمایز کنند. در عقب نیست طبیعتاً فرم هاچ‌بکی خودرو با چراغ‌های جدید متفاوت از الیزه است. در داخل اما C3 XR شباهت بسیار زیادی با 301 و الیزه دارد و صرفاً تفاوت‌هایی جزئی در شکل دریچه‌های تهویه و طراحی کنسول میانی به چشم می‌خورد. نکته جالب اینکه داشبورد تارا دقیقاً با C3 XR یکسان است که این یعنی ایران‌خودرو برای این سدان خود بجای داشبورد اصلی 301 از داشبورد C3 XR استفاده کرده است؛ بنابراین، همان‌طور که سایپا می‌گوید، این کراس‌اوور جدید اشتراکات زیادی به تارا دارد که این باعث سهولت تولید آن در کشور خواهد شد.

پیشرانه سیتروئن C3 XR

این خودرو در چین در ابتدا با پیشرانه‌های 1.6 لیتری تنفس طبیعی و 1.6 لیتری توربو عرضه شد که اولی با 117 اسب بخار قدرت، همان موتور EC5 یا نسخه ارتقاءیافته TU5 است. سپس در سال 2016، یک موتور 1.2 لیتری چهار سیلندر توربو با 136 اسب بخار قدرت هم برای C3 XR ارائه شد. سایپا نیز در زمان برجام حق تولید پیشرانه EC5 را به دست آورد و اقدامات اولیه جهت تولید آن را انجام داد اما با بازگشت تحریم‌ها و خروج سیتروئن از ایران این پروژه متوقف ماند. بااین‌حال، سایپا که بشدت به یک پیشرانه مدرن و قدرتمند نیاز دارد، با کمک ایران‌خودرو پروژه تولید این موتور که حالا ME16 نام گرفته را پیش برده است زیرا این موتور اشتراکات فراوانی با TU5 پلاس ایران‌خودرو دارد. حال طبق گفته‌ها، قرار است C3 XR با همین موتور ME16 در کنار گیربکس شش سرعته اتوماتیک در ایران تولید شود. این پیشرانه حدود 110 اسب بخار قدرت و 150 نیوتن متر گشتاور دارد.

نگاهی به تاریخچه، مشخصات و ویژگی‌های سیتروئن C3 XR، کراس‌اوور جدید سایپا

فیس‌لیفت‌های سیتروئن C3 XR

سیتروئن C3 XR در سال 2019 فیس‌لیفتی را تجربه کرد که در نمایشگاه شانگهای همان سال معرفی شد. در این فیس‌لیفت، دماغه خودرو با جلوپنجره، سپر و چراغ‌های جدید فرم تازه‌ای به خود گرفت ولی در عقب تغییر قابل‌توجهی به‌جز به‌روزرسانی گرافیک داخلی چراغ‌ها رخ نداده بود. این خودرو در داخل نیز دستخوش به‌روزرسانی‌هایی شد و با داشبورد جدیدی که دریچه‌های تهویه متفاوت و نمایشگر مرکزی بزرگ‌تری را به همراه داشت، نمای مدرن‌تری به خود گرفت. این فیس‌لیفت تغییری را در پیشرانه‌ها به دنبال نداشت و C3 XR همچنان با همان موتورهای 1.6 لیتری EC5 تنفس طبیعی و 1.2 لیتری توربو به بازار عرضه شد هرچند که موتور 1.6 لیتری توربو از لیست پیشرانه‌ها حذف شد.

این فیس‌لیفت اما نتوانست جلوی کاهش فروش چشمگیر C3 XR در چین که از 73 هزار دستگاه در سال 2016 به تنها 5 هزار دستگاه در سال 2019 رسیده بود را بگیرد و به همین دلیل، سیتروئن در سال 2021 یک‌بار دیگر اقدام به فیس‌لیفت این خودرو کرد. در این فیس‌لیفت دوم هم شاهد تغییراتی در دماغه خودرو با سپر و جلوپنجره جدید و بزرگ‌تر بودیم که چهره C3 XR را به محصولات جدیدتر سیتروئن نزدیک کرده بود ولی در عقب بازهم هیچ تغییر قابل‌توجهی صورت نگرفت. البته مثل فیس‌لیفت قبلی، سیتروئن بازهم اقدام به طراحی داشبورد جدیدی برای این خودرو کرد که شیک‌تر و لوکس‌تر از قبل است اما کنسول میانی با کنترل‌های تهویه همچنان با نمونه سال 2014 یکسان به نظر می‌رسد.

اما علیرغم این فیس‌لیفت‌ها، با توجه به خودرویی که در نمایشگاه تحول صنعت خودرو به نمایش درآمده بود، سایپا قصد دارد همان نمونه اولیه C4 XR را تولید کند که برای سال 2022 خودرویی سالخورده و قدیمی به نظر می‌رسد.

نگاهی به تاریخچه، مشخصات و ویژگی‌های سیتروئن C3 XR، کراس‌اوور جدید سایپا

نسخه سدان کراس سیتروئن C3 XR

در سال 2020 یعنی قبل از فیس‌لیفت دوم C3 XR، سیتروئن نسخه سدان کراس‌اوور آن را با نام C3L معرفی کرد. این نسخه هم مثل C3 XR فقط برای بازار چین در نظر گرفته شده بود. C3L عناصر متعددی را از C3 XR قرض گرفته بود و یکی دیگر از خودروهایی محسوب می‌شد که از الیزه و 301 مشتق شده بود. در این خودرو با افزایش ارتفاع تعلیق و استفاده از روکش‌های پلاستیکی بدنه، نمایی کراس‌اوور مانند در قامت یک سدان ایجاد شده بود. C3L از یک پیشرانه 1.2 لیتری سه سیلندر توربو با 114 اسب بخار قدرت و 190 نیوتن متر گشتاور در کنار گیربکس شش سرعته اتوماتیک آیسین استفاده می‌کرد. بااین‌حال، این سدان کراس‌اوور فرانسوی فروش بسیار پایینی را تجربه کرد و به همین دلیل تولید آن تنها یک سال بعد در سال 2021 خاتمه یافت. از C3L مجموعاً کمتر از 600 دستگاه تولید شد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا