یکی از جالبترین خودروهایی که چند وقت پیش خبر واردات آن را شنیدیم، سوزوکی جیمنی است. این خودرو توسط شرکت راسا موتور وارد میشود که نمایندگی واردات خودروهای GAC و سوزوکی را در اختیار دارد. حال این شرکت امکان ملاقات نزدیک با جیمنی را برای رسانههای خودرویی کشور فراهم کرده است و جالب اینکه راسا موتور قصد واردات هردو نسخه سهدر و پنجدر این شاسیبلند آفرودی ژاپنی را دارد.
جیمنی یک شاسیبلند بسیار باسابقه ژاپنی است که پیشینه آن به سال 1970 و معرفی نسل اول بازمیگردد. این خودرو یک شاسیبلند کوچک آفرودی است که با وجود اندازه جمعوجور، در مسیرهای خارج جاده و ناهموار بسیار توانمند است و حتی میتواند همپای آفرودرهای بزرگتر و گرانتری مثل جیپ و لندکروزر پیش برود. جدیدترین نسل این خودرو که نسل چهارم محسوب میشود، اولین بار در اواسط سال 2018 در ژاپن معرفی شد. در این نسل سوزوکی از طراحی رترو یا با نگاه به گذشته استفاده کرده است که میتوان آن را به یک مرسدس G کلاس کوچک تشبیه کرد.
جیمنی در طول تاریخ خودرو بیشتر بهصورت شاسیبلند سهدر تولید شده است اما در نسلهای قبلی نسخههای دیگری مثل پیکاپ آنهم ساخته شده است. در نسل کنونی هم سال گذشته در نمایشگاه خودروی دهلی، سوزوکی نسخه پنجدر جیمنی را معرفی کرد. این نسخه هرچند تناسبات هماهنگ نسخه سهدر را ندارد و بیشازحد کشیده به نظر میرسد اما با فضای بیشتر برای بار و سرنشین، خودروی کاربردیتری خواهد بود.
پیشرانه سوزوکی جیمنی
همانطور که در ابتدا اشاره شد، راسا موتور قصد واردات هردو نسخه سهدر و پنجدر جیمنی را دارد که هردو از یک پیشرانه 1.5 لیتری چهار سیلندر تنفس طبیعی با 101 اسب بخار قدرت و 130 نیوتن متر گشتاور استفاده میکنند. جیمنی که از شاسی مستقل نردبانی بهره میبرد، به سامانه چهارچرخ محرک مجهز است. انتقال نیروی هم در این خودرو توسط یک گیربکس چهار سرعته اتوماتیک صورت میگیرد. بااینحال، از چنین خودرویی نباید انتظار شتاب بالایی را داشت و 15.1 ثانیه طول میکشد تا جیمنی از صفر به سرعت صد کیلومتر بر ساعت برسد. حداکثر سرعت این خودرو هم 160 کیلومتر بر ساعت است درحالیکه در هر صد کیلومتر تنها 6.8 لیتر بنزین مصرف میکند.
امکانات و تجهیزات سوزوکی جیمنی
دو نسخه سهدر و پنجدر جیمی امکانات متفاوتی دارند اما بهطورکلی شاهد موارد زیر در این خودرو خواهیم بود:
- 6 ایربگ
- کنترل پایداری
- ترمز جلو دیسکی و عقب کاسهای
- نمایشگر لمسی 7 اینچی
- دوربین دید عقب، بلوتوث
- سیستم کمک به شروع حرکت در سربالایی
- سیستم کمک به پایین رفتن از شیبها
- سیستم تهویه خودکار
- سنسور نور
- آینههای جانبی برقی
- کروز کنترل
- کنترل پایداری
- و…
اینم اشغاله راه نمیره
درسته که موتور ضعیفی داره اما کیفیت ساخت خیلی خوب و استهلاک کم و البته اصالت ژاپنی که داره میارزه به هزارتا T8 و کلوت و امثال این چینی های تازه به دوران رسیده