تصادفات جادهای که متأسفانه در تمامی دنیا و بهخصوص در کشورمان به فراوانی دیده میشوند، یکی از مهمترین عوامل مرگومیر انسانها به شمار میروند. عاملی که گاهی اوقات حتی بیشتر از یک بیماری، میتواند جان باارزش انسانها را بگیرد.
طبق گزارشی که بهتازگی منتشرشده است، سالانه، چیزی حدود 1.35 میلیون نفر در تصادفات جادهای کشته میشوند که عدد بسیار وحشتناکی و غمانگیزی است. این گزارش که توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) منتشرشده است، نشان میدهد که مهمترین دلیل مرگومیر از سن 5 تا 29 سالگی را همین تصادفات خطرناک جادهای در سراسر دنیا تشکیل میدهند.
تنها نقطه امیدوارکننده در این گزارش 424 صفحهای (بله 424 صفحه گزارش!) سازمان بهداشت جهانی این است که این تعداد مرگومیر، در سالهای گذشته نسبت به جمعیت کلی جهان، پایدارتر شده است. طبق گفتههای دکتر تدروس قبریسوس، مدیرکل این سازمان، این مرگومیرهای زیاد، هزینهی غیرقابلجبران برای راحتی زندگی مدرن است.
در این گزارش طولانی، همچنین به دولتها و سازمانهای خصوصی سراسر جهان توصیه شده است که خدمات بهتر و ایمنتری را برای حفظ جان مردم اتخاذ کنند.
بهعنوان یک قانون کلی، خطرات ناشی از مرگومیر جادهای، در کشورهای با درآمد کمتر و اقتصاد ضعیفتر، 3 برابر بیشتر از کشورهای ثروتمند است. بهطوریکه بالاترین نرخ آن با نسبت 26.6 کشته در 100,000 نفر، مربوط به قاره آفریقا و کمترین میزان آن نیز با نسبت 9.3 کشته در 100,000 نفر، مربوط به قاره اروپا است.
این گزارش به ما میگوید که دوچرخه سواران، موتورسواران و عابران پیاده، درمجموع 26 درصد این آمار مرگومیر را به خود اختصاص دادهاند. عددی که در قاره آفریقا، بهمراتب با 44 درصد مرگومیر، بالاتر از نقاط دیگر دنیاست.
شکی نیست که ایمنی جادهها، ایمنی خودروها و رعایت قانون توسط رانندگان، نقش بسیار مهمی در تصادفات جادهای و بهخصوص، مرگ و میر ناشی از آن را بر عهده دارند. تعداد بالای تصادفات جادهای و کشته شدن تعداد زیادی از هموطنان عزیزمان نیز بیشتر به دلیل استاندارد نبودن خودروهایی است که در ایران تولید میشوند.