خریداران خودروهای جدید در سال جاری میلادی، با مدلهای متنوعی از لحاظ مجهز بودن به امکانات نوین و فناوریهای بهروز برای انتخاب مواجه هستند. یکی از این به اصطلاح آپشنها که امروزه زیاد عنوان آنها به گوش میخورند، اپلیکیشنهای ارتباطی خودرویی هستند. در سالهای اخیر که سیستم تلفنهای هوشمند با رشد بسیار چشمگیری همراه بوده و همچنان هم ادامه دارد، شاهد توجه ویژه خودروسازان برای به خدمت گرفتن این وسایل ارتباطی با رابطهای پیشرفته و در عینحال بسیار ساده در محصولاتشان هستیم. در واقع این شرکتها تلاش میکنند تا رانندگان بتوانند به سهولت و کمترین پیچیدگی، ابزارهای ارتباطی هوشمند همراه خود را به صفحه نمایش بزرگ و مجهز به رابط گرافیکی مخصوص متصل کنند و بدون ایجاد مزاحمت در رانندگی از آنها بهرهمند شوند.
در این راستا دو اپلیکیشن پرکاربرد و مهم بهطور فزایندهای با استقبال خودروسازان و کاربران روبرو شدند؛ اپل CarPlay برای کابران گوشیهای آیفون شرکت اپل و اندروید Auto برای کاربران سیستم عامل اندروید شرکت گوگل. اپل این نرم افزار را برای ساده سازی تماس و حذف مزاحمت استفاده از دست در هنگام رانندگی طراحی کرده و دسترسی به گزینههای مختلف و اپلیکیشنهای متنوع آیفون را از طریق رابط کاربری اختصاصی تعبیه شده در مجموعه صفحه نمایش خودرو در اختیار گذاشته است. گوگل هم برنامهای شبیه به این را برای ابزارهای هوشمند مبتنی بر سیستم عامل اندروید نسخه 5 و 6 در نظر گرفته به صورتیکه خودروهای مجهز به این نرم افزار از طریق صفحه نمایش سیستم سرگرمی و یا هدیونیت (سیستم پخش) داخلی با آنها مرتبط میشوند.
اپلیکیشن اپل CarPlay در مدلهای مختلفی از خودروهای تولید شده در سال 2016 استفاده شده و همچنین قرار است برای مدلهای 2017 شرکتهایی همچون جنرال موتورز، هوندا، کیا، هیوندای، مرسدس بنز و ولوو نیز به کار گرفته شود. البته اکثر محصولات نامبرده شده از اندروید Auto هم پشتیبانی خواهند کرد. با این وجود برخی از خودروسازان بزرگ همچون فورد (محصولات فورد و لینکلن)، فیات کرایسلر (کرایسلر، دوج، فیات، جیپ و رام) و تویوتا (تویوتا، لکسوس و سایون) در محصولات 2016 تولیدی از هیچکدام این نرم افزارها استفاده نکردهاند. گفته میشود فورد برای نسل جدید موستانگ قرار است این اپلیکیشن ها را به کارگیرد و همینطور در نسل جدید سسیتم سرگرمی موسوم به MyFord، از Siri Eyes Free اپل استفاده کند.
برای اینکه با قابلیتها و مزایای هریک از این اپلیکیشنها بهتر آشنا شوید و بتوانید آنها را باهم مقایسه کنید، در ادامه بهصورت خلاصه به برخی از نکات مهم و فنی آنها اشاره میشود:
اپل CarPlay:
- این اپلیکیشن با گوشیهای آیفون 5 و به بالاتر سازگار است. (iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus)
- برای اتصال گوشی آیفون، باید آنرا از طریق کابل مخصوص به پورت USB خودرو متصل کرده و بعد از اینکه سیستم سرگرمی آنرا شناسایی کرد، ابتدا آیکون CarPlay و در مرحله بعدی اپلیکیشنهای کاربردی موجود برروی گوشی به صورت خودکار در صفحه نمایش خودرو ظاهر میشوند.
- با استفاده از این نرم افزار دسترسی ساده به نقشهها و مسیریابی، تلفن، پیامها، موسیقی، پادکستها و انواع اپلیکیشنهای نصب شده، همانطورکه در گوشی با آنها کار میکنید، ایجاد میشود. اپل بسیاری از اپهای موجود برای گوشیهای آیفون را به صورت ویژه برای استفاده در این سیستم به روز رسانی کرده که از آنها میتوان به Beats Music، Spotify، Stitcher و iHeart Radio اشاره کرد.
- این اپلیکیشن همچنین از نرم افزار تشخیص صدای Siri هم پشتیبانی میکند. سیری این امکان را فراهم کرده تا دستورات صوتی راننده را در قالب یافتن مسیر یا پخش یک آهنگ از خواننده دلخواه، درحالیکه خودش به رانندگی مشغول است، اجرا کند.
- نکته جالب اینجاست که اپلیکیشن CarPlay را میتوان برروی وسایل نقلیه قدیمیتر هم استفاده کرد، به شرط اینکه سیستم صوتی یا ناوبری آنها را با سیستمهای جدید سرگرمی مجهز به CarPlay جایگزین کرد. بعضی از محصولات جدید شرکتهای پایونیر و آلپاین از هردو نرم افزارهای اپل CarPlay و اندروید Auto پشتیبانی میکنند.
- در ارزیابیهای انجام شده، اپ CarPlay رتبه بالاتری را از لحاظ سادهسازی در کارکرد و همینطور طراحی آیکونها و گرافیک گویاتر به خود اختصاص داده است. اما نباید فراموش کرد که نرم افزار نقشه گوگل در CarPlay دردسترس نیست که همین یک نقطه ضعف جزئی برای آن محسوب میشود.
اندروید Auto:
- این اپلیکیشن با بسیاری از دستگاههای هوشمند اندرویدی سازگاری دارد. برای بهرهمندی از آن باید ابتدا ابزار مورد نظر از طریق کابل مخصوص به پورت USB خودرو متصل کرد.
- هر گوشی هوشمندی که به سیستم عامل اندروید آب نبات چوبی (نسخه 5) و بالاتر مجهز شده باشد، میتواند به سیستم سرگرمی خودرو که مجهز به اندروید Auto است، متصل شود. اکثر مدلهای مطرح شرکتهای سامسونگ، سونی، اچتیسی، الجی و گوگل (نکسوس) شامل این سازگاری میشوند.
- در بعضی از وب سایتها گزارش شده که برای برخی از مدلها، همچون سامسونگ گلکسی S5 و S6 و همینطور الجی G3، مشکلاتی هنگام کار کردن با این اپلیکیشن بوجود میآید.
- برخلاف اپل CarPlay، در این اپلیکیشن برقراری تماسها نیاز به اتصال از طریق بلوتوث دارد که هنگام نصب و شناسایی خودکار گوشی توسط سیستم صوتی یا سرگرمی خودرو اتفاق میافتد.
- در کنار قابلیت مکالمه، مواردی همچون نقشههای گوگل، سیستم پخش موسیقی Google Play Music، دستیار صوتی Google Now و نرم افزارهای واسط پخش موسیقی مانند پاندورا و Spotify هم در دسترس میباشند.
لیست خودروهایی که به اپلیکیشن اپل CarPlay مجهز شده یا خواهند شد:
- آئودی: 2017 Q7
- جنرال موتورز: بیوک (LaCrosse – Rega)، کادیلاک (ATS – CT6 – CTS – ELR Coupe – Escalade/ESV – XTS)، شورولت (Camaro – Corvette – Cruze – Impala – Malibu – Colorado – Silverado – Suburban – Tahoe)، جی ام سی (Canyon – Sierra – Yukon – Yukon XL)
- فراری: Ferrari California TT – FF
- هوندا: آکورد و سیویک
- هیوندای: سوناتا
- کیا: اپتیما
- مرسدس بنز: کلاس B، CLA و GLA
- میتسوبیشی: 2017 Mirage
- پورشه: 2017 911 Carrera , 2017 Macan
- فولکس واگن: Beetle – CC – Jetta – Passat – Tiguan
- ولوو: XC90
لیست خودروهایی که به اپلیکیشن اندروید Auto مجهز شده یا خواهند شد:
- فورد: تمامی مدلهایی که به سیستم سرگرمی Sync 3 مجهز شدهاند به زودی از اندروید Auto پشتیبانی میکنند.
- جنرال موتورز: بیوک (LaCrosse – Regal)، کادیلاک (ATS – CTS – ELR – Escalade – XTS)، شورولت (Camaro – Corvette – Cruze – Impala – Malibu – Colorado – Suburban – Tahoe)، جی ام سی (Canyon – Sierra – Yukon – Yukon XL)
- هوندا: آکورد
- هیوندای: سوناتا
- کیا: اپتیما
- فولکس واگن: Beetle – CC – Jetta – Passat – Tiguan
- ولوو: XC90