برای اینکه خودرو ظاهر زیبای خود را حفظ کند و همچنین تمیز باقی بماند، چندین راه وجود دارد. تمیز کردن بدنه خودرو میتواند توسط صاحب یا فردی حرفهای صورت بگیرد. توسط روشهای مختلف میتوان برخی از مشکلات ظاهری همانند خط و خش روی بدنه را از بین برد. پولیش کردن و واکس زدن خودرو دو موضوع مهمی هستند که هر کدام بنا بر دلایل خاصی انجام میشوند. برای آشنایی با آنها همراه چرخان باشید.
واکس چیست؟
واکس خودرو در دو نوع مایع و چسبی در بازار موجود است. در حالیکه برخی از آنها واکس طبیعی هستند ولی اکثر آنها از مواد مصنوعی ساخته میشوند. واکس چسبی، نوع سنتی واکس خودرو است. این نوع از واکس، لایهای محافظ را بر روی رنگ خودرو قرار میدهد و همچنین درخشندگی خودرو را در پی دارد.
این لایه از واکس باعث محافظت رنگ خودرو در برابر برخی عوامل همانند رنگ زدگی میشود، علت این امر حرکت آب و عدم ثابت ماندن آن بر روی بدنه خودرو است. واکس، اتومبیل را در برابر اشعه فرابنفش محافظت میکند و از تغییر رنگ آن جلوگیری میکند.
واکس به علت ایجاد یک لایه در میان رنگ بدنه و عواملی مانند روغن و نمک، زنگ زدگی را به تعویق میاندازد. واکس مایع عملکردی همانند واکس چسبی دارد با این تفاوت که لایه ایجاد شده توسط آن، ضخامت کمتری دارد. هر دو نوع واکس باید به یک شیوه بر روی بدنه خودرو استفاده شود.
باید واکس را بر روی سطح بدنه قرار داد و توسط یک پارچه تمیز آن را تا حدی بر روی بدنه مالید تا درخشندگی یکدستی ایجاد شود. واکس باعث درخشندگی بدنه شده و به طور معمول تا چند ماه بر روی بدنه باقی میماند و سپس کارایی خود را از دست میدهد.
پولیش چیست؟
پولیش خودرو مایعی بوده که برای حذف خط و خش و آلودگی از روی سطوح رنگ شده استفاده میشود. این مایع دارای عناصر ساینده است که یک لایه نازک از رنگ بدنه را بر میدارد که توسط این کار خط و خشها را از بین میبرد. در اکثر پولیشها از واکس نیز استفاده میشود که درخشندگی بدنه خودرو را در پی دارد.
پولیش را میتوان توسط دست و یا یک دستگاه پولیش برقی با استفاده از یک پارچه نرم استفاده کرد. از برخی از دستگاههایی که دوران میکند مانند دریل نیز میتوان به عنوان دستگاه پولیش استفاده کرد. اکثر تولیدکنندگان پولیش خودرو توصیه میکنند که برای رسیدن به بهترین نتیجه، چندین بار پولیش را با فشار کم بر روی بدنه خودرو مالید.
شباهتها و تفاوتها میان واکس و پولیش
در حالیکه واکس خودرو و پولیش هر دو برای براق شدن بدنه اتومبیل استفاده میشود ولی نحوه عملکرد آنها متفاوت است. واکس برای براق شدن خودرو یک لایه محافظ بر روی سطوح رنگ شده اضافه میکند در حالیکه پولیش یک لایه نازک از رنگ را برمیدارد و آن را براق میکند.
معمولا بعد از پولیش کردن بدنه خودرو، از واکس استفاده میشود تا از لایه جدید ایجاد شده محافظت شود. برخلاف واکس، نیازی به پاک کردن پولیش از روی بدنه نیست. در حالیکه از واکس میتوان برای تمامی رنگها استفاده کرد، بعضی مواقع پولیشها تنها برای رنگ خاصی تولید میشوند. از پولیش برای سطوحی که دارای رنگ تیره هستند به منظور رنگ پریدگی استفاده میشود و برای رنگهای روشن، کاربرد پولیش براق کردن آن است.
کدام یک را انتخاب کنیم؟
به صورت کلی انتخاب میان واکس و پولیش بستگی به خودرو و هدف مالک آن دارد. برای خودروهای جدید باید بر اساس زمانبندی مشخصی که توسط سازنده خودرو درنظر گرفته شده از واکس استفاده کرد.
خودروی جدید را نباید پولیش کرد و این کار تنها زمانی نیاز است که خودرو در برابر عوامل مخرب قرار بگیرد. اگر به صورت منظم و هر چند ماه یکبار از واکس استفاده کنید، برای چندین سال نیاز به پولیش خودرو نخواهید داشت. برای خودروهای قدیمی باید از واکس و پولیش به صورت همزمان استفاده کرد.
اگر میخواهید رنگ خودرو در وضعیت کنونی باقی بماند، تنها به واکس نیاز دارید. سعی کنید تا جای ممکن بعد از پولیش کردن خودرو از واکس استفاده کنید چراکه پولیش با برداشتن یک لایه از رنگ، بدنه خودرو را آسیبپذیر میکند.
گزینههای دیگر
در حالیکه هدف از تولید واکس و پولیش براق کردن و جلا بخشیدن به بدنه خودرو است ولی در برخی مواقع استفاده از آنها کاربردی برای خودرو ندارد و باید بدنه را دوباره رنگ کرد. رنگ کردن دوباره بدنه خودرو کاری زمانبر و پر هزینه است، بنابراین با واکس و پولیش خودرو به صورت منظم میتوان نیاز به رنگ مجدد بدنه را از بین برد. علاوه بر بدنه خودرو، میتوان از واکس و پولیش برای کابین نیز استفاده کرد، که البته با نمونههای مورد استفاده برای بدنه خودرو متفاوت هستند.