فروش فوری و پیش فروش خودروهای داخلی توسط ایرانخودرو و سایپا که با قیمت نزدیک به بازار در حال انجام است به یکی از مسائل پربحث در بین رسانهها و شبکههای اجتماعی تبدیل شده است و بسیاری از اهالی بازار معتقدند که این فروشها موقتی است و بعضی دیگر معتقدند که این فروشها به دلیل سود بالای خودروساز ادامه خواهد داشت و تعادل به زودی در بازار ایجاد میشود.
به گزارش چرخان، رضا رحمانی وزیر صنعت معدن و تجارت در مصاحبهای پیرامون وضعیت فروش و پیش فروش خودروهای داخلی با قیمت نزدیک به حاشیه بازار گفت: تصمیم فعلی مبنی بر فروش خودروهای داخلی با قیمت حاشیه بازار چیزی بوده که توسط خودروسازان اتخاذ شده و عملا آنها با این رویه تا متعادل شدن بازار پیش خواهند رفت. طبق تصمیم گیریهای انجام شده این شرکتها به صورت مداوم و مستمر اقدام به فروش محصولاتشان خواهند کرد و این موضوع استمرار خواهد داشت.
وی در ادامه افزود: متاسفانه در ماههای گذشته وضعیت بازار به گونهای بوده است که عدهای به درآمدهای رانتی زیادی دست پیدا کردهاند و از وضعیت خودروسازی سو استفاده کردند. حالا خودروسازان تصمیم گرفتند تا در حاشیه بازار و با قیمتی کمتر از بازار اقدام به فروش محصول نمایند و این به معنای مبنا قرار گرفتن بازار نیست.
رحمانی در ادامه گفت: طبق چیزی که با خودروسازان مقرر شده قصد دارند که در هر بار عرضه قیمت محصول را 5 درصد زیر قیمت قبلی خود اعلام کنند و محصولات را به بازار عرضه نمایند. این موضوع اقتضائات خاص خود را داشت و به هر حال این تصمیمی بود که در حال حاضر اتخاذ و اجرایی شده است.
وزیر در پاسخ به سوالی پیرامون قیمت گذاری خودرو گفت: ما به طور کلی دو نوع خودرو داریم که یکی از این دستهها مربوط به خودروهایی است که در حیطه قیمت گذاری شورای رقابت بوده و بخش دوم در اختیار خود خودروساز است که راسا امکان تعیین نرخ را دارد. البته در حال حاضر وظیفه قیمت گذاری به کارگروه تنظیم بازار تفویض شده است.
وزیر صنعت و معدن در پایان گفت: ما در صنعت خودروسازی نیاز به مواد خارجی داریم که باید طبق منویات رهبری و نام گذاری سال اقدام به تجهیز و حمایت از تولیدات داخلی نماییم و این وابستگی را کاهش دهیم و داخلی سازی محصولات را در پیش بگیریم.
این اظهارات وزیر در حالیست که ابهام بزرگی در نحوه فروش خودروسازان وجود دارد و آن هم بحث 5 درصد زیر قیمت قبلیشان است که عملا نشدنی است! این اتفق بدین معنی است که خریدار فعلی اگر صبر کند و در عرضه بعدی اقدام به خرید خودرو نماید 5 درصد سود خواهد کرد و به همین ترتیب این رویه ادامه خواهد داشت و مشخص نیست تا چه قیمتی این رویه عملیاتی میشود! از سوی دیگر اینکه مبنای قیمت گذاری اگر بازار نیست پس چه بازاری است و قیمتها از کجا نظارت و تنظیم میشود؟