هفته گذشته بود که لیست شرکتهای وارد کننده خودرو به کشور در نامهای توسط سرپرست سازمان توسعه تجارت منتشر شد. اما انتشار لیست واردکنندگان بدلیل ارسال نامه الزام آنها برای انتقال فناوری بابت ثبت سفارش واردات خودرو بوده است.
این نامه به شرح ذیل میباشد:
باسلام و احترام
با عنایت به مقررات ابلاغ شده واردات خودرو با موضوع ضرورت انتقال فناوری بابت ثبت سفارش، شایسته است برای تسریع در فرآیند، مدارک لازم را به دفتر صنایع خودرویی وزارت صنعت، معدن و تجارت، ارائه و نتیجه به این سازمان اعلام گردد.
لازم به ذکر است به دلیل الزام انتقال فناوری بابت ثبت سفارش واردات خودرو، چنانچه شرکتی مدارک مستدل خود را طی یک ماه آینده به این سازمان ارائه ندهد، فرآیند ثبت سفارش آن شرکت ابطال میگردد.
اما پس از ارسال نامه فوق به وارد کنندگان، یکی از شرکتهایی که به نظر میرسد تا پیشگام باشد، سایپا است. همانطور که مستحضرید، از سال گذشته بحث برگشت دوباره برند چانگان به ایران و سایپا توسط پایگاه خبری چرخان مطرح شد. دلیل این بحث، دیده شدن نمونههایی از خودرو CS35 پلاس و یونی تی در این شرکت بود. مدتی بعد، مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا اعلام کرد تا این گروه برنامه دارد تا خودروهای چانگان را با همان لوگو چانگان در ایران مونتاژ کند. اما در عمل این اتفاق نیفتاد و با آزاد شدن واردات خودرو به کشور، سایپا پارت اول خودروهای این برند چینی را به صورت وارداتی وارد کشور کرد.
مدیرعامل سایپا همواره از همکاری با برند چانگان صحبت کرده و در مراسم رونمایی از خودرو زوتی DL5 شرکت پارس خودرو، از برنامه واردات و مونتاژ سدان یونی وی در آینده خبر داد.
در صورتیکه خودروهای چانگان در ایران مونتاژ شوند، طبیعتا باید از برخی قوانین و استانداردهای چانگان تبعیت کرده و برخی تکنولوژیهای مونتاژ و داخلی سازی را وارد کشور کنند. اما روزهای گذشته و پس از ارسال نامه الزام واردکنندگان برای انتقال فناوری بابت ثبت سفارش واردات خودرو، سایپا فرآیند واردات محموله قطعات SKD سه خودرو چانگان CS35، CS15 پلاس و CS55 پلاس را آغاز و ثبت کرد.
در روزهای گذشته، خبر مربوط به چانگان CS15 توسط سایت چرخان اعلام شد و اکنون هم بحث مونتاژ CS35 پلاس و CS55 پلاس منتشر میشود.
همانطور که گفته شد، قطعات چانگان های مونتاژی به صورت SKD ثبت شده و این شیوه اینگونه تعریف میشود هنگامی که خودروساز مادر به دلایلی مثل تیراژ پایین محصول، محدودیتهای کشور مونتاژ کننده و عدم صرفه اقتصادی تمایلی به انتقال تکنولوژی و تجهیز خط تولید ندارد، از مونتاژ خودرو به روش SKD استفاده میکند تا بتواند محصول خود را با حداقل تجهیزات و نیروی انسانی ممکن تولید کند.
حال اینکه در روش مونتاژ SKD سایپا قصد انتقال چه تکنولوژی به کشور را داشته و آن را بهانهای برای قانونی کردن واردات خودروهایش خواهد کرد، الله اعلم…
ایول