مکمل بنزین
یادداشتبرگزیده‌ها

پراید با ملت ایران چه کرد؟!

پراید شاید در ابتدا یکی از دوست‌داشتنی‌ترین خودروهای عرضه شده در ایران بود و عده‌ای آرزوی سواری با این خودروی کولر دار را داشتند اما با گذشت زمان، در حال حاضر نام پراید شاید به چِندِش آورترین نام خودروی موجود در ایران تبدیل شده است.

پراید که در حال حاضر قاتل هموطنان ایرانی هم نام گرفته، در طول سالهای عرضه در ایران دچار تغییرات مختلفی شده تا ایمنی آن بالا برود ولی تاثیر چندانی نداشته است. پای پراید از سال 1372 بوسیله سایپا به ایران باز شد که ای کاش پای آن می‌شکست و هیچگاه وارد ایران نمی‌شد تا سود بالای آن برای خودروسازان دولتی باعث شود مردم حدود ۲۴ سال مجبور به خریدش شوند و زندگی خود را وارد یک چالش جدید به‌نام ارابه مرگ کنند.

قیمت پراید باعث شد تا مردم همیشه به خرید آن تمایل داشته باشند اما خرید یک قوطی حلبی به چه قیمت؟ اکنون که مدتی هست زمزمه خارج شدن این خودرو از خط تولید به گوش می‌رسد، قصد داریم تا با هم نگاهی کوتاه و دقیق به پراید داشته باشیم تا ببینیم این خودرو با ایرانی‌ها چه کرد.

عرضه پراید در چند سال ابتدایی حضورش در ایران شاید برای مردم خوب بود اما به مرور زمان باعث عدم رشد صنعت خودروسازی ایران شد. خودروسازان زمانی که مشاهده کردند، پراید هزینه تولید چندان بالایی ندارد با بهانه‌تراشی‌های مختلف از جمله تحریم، قیمت آن را افزایش دادند و اکنون در حدود ۲۲ میلیون تومان بها دارد. این سود بالا باعث شد تا سایپا چندان تمایلی به محصول جایگزین این خودرو با کیفیت بالاتر نداشته باشد و با قدرت تمام به تولید مدل‌های مختلف پراید ادامه دهد.

با پول این خودرو در کشورهای توسعه یافته می‌توان محصولاتی را سوار شد که در ایران یک آرزوی دست نیافتنی محسوب می‌شود و یا سوار شدن بر روی آنها برای ما خوشبختی بی پایان باشد. میانگین قیمت پراید را اگر به دلار تبدیل کنیم به عدد 6000 دلار خواهیم رسید.

  آداب رانندگی چیست؟

با این پول در کشورهای خارجی می‌توان محصولاتی را سوار شد که شاید آرزوی بسیاری از ایرانی ها باشد اما مسئولان سایپا در گفتگوهای خود پراید را برتر از آنها می‌دانند. خیلی خوب می‌شود که خودروسازان به‌جای ماله کشی بر روی سودجویی‌ها خود، در مصاحبه‌هایشان حداقل مردم را ساده لوح فرض نکنند. از این بحث بگذریم!

هوندا بریو یک خودروی ارزان قیمت ژاپنی است که در حدود ۲۳ میلیون تومان قیمت دارد. این خودروی زشت و به‌درد نخور (مثلا!) در مقایسه با پراید هیچ چیز برای ارائه ندارد و شما با خرید این خودرو یک پیشرانهٔ 1.2 لیتری چهار سیلندر با 87 اسب بخار قدرت بدست خواهید آورد.

یکی دیگر از خودروهای بی‌خود خارجی که هم قیمت پراید است از کمپانی سوزوکی بوده که اصلا محصولات خوبی در زندگی کاری خود تولید نکرده، اما سایپا با محصولی مانند پراید باعث شده تا حس حسادت این کمپانی‌ها برانگیخته شود و برای رقابت خودرویی مانند آلتو A10 را در هند عرضه کند (هند کجا و ما کجا).

مدل فول آلتو ۱۷ میلیون تومان قیمت دارد و یک موتور 1 لیتری سه سیلندر با 67 اسب بخار در آن گنجانده شده است.

شاید باور کردن این مطلب سخت باشد اما قیمت جدیدترین مدل داچیا ساندرو در انگلستان 5,995 پوند است و با تبدیل آن به پول کشورمان در می‌یابیم که برای خرید ساندرو ۲۰۱۷ در انگلستان باید حدود ۲۹ میلیون تومان هزینه کنید در حالی که عتیقه‌های ساندرو در ایران در حدود ۴۵ میلیون تومان قیمت دارند.

حال به ایالات متحده آمریکا می‌رویم. در این کشور یکی از ارزان‌ترین خودروها نیسان ورسا است که در حدود ۴۵ میلیون تومان به پول ایران قیمت دارد یعنی ۱۲ هزار دلار. این خودرو به‌اندازه‌ای مجهز است که اگر در ایران باشد با شرایط کنونی بیش از ۱۱۰ میلیون تومان بها خواهد داشت. یک کارمند در این کشور سالیانه نزدیک به ۱۰۰ هزار دلار حقوق می‌گیرد یعنی در مدت ۲ ماه می‌تواند یک نیسان ورسا سوار شود، آیا در ایران یک کارمند معمولی می‌تواند ۲ ماهه حتی یک پراید بخرد؟

  چه زمانی باید واتر پمپ ماشین را تعویض کنیم؟

اما ‍ پراید فقط از لحاظ مالی با ایرانی‌ها بد رفتار نکرد و ضعف ایمنی این خودرو باعث شد در سالهای عرضه در ایران جان بسیاری از هموطنان با خطر روبرو شود. در سال 1392، رئیس سازمان پزشکی قانونی ایران اعلام کرد پراید در آمار مرگ و میر جاده‌ای جایگاه نخست را به خود اختصاص داده و تنها در سال ۹۲ حدود ۲۵۰۰ نفر جان خود را از دست داده‌اند. این در حالیست که در اثر سوانح هوایی از سال ۱۳۵۸ تا ۱۳۹۳، حدود ۱۱۶۸ ایرانی جان خود را از دست داده‌اند اما همیشه ایمنی هواپیماهای موجود در کشور مورد بحث بوده است.

متاسفانه آمار مرگ و میر جاده‌ای در ایران نشان می‌دهد که تلفات جاده‌های ما در هر ۸ سال از آمار مرگ و میر در ۸ سال دفاع مقدس بیشتر است و به‌نوعی ما ایرانی‌ها بیشتر جان یکدیگر را گرفته‌ایم تا رژیم بعث عراق!

حدود 219 هزار نفر در جنگ تحمیلی و در سال‌های 1359 تا 1367، جان خود را از دست داده‌اند در حالی که از سال 1377 تا سال 1384‌، 253 هزار نفر در حوادث جاده‌ای کشته شده‌اند. جالب اینجاست که بدانید در بمباران هیروشیما و ناکازاکی از سوی آمریکا، آمار تلفات چیزی در حدود ۲۲۰.۰۰۰ نفر بوده که به نسل کشی معروف شد و یکی از تلخ‌ترین حوادث در تاریخ بشر نام گرفت. در سال ۹۲ پراید با حدود ۱۳.۶ درصد آمار مرگ تصادفات در جایگاه نخست قرار گرفت که همین نشان می‌دهد این ارابه مرگ در میزان مرگ و میر جاده‌ای ایران، تاثیر فراوانی داشته است.

  اطلاعات و تصاویری از محصول جدید ایران خودرو با کد K112 درز کرد!

پراید از لحاظ ایمنی و فنی هیچ نکته مثبت خاصی ندارد و این خودرو تحت نام کیا پراید از ۱۹۸۷ تا ۲۰۰۰ در کره تولید شده اما مسئولان ما به دلیل سود بالای آن، به‌راحتی قصد کنار گذاشتن آن را نداشته و حالا بعد از سالها تصمیم گرفته‌اند کم‌کم نسخه اصلی این خودرو را از رده خارج کنند در حالی که مدل‌های دیگر خودروهای داخلی با پلتفرم مشابه همچنان تولید خواهند شد.

با پراید جان بسیاری از ایرانی‌ها گرفته شد و بسیاری نیز آسیب‌های جدی مالی و جانی دیدند. به‌نظر می‌رسد اگر فشار و انتقادات فراوان مردم، مجلات و سایر رسانه‌ها نبود، این خودرو همچنان با قدرت تولید می‌شد و هر سال با کاهش سایز و تغییر نام، با قیمت نجومی در اختیار مشتریانی قرار می‌گرفت که چاره دیگری جز انتخاب این خودرو ندارند. امیدواریم جایگزین این خودرو حداقل از لحاظ ایمنی بهتر باشد و با ارائه خودروهای ایمن، حوادث جاده‌ای کاهش یابند. شایعات زیادی پیرامون جایگزین پراید مطرح است و در بسیاری از آنها، رنو کوئید و سایپا کوییک، جایگزین این خودرو اعلام شده‌اند.

علی شیرعلی بیک

مهندس مکانیک گرایش طراحی جامدات از دانشگاه آزاد تهران‌جنوب. علاقه مند به طراحی صنعتی مخصوصا خودرو. مترجم و نویسنده درحوزه خودرو، تکنولوژي و صنایع مرتبط

نوشته های مشابه

‫22 دیدگاه ها

  1. پراید در کل جهان منسوخ شده وتا الان روی خط تولید است جای تعجب دارد افسوس طی این سالها بی کیفتر از قبل تولید شده لیاقت ملت شریف ایران خودرو بهتر است

    1. بعضی وقت ها می بینم لیاقت ملت شریف (ملت خودم هم جزیی از آنم) همین است. پ ن پ فورد فیستا سوار شن پشتش بنویسن یزید … .

      1. اونایی که پشت ماشین شون اینارو می نویسن، واسه نوشتنش پول می گیرن دادا یا دارن از کنار چنین کارایی نون می خورن

  2. اولا که دمتون گرم که وافعیت هارو همیشه گفتین و خیلی خوبه، نکته دوم اینکه راستش به خوبی مطالب انتقادی قبلی سایت نبود و قبلنا خیلی کامل تر و با زبان محکم تری مطالب رو میزاشتین، مثل همون مطلب که چرا ایران گورستان خودرو های دنیا شده و ازین دست مطالب

  3. چقدر خندیدم با این جمله تلخ “ما ایرانی‌ها بیشتر جان یکدیگر را گرفته‌ایم تا رژیم بعث عراق!”

  4. یکی از زیباترین مقالات امسال به نظرم این بود. سپاس. اگر امکان دارد نقد و بررسی هایما اس 5 رو بزارید چون وقتی ایرادات خودرو رو تو نظرات نوشتم هدفمند منتشر نشد.
    از جمله نیاز به خم شدن راننده برای دسترسی به مانیتور و اینکه باید یه دستمال دست راننده باشه تا پلاستیک براق کنسول رو که برای تاچ مانیتور دست روش گذاشته میشه رو تمیز کرد. دید عقب افتضاح. کنسول کشیده میانی با پایین که جای پای راننده رو تنگ کرده و ……

  5. فقط به این نکته توجه کنید که کیا در طی این ۲۰-۳۰ سال که از تولید پراید گذشته حالا به کجا رسیده و چه محصولاتی تولید میکند؛ و آنوقت سایپای ما همچنان دارد پراید تولید میکند!!!

  6. تو صنعت خودرو کشور ما مشکل این قوطی کبریتی نبوده که حالا بعد از یه قرن خون مردم رو مکیدن مثلآ داره از خط تولید خارج میشه.مشکل مردمی نبودنه این صنعت اسف بار در مملکته که تا زمانی دست یه سری آدم خاص باشه و نه مردم این قصه پایان خوشی نداره.بدرود

  7. تا وقتی که ملت ما این آشغالها رو به هر قیمتی میخرند،اونها هم به تولیدشون ادامه میدهند و هر سال هم الکی میگن خط تولیدش متوقف میشه…

    1. من فکر کنم ملت ما مایلند پولشون رو به دلار تبدیل کنن و همون ماشینهای آشغالی که در ابتدای مقاله ذکر شد که هم قیمت پراید هستند بخرند
      مشکل مردم نیستند مشکل حکومت است

  8. پراید با ملت ایران همان کاری را کرد که در حال حاضر تیبا2 قصد دارد انجام دهد که نشریات به آن نمیپردازند!!!!!
    حالا که پراید تولیدش داره متوقف می شه از این مقالات حتما بیشتر نوشته می شه تا راحت بتونن کسانی که پراید دارند رو متقاعد کنند که پرایدشون رو عوض کنن و بیان تیبا بخرن، یعنی یه بار پراید فروختن بهشون 20 میلیون بعد گفتن پراید خیلی بده حالا بیا مثلا تیبا بخر که همون پرایده لباس تنش فقط عوض شده!!!!

  9. نصف ماشینهای ایرانی پراید و خانواده‌ش هستند= ۱۳.۶ درصد آمار مرگ تصادفات به نسبت خیلی کمه!!
    لطفا آمار نسبی از مرگ ومیر خودروها منتشر کنید

  10. فکر می کردم آمار نلفات پراید خیلی بیشتر از ۱۳.۶ در صد باشه، چون تعداد پراید های خیلی بیشتر از ۱۳.۶ در صد از کل ماشین ها هست.
    اکثر مردم پراید سوارند، اکثر تصادفات باید مال پراید باشه نه اینکه فقط ۱۳.۶ درصد
    مطمئنید که این عدد درست باشد؟
    فکر کنم باید به نسبت تعداد پرایدها باید این عدد بزرگتر باشد مثلا ۳۰ درصد ۴۰ درصد

  11. واقعا تا کی باید تاوان داد؟ عمر و زندگیه ما فقط داره حیف میشه بخاطر سود چند نفر. خودرو تو کشورمون شده عقده و ضعف با اینکه هیچ جای دنیا اهمیت این چنینی نداره. اینقدر واسمون بزرگ و سخت کردن خرید یه تیکه آهن رو طرف حاضره خونشو بفروشه خودرو بخره. واسه اینکه عقل مردم ما ( از جمله خودم ) به چشمشونه. نخرید لطفا و کو گوش شنوا کو یک دلی

    1. داداش شما 50 ملیون به من اظافه بده تا من پول پرایدو بزارم روش و ارزونترن ماشین خارجی رو بخرم خودم اگه من یک دلی نکردم هرچی میخای بگو

  12. تقصیر هیچ کسی نیست، تقصیر ماست که تو بد زمانی تو بد مکانی داریم زندگی میکنیم. ایران پره از نخبه، هرچقدر باهوشتر و با استعدادتر هم باشید بیشتر حسرت استفاده نکردن از استعدادهای خدادادی رو می‌کشید.

  13. سلام ممنون از مطالبتون ولی حتی اگر این ماشین های خارجی که نام بردید در ایران به اندازه پراید بودند رتبه اول مرگ و میر به انه تعلق داشت.

  14. هر چی پول بدی… اگر کسی پول داشته باشد که پراید نمیخرد. شما برو بنز بخر.پراید ماشین فقراست که از پیاده روی بهتره.هر چند خیلی گران هست ولی چاره چیست؟

  15. امیدوارم که خداوند منان از بانیان وسودجویان سایپا وایران خودرو نگذرد واونها را به جزای اعمالشون که همانا کشته شدن هموطنان است برساند. که حتما میرسونه

  16. متاسفانه يكي از استثمارهاي تلخ قرن در صنعت خودروسازي ايران در رابطه با مردم اتفاق افتاده است. با آنكه ما در توليد خودرو هيچ مزيت استراتژيكي نداريم اما متاسفانه حتي به مراتب بيشتر از صنعت كشاورزي، از خودرو سازي حمايت شده است، در دين ما همواره به مركب خوب تاكيد شده است اما نميدانم بر اساس كدام اصل يا مجوز شرعي امروز حتي مردم ما از حق داشتن يك مركب خوب محروم مانده اند!! بايد كاري كنيم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا