بدون شک یکی از بزرگترین مشکلات کلانشهرها خصوصاً در کشورمان، آلودگی هوا است. مشکی که سالانه جان تعداد زیادی از هموطنان را میگیرد. دراینبین، اتوبوسهای ناوگان حملونقل عمومی نقش بزرگی در این آلودگی دارند زیرا بهطور مداوم در شلوغترین نقاط شهرها تردد دارند و با پیشرانههای دیزلی آلایندگی زیادی را روانه آسمان میکنند. ازاینرو، سالها است که در کشورهای غربی استفاده از اتوبوسهای برقی مدنظر قرار گرفته است. این اتوبوسها به لطف قوای محرکه پاک و بدون آلایندگی، میتوانند نقش بسزایی در کاهش آلودگی هوای شهرهای بزرگ داشته باشند.
در کشورمان هرچند این موضوع مغفول مانده است اما طی چند وقت اخیر سنگینسازان داخلی در این زمینه حرکتهایی انجام دادهاند. در خرداد سال 1400، اولین اتوبوس برقی ایرانی با مشارکت گروه مپنا و شرکت عقاب افشان معرفی شد تا آغازگر تغییر بزرگی در ناوگان حملونقل عمومی کشور باشد. سپس مدت کوتاهی بعد یعنی در اسفند همان سال نیز ایرانخودرو دیزل نیز اقدام به معرفی اتوبوس شهری برقی خود کرد. این اتوبوس که بر اساس استراتژیهای کلان گروه صنعتی ایرانخودرو و بر پایه اتوبوس شهری آتروس توسعه یافته، با نام تجاری e-Atros معرفی شد. این اولین اتوبوس برقی گروه صنعتی ایرانخودرو است که مطابق با استانداردهای بینالمللی و فناوریهای روز جهان به تولید رسیده و بهعنوان پرقدرتترین اتوبوس برقی ساخت داخل و با بالاترین ظرفیت باتری، به بازار حملونقل عمومی کشور معرفی شد.
در این اتوبوس از موتورهای الکتریکی ساخت بهترین برندهای جهانی استفاده شده که با حداکثر ۴۷۵ اسب بخار و گشتاور و ۳۵۰۰ نیوتن متر گشتاور دارند تا عنوان پرقدرتترین اتوبوس برقی ساخت داخل را به خود اختصاص دهد. اتوبوس برقی ایرانخودرو دیزل درعینحال از بهترین برندهای جهانی باتری بهره میبرد که با ظرفیت ۳۵۰ کیلووات ساعت، بالاترین ظرفیت باتری را در میان اتوبوسهای برقی ساخت کشور داشته و با کالیبراسیون انجام شده بر روی محصول بهمنظور استفاده بهینه باتری، امکان پیمایش ۲۵۰ کیلومتر با هر بار شارژ را خواهد داشت که از این نظر نیز پیشتاز است. این محصول با بهرهمندی از پرقدرتترین موتور بازار و امکان بالاروی از شیب ۲۰ درصد بهصورت ممتد و همچنین بهکارگیری آخرین فناوریهای مورداستفاده در اتوبوسهای برقی در بخش ایمنی، آسایش و راحتی راننده و مسافران، بهطور کامل برای استفاده در شرایط مختلف مسیرهای حملونقل شهری، آماده است.
اتوبوس برقی ایرانخودرو دیزل که میتواند سهم بزرگی در هوشمند سازی حملونقل عمومی کشور ایفا کند، از ویژگیهایی همچون طراحی بدنه و شاسی یکپارچه (مونوکوک)، ارتباط با مرکز داده، بازیابی انرژی، سامانه نمایشگر پیشرفته و سامانه خنک کاری برخوردار است. یکی از بزرگترین مزیتهای تولید این محصول در شرکت ایرانخودرو دیزل علاوه بر برخورداری از بزرگترین خط تولید اتوبوس در خاورمیانه، طراحی و ساخت کاملاً بومی این محصول بر مبنای پلتفرم اتوبوس دیزلی آتروس است که باعث افزایش سرعت در تولید محصول نهایی و عرضه آن به مشتری خواهد شد. بهتازگی نایبرئیس و سخنگوی شورای شهر مشهد از برنامه ورود اتوبوس برقی به خطوط اتوبوسرانی این شهر خبر داد و گفته است که این اتوبوس بهصورت آزمایشی وارد اتوبوسرانی مشهد خواهد شد تا بررسیهای فنی برای استفاده از آن صورت گیرد.
موسیالرضا حاجیبگلو با بیان اینکه ناوگان حملونقل عمومی شهر مشهد نیازمند نوسازی است، گفت طبق مصوبه هیئت دولت، هزار دستگاه اتوبوس موردنیاز استان خراسان و شهر مشهد است که میتوان از تولیدات داخلی و شرکت ایرانخودرو دیزل برای تأمین آن اقدام کرد؛ اما با توجه به سازگار بودن طراحی اتوبوس برقی ایرانخودرو دیزل با استانداردهای جهانی، علاوه بر تأمین نیاز داخل، امکان اخذ مجوز و تأییدیههای بینالمللی بهمنظور صادرات این اتوبوس به دیگر کشورها نیز وجود خواهد داشت.
مزیتهای استفاده از اتوبوسهای برقی در ناوگان حملونقل شهری
استفاده از اتوبوسهای برقی علاوه بر کاهش آلودگی هوا، مزیتهای دیگری هم به همراه خواهد داشت. بر اساس بررسیهای انجام شده، استفاده از اتوبوس برقی ایرانخودرو دیزل برای جایگزینی ناوگان فرسوده حملونقل شهری، منجر به کاهش مصرف سوخت سالانه ۴۰ هزار لیتر به ازای هر دستگاه اتوبوس با میانگین پیمایش ۸۰ هزار کیلومتر در سال و همچنین کاهش انتشار سالانه ۲.۳ تن گاز آلاینده به ازای هر اتوبوس خواهد شد. علاوه بر این، هزینه پایین تعمیر و نگهداری برای مصرفکنندگان به خاطر استفاده از قوای محرکه برقی نیز، اتوبوسهای برقی را به گزینهای جذاب برای نوسازی ناوگان حملونقل عمومی شهرها تبدیل خواهد کرد.
واقعا خبر مسرت بخشی است.البته که طراحی مسیرهای حمل و نقل عمومی ما لااقل در کلانشهرها و با تاکید دوچندان در تهران نیاز به اصلاح داره.ببینید طبق استاندارد شهرسازی هر شهروندی باید حداکثر با 400-300متر پیاده روی به اولین ایستگاه حمل و نقل عمومی دسترسی پیدا کنه امـــا متاسفانه تو تهران خیلی مناطق هستند که برای رسیدن به اولین مترو یا بی آر تی خودشون دوکورس تاکسی میخوان!!!علاوه بر این چند سال قبل سامانه ردیابی اتوبوس ها فعال بود و واقعا کار میکرد و شما میتونستی با یه اس ام اس دقیق بفهمی چند دقیقه دیگه اتوبوس تو ایستگاهه که این هم در کمال تاسف از کار افتاده.
اینا درست بشه مطمئن باشید خیلیها از ماشین شخصی فاصله میگیرن مثلا یکیش خود من
من سوار اتوبوس برقی مپنا در مشهد شدم واقعا ارامش داری مثل بقیه اتوبوس ها شاهد صدای تراکتور نیستی تا مقصدت 🙂 محیط داخلیش هم راحت بود اگر گسترش پیدا کنه و نرم افزاری هم مثل تاکسی اینترنتی ها برای اطلاع کاربر وجود داشته باشه و نظم برقرار کنن در ایستگاه ها قول میدم اکثر مردم ماشین شخصی رو میذارن کنار بخش زیادی از همین الودگی هوا هم بخاطر بنزین های غیر استاندارد و موتور های قدیمی خودرو ها برطرف میشه
اتوبوس برقی الان خوب نیست به چند دلیل ، اول اینکه قیمت اتوبوس برقی سه برابر اتوبوس دیزلی است . دوم اینکه هر چند سال باید باطری تعویض شود و هزینه زیادی دارد .سوم اینکه من به ایمنی این خودرو ها مشکوک هستم . *** ببینید اگر جهان به سمت خودرو های برقی می رود این اضطرار در آینده است و تا به نتایج مطلوب برسد راه درازی دارد . کشور ما منابع فسیلی زیادی دارد و مثل اروپا در منگنه قیمت سوخت قرار ندارد . بهترین راهکار برای ایران این است اتوبوس های برقی را بصورت قدیم بدون باطری تولید کند و از آن در خطوط بی آر تی استفاده کند مثل اتوبوس برقی های قدیم تهران ، با این کاری هم از قافله عقب نماندیم و هم هزینه گران باطری حذف میشود .