مکمل بنزین
بررسی خودرو

ویژگی‌های موتور EFP یا EF7 پلاس ایران‌خودرو چیست؟

در روزهای پایانی دی‌ماه 1401 ایران‌خودرو نسخه جدیدی از دنا پلاس توربو را معرفی کرد که دنا جوانان نام خواهد داشت. ویژگی مهم این خودرو تجهیز به موتور EFP یا پیشرانه EF7 پلاس است که نسخه ارتقاءیافته پیشرانه EF7 قبلی محسوب می‌شود. این نسخه جدید قرار است به‌تدریج جایگزین موتور قبلی در محصولات مختلف ایران‌خودرو شود. در ادامه با ویژگی‌ها و تغییرات موتور EFP آشنا خواهیم شد.

پیشرانه EF7 یا همان موتور EF7 را باید مهم‌ترین موتور در صنعت خودروسازی ایران دانست زیرا EF7 عنوان اولین پیشرانه ملی ایران را یدک می‌کشد. این موتور با سرمایه‌گذاری ایران‌خودرو توسط شرکت آلمانی F.E.V توسعه پیدا کرد و برای اولین بار در سال 1384 رونمایی شد. EF7 که به‌صورت پایه گازسوز و برای تجهیز به توربوشارژر طراحی شده بود، در اواخر دهه 80 در نسخه تنفس طبیعی برای اولین بار در سمند و سورن مورداستفاده قرار گرفت. در اواسط دهه 90 نیز ایران‌خودرو نسخه توربوشارژ این موتور را با نام EF7-TC ابتدا در سورن و سپس در دنا پلاس ارائه کرد.

تغییرات موتور EFP

به گفته ایران‌خودرو، این موتور تغییرات زیادی را با هدف کاهش مصرف سوخت و آلایندگی و همین‌طور افزایش راندمان تجربه کرده است.

قطعات اصلی این موتور شامل میل‌لنگ، یاتاقان‌ها، شاتون‌ها، پیستون‌ها، میل بادامک، سر سیلندر، منیفولد هوا و دود، توربوشارژر، سیستم خنک‌کننده و… همگی تغییر کرده و کاملاً متفاوت از EF7 قبلی هستند.

در بخش احتراق هم موتور EFP به سیستم دوگانه زمان‌بندی متغیر سوپاپ‌ها مجهز شده و در بخش سیستم خنک‌کننده هم شاهد تجهیز به هواگیری خودکار هستیم.

  وسپا پریماورا، یک موتورسیکلت ساده!

البته EF7 پلاس کمی سبک‌تر از قبل شده و برای کاهش اصطکاک نیز اقداماتی در زمینه بهبود گرانروی روغن و کاهش اصطکاک رینگ‌ها انجام شده است. همچنین دور کارکرد درجا EF7 پلاس هم از ۸۵۰ به ۶۵۰ دور بر دقیقه کاهش یافته که این موضوع به کاهش مصرف سوخت و آلایندگی کمک زیادی می‌کند.

انواع نسخه‌های EF7 Plus

هرچند این پیشرانه فعلاً در نسخه توربوشارژ معرفی شده اما ایران‌خودرو برنامه تولید نسخه‌های دیگر آن را هم دارد که شامل تنفس طبیعی بنزینی، تنفس طبیعی دوگانه‌سوز و توربوشارژ دوگانه‌سوز را هم دارد که در آینده معرفی و در محصولات مختلف مورداستفاده قرار خواهند گرفت.

قدرت، گشتاور و مصرف سوخت موتور EFP

به لطف تغییرات گسترده، موتور ۱.۷ لیتری EFP در نسخه توربوشارژ حدود ۱۶۵ اسب بخار قدرت و ۲۴۰ نیوتن متر گشتاور تولید می‌کند تا قوی‌ترین پیشرانه داخلی لقب گیرد.

این اعداد نسبت به موتور EF7 توربو قدیمی که ۱۵۰ اسب بخار قدرت و ۲۱۵ نیوتن متر گشتاور دارد، ۱۵ اسب بخار و ۲۵ نیوتن متر افزایش داشته‌اند.

از سوی دیگر، مصرف سوخت EF7 پلاس نیز در هردو نسخه تنفس طبیعی و دوگانه سور نسبت به قبل حدود یک لیتر کاهش خواهد داشت.

این موتور به‌صورت پایه قادر به پاس کردن استاندارد آلایندگی یورو پنج بوده و به‌سادگی قابلیت ارتقا و پاس کردن استاندارد آلایندگی یورو شش را بدون وارد شدن لطمه‌ای به عمر و دوام موتور دارد.

چه خودروهایی از موتور EFP یا EF7 پلاس استفاده خواهند کرد؟

تولید انبوه پیشرانه EFP توربو از بهمن 1401 آغاز شده و اولین خودرویی که از آن استفاده خواهد کرد دنا جوانان خواهد بود.

  بررسی رنو ترافیک: تاجدار همه فن حریف!

اوایل امسال، تارا نیز با این موتور به بازار خواهد آمد و هنگام آغاز تولید کراس‌اوور ری‌را در شهریور 1402 پیشرانه EFP در سینه این خودرو قرار خواهد گرفت.

همچنین قرار است نسخه تنفس طبیعی این موتور هم روی سورن، دنا و دنا پلاس معمولی نصب شود تا نهایتاً EFP به‌طور کامل جایگزین EF7 و EF7-TC شود.

هرچند قطعات موتور EFP با هیچ اشتراکی با موتور EF7 قدیمی ندارد ولی به نحوی طراحی شده است که با امکانات تولیدی موجود و با تغییرات اندک خطوط تولید فعلی قابلیت تولید داشته باشد.

 

مطالعه بیشتر:

نوشته های مشابه

‫4 دیدگاه ها

  1. ممنون از اطلاع رسانیتون
    زیاد دنبال همچین مقاله ای بودم

  2. به نظرم توی خودرو های داخلی بیشتر شاهین نیاز به این موتو داره تا تارا! وزنش ۱۰۰ کیلو بیشتره خیلی تجربه روان تری هم خواهد داشت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا