یکسالی است که موضوع خودروهای خارجی به یکی از موضوعات تنش زای بازار تبدیل شده و عملا این وضعیت عجیب و غریب باعث شده تا فعالان این بازار نیز فرصت را غنیمت دانسته و قیمت محصولات این بازار را تا حد زیادی بالا ببرند ولی وعدههای دولت برای ترخیص خودروهای خارجی نیز عملیاتی نشده و آمار گمرکها بسیار نگران کننده است.
به گزارش چرخان، وضعیت واردات و ترخیص خودروهای خارجی در حال حاضر به موضوع مبهمی تبدیل شده است که تاثیرات آن را به وضوح در بازار این خودروها مشاهده میکنیم و گرانیهای چند هفته اخیر و رکوردهای جدیدی که بعضی از خودروها به ثبت رساندهاند از جمله اثرات ابهام در ترخیص این خودروها بوده و چندین هزار خودرو در گمرکات کشور بلاتکلیف ماندهاند و عملا بسیاری از خریداران در آتش سو مدیریتی میسوزند که ماههاست وعده بهبود وضعیت را میدهند.
دی ماه سال گذشته و با مصوبه هیات دولت مقرر شد تا چندین هزار خودرو از گمرک کشور ترخیص شود ولی آمارها نشان میدهد که تعداد ترخیص شده بسیار کمتر از مقداری است که به صورت بالقوه قابلیت ترخیص داشتند چرا که شرایط اعلامی دولت برای ترخیص این خودروها سخت بوده و تسهیلات خاصی برای شرکتها در نظر گرفته نشد و آنها نیز به دلیل وضعیت اقتصادی فعلی کشور امکان ترخیص با شرایط گفته شده را نداشتند.
در همین راستا مهدی دادفر دبیر انجمن واردکنندگان خودرو در مصاحبهای اعلام کرده بود: در حال حاضر و طبق اعلام معاون اجرایی گمرک، حدود 500 خودرو امکان ترخیص از گمرکات بوشهر، شهید رجایی و سایر گمرکات را پیدا کردهاند. از 500 دستگاه خودروی ترخیص شده، 200 دستگاه متعلق به شرکت کرمان موتور بوده و 200 دستگاه خودروی کیا بوده و 100 دستگاه خودرو نیز متعلق به گریمارکت بوده است. این خودروهای ترخیص شده از گمرکات کشور از برندهای کیا، هیوندای و تویوتا بوده است.
نکته جالب در گفتههای دادفر این است که خودروهای ترخیص شده از گمرکات کشور مشکل عوارض و مالیاتی و سایر موارد نداشتند و صرفا به دلیل وضعیت وارداتی کشور پشت در گمرک باقی مانده بودند و به همین دلیل بار مالی و معنوی این اتفاق روی دوش شرکتهایی بوده است که تخلفی در زمینه واردات نداشتهاند.
از دیگر نکات مهم در مورد خودروهای خارجی باقی مانده در گمرک این است که از حدود 15 هزار خودروی دپو شده در این گمرکات عملا چیزی در حدود 10 هزار خودرو امکان ترخیص خواهند داشت ولی نبود هماهنگیهای لازم بین دستگاههای اجرایی مختلف باعث شده تا شرکتها سرگردان بمانند و از سوی دیگر کمبود عرضه در بازار خودروهای خارجی منجر به گرانیهای بسیار زیاد شده است.
فعالان بازار میگویند که دستورالعمل ارسالی دولت برای گمرکات دارای ابهامات بسیار زیادی بوده و شرکتها را برای برنامه ریزی درست ترخیص خودروهای وارداتی باز میدارد! یکی از مشکلات اصلی شرکتهای وارد کننده خودروهای خارجی مشکلات مربوط به نقل و انتقالات ارزی است که با حساسیتهای بانک مرکزی دچار سد محکمی شده است که حل شدن آن نیازمند هماهنگیهای بیشتر بین ارگانهای مالی است.