چندی است که برنامه تولید خودرو برقی ایرانی درحال اجرا بوده و گویا به مراحل نهائی نیز رسیده است. این درحالی است که تاکنون یک خودرویی خارجی و حتی یک خودرو چینی با قوای محرکه برقی در کشورمان به تولید نرسیده است. این مسائل باعث شده تا هنوز زیرساخت این نوع خودروها در ایران ایجاد نشده و خودروسازان خصوصی نیز به همین جهت و همچنین ترس از شکست محصولاتشان، به این رشته روی نیاوردند. البته قبل از این، شرکتهایی چون کارمانیا، چری، هایما و… قول عرضه برخی خودروهای برقی خود را درصورت ایجاد زیرساخت لازم داده بودند که تحریم آمریکا مانع هرکاری شد.
شرکت مپنا هم تاکنون پروژه های بسیاری را در جهت برقی سازی خودروها را انجام داده بود که هنوز به علت نبود سرمایه، به مرحله تجاری سازی شده، نرسیده است.
اما گویا این روند تغییر کرده و بزودی اولین خودرو تمام الکتریکی هوشمند که مراحل طراحی و نمونهسازی را طی کرده، نسخه مفهومی آن رونمایی خواهد شد. این خودرو که اکسیژن نام دارد، گویا با راهبری ستاد توسعه فناوریهای فضایی و حملونقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و با کمک شرکت خودروسازی جنوب، 80 درصد داخلیسازی شد و به زودی به تولید انبوه خواهد رسید.
خودرو اکسیژن با هربار شارژ، قابلیت پیمودن 220 کیلومتر را دارد و نهایت سرعت آن نیز به 85 کیلومتر در ساعت میرسد که بر اساس سفارش، امکان افزایش پیمایش با هربار شارژ، تا 300 کیلومتر و حداکثرسرعت 110 کیلومتر در ساعت وجود دارد. هر باطری عمری به اندازه 3 هزار سیکل شارژ دارد یعنی باطری هر خودرو باید بعد از هشت سال تعویض شود.
آنطور که در برخی منابع گفته شده، قیمت تمام شده این محصول برای شرکت، با در نظر گرفتن تمام هزینههای قطعات و… برای هر دستگاه خودرو الکتریکی 8 هزار و 500 پانصد دلار تعیین شده است. این خودرو نخستین نمونه ایرانی در بازار داخلی است که تجاریسازی خواهد شد.
به واسطه امتیازهای در نظر گرفته شده برای خودروهای الکتریکی از قبیل ورود آزاد به محدودههای طرح و ترافیک، معافیت از مالیات، نداشتن هزینههای جانبی از جمله روغن، بنزین، فیلتر و تعمیر موتور میتوان مدعی شد این خودرو میتواند تا در میان مردم جای خواهد گرفت.
این موتورش در قابلمست؟