مکمل بنزین
اخبار خودرو

آیا حمایت از کالاهای ایرانی شامل حال خودروسازی هم می‌شود؟

با شروع فصل بهار و آغاز سال نو، رهبر انقلاب اسلامی با نام گذاری سال جاری، اهداف کلی را مشخص می‌کنند. سال ۱۳۹۷ نیز با هدف رشد اقتصادی و رفع بیکاری، سال حمایت از تولیدات ملی نامگذاری شد، اما آیا صنایع خودروسازی هم شامل حمایت می شوند؟ ایران در بخش‌های مختلف از پوشاک و خوراک گرفته تا موبایل و لوازم خانگی، فعالیت دارد اما به دلیل استقبال مردم از برندهای مطرح خارجی، شرکت‌های داخلی همیشه با مشکل مواجه بوده‌اند.

این استقبال از برندهای خارجی درحالی بوده که پوشاک داخلی با نام خارجی فروش خوبی دارند، یعنی از لحاظ کیفیت شرایط بسیار مناسبی دارند اما متاسفانه مردم به نام برند اهمیت فراوانی می‌دهند. در زمینه لوازم خانگی نیز شرکت‌های داخلی خوبی وجود دارند که در راستای رشد تکنولوژی و پیشرفت سعی می‌کنند، همگام با برندهای خارجی حرکت کنند اما به دلیل وجود کمپانی‌های مطرح جهانی چندان به این شرکت‌ها نیز توجه نشده و نیاز است که مردم به این شرکت‌ها بیشتر اعتماد کنند و بدون شک آنها نیز پاسخ اعتماد مردم را خواهند داد.

اما شرایط خودروسازی کاملا متفاوت است. خودروسازان کشور ما بیشتر به جنبه مالی عرضه کالا توجه می‌کنند و چون خودرو یک وسیله ضروری محسوب می‌شود، مردم همیشه مجبور به خرید از این کمپانی‌ها بوده‌اند. ایران خودرو و سایپا بعنوان بزرگترین مراکز عرضه کننده خودرو، همیشه خودروهای بی کیفیت و قدیمی خود را برای بخش اعظم جامعه که نیازمند خودروهای ارزان قیمت هستند، در نظر گرفته‌اند که با کوچکترین تغییرات نرخ ارز، قیمت محصولات خود را نیز افزایش می‌دهند. این برندها برای ایجاد تنوع، خودروهای ارزان قیمت و بی‌کیفیت کشور چین را به ایران آورده‌اند که باز هم مردم به دلیل گران بودن و گران شدن خودروهای باکیفیت خارجی، مجبور به انتخاب آنها هستند. در این میان دولت نیز با ترفندهای مختلف، قیمت خودروهای خارجی را افزایش داده تا علاوه بر حمایت از تولیدات داخلی، مشکلات مالی خود را نیز برطرف کند‌. بنابراین در ایران شرایط همیشه به کام تولید کننده خودرو بوده اما متاسفانه آنها در سیاست‌های خود تغییری ایجاد نکرده‌اند.

  از تسهیلات 100 هزار میلیاردی تا بازی خودروسازان برای حذف شورای رقابت!

حتی بعد از رفع اسمی تحریم‌ها و همکاری مجدد با کمپانی‌های خارجی، شرکت‌های داخلی مانند یک دلال خودرو عمل می‌کنند و چندان به فکر افزایش تکنولوژی و تولید خودروی کاملا ایرانی نیستند. اگر بخواهیم بدون تعارف در ارتباط با خودروسازی سخن بگوییم، باید گفت که در این بخش هیچ مزیت و نکته مثبتی وجود ندارد که شامل حمایت شود. خودروهای قدیمی بلای جان مردم شده‌اند و شرکت خودروساز هیچ فکری به حال این محصولات نمی‌کند و حمایت از چنین کالاهایی یعنی حمایت از آسیب رساندن به مردم.

خودروسازان باید باتوجه به سخنان رهبری عمل کنند و در سیاست گذشته خود تغییر ایجاد نمایند، چرا که اگر مانند گذشته تحریم‌ها شدت پیدا کنند، خودروسازی چیزی از خود ندارد تا با محصولات داخلی به مقابله با تحریم‌ها بپردازد. متاسفانه ما در خودروسازی چیزی از خود نداریم و هنوز در بخش تولید قطعات محصولات قدیمی، با مشکل مواجه هستیم و برای پاک کردن صورت مسئله به سراغ چینی‌ها رفته‌ایم. چین در خودروسازی به سمت پیشرفت حرکت می‌کند اما کشور ما به دلیل سوء مدیریت و فساد، سالهاست در حال درجا زدن است. ما در کشورمان مشکل طراح نداریم و جمعیت زیادی از نخبه‌های دانشگاهی در رشته‌های مرتبط با خودرو، علاقه‌مند هستند در بخش‌های مختلف به کمک خودروسازی و رشد این صنعت بیایند اما مدیران علاقه‌ای به کار با این قشر ندارند و بیشتر به فکر منافع شخصی هستند تا منافع کشور و عدم حمایت باعث شده تا بخش اعظمی از سرمایه‌های علمی مملکت، از کشور خارج شوند.

زمانی بین خودروسازان و مردم صلح ایجاد می‌شود که همه خدمات خودروسازان در سطح بالایی ارائه شود و مردم هم بدون شک از آنها حمایت خواهند کرد. پیشرفت خودروسازی ایران در چند اصل خلاصه می شود که مهمترین آنها عبارتند از بکارگیری مدیران موفق و متخصص در خودروسازی ها، استفاده از دانش محققان و مهندسان داخلی در جهت ساخت خودروهای جدید، واردات علم ساخت خودرو، ساخت محصولات ایمن و با کیفیت برای جلب رضایت مردم. فقط با رعایت این اصول می‌توان امید داشت که خودروسازی ایران به جایگاه واقعی خود خواهد رسید، در غیر این صورت با تحریم ایران و قطع ارتباط کشوری مانند چین، شرایط بسیار اسفناکی حاصل خواهد شد.

اخیرا خودروسازان اقدام به‌واردات خودرو می‌کنند و بجای تولید خودرو به یک واسطه تبدیل شده‌اند و مراجع قانونی و مرتبط مانند وزارت صنایع در گام نخست باید فکری به‌حال چنین اقدامی کنند و مانع چنین رفتارهایی از سوی خودروسازان شوند، چرا که وظیفه یک کارخانه تولید خودرو، دلالی از طریق واردات خودرو نیست و این حرکت هیچ سودی برای خودروسازی مملکت ندارد و هیچ شغلی ایجاد نمی‌کند.

علی شیرعلی بیک

مهندس مکانیک گرایش طراحی جامدات از دانشگاه آزاد تهران‌جنوب. علاقه مند به طراحی صنعتی مخصوصا خودرو. مترجم و نویسنده درحوزه خودرو، تکنولوژي و صنایع مرتبط

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا