موتورسیکلت وسیلهای جذاب و درعینحال خطرناک برای راندن است. هرچند شرکتهای مربوطه در دنیا، تلاش زیادی برای ساخت وسایلی ایمنی کافی بهمنظور هرچه ایمنتر بودن راننده موتور میکنند اما باید قبول کرد که این وسیله دوچرخ، بازهم نسبت به خودرو خطرات بیشتری دارد.
اما سؤالی که دراینبین پیش میآید، این است که آیا میتوان از کلاه ایمنی که ضربه خورده و یکبار جان سرنشین خود را نجات داده است، استفاده نمود؟
پاسخ مستقیم به این سؤال «نه» است. در واقع، بهصورت فنی، استفاده کردن از یک کلاه ایمنی که حالا در یک حادثه کوچک، آسیب چندانی هم ندیده است و حتی ممکن است در ظاهر، فرورفتگی یا آسیب جدی نیز ندیده باشد، بستگی به خودتان و ارزش داشتن سلامتیتان در رانندگیهای بعد از آن حادثه دارد.
دلیل اینکه یک کلاه ایمنی، پس از یک حادثه، دیگر قابلاستفاده نیست، هیچ ربطی بهظاهر کلاه و یا خط و خش نداشتن آن ندارد. درواقع، دلیل آن، مواد ضربهگیری هستند که درون کلاه، بین لایه داخلی که سر را میپوشاند و لایه خارجی، تعبیهشدهاند و با ضربه خوردن، خاصیت خود را از دست میدهند.
این حفاظت، معمولاً با مادهای به نام پلیاستر عریض انجام میشود که در کلاههای ایمنی بانام فنی، استیروفوم (Styrofoam)، شناخته میشود. این ماده، بهواسطه خاصیت جذب انرژی و پخش آن در منطقهای وسیعتر که منجر به آسیب حداقلی میشود، در مواردی مانند سپرهای خودرو و همین کلاههای ایمنی موتورسیکلت، مورداستفاده قرار میگیرد.
اگر شما از کلاه ایمنی استفاده کردهاید و بنا به هر دلیلی این کلاه ضربه خورده باشد، این پلیاستر، انرژی را جذب کرده و در داخل محیط خود پخش میکند. کاری که باعث میشود، از آسیب رسیدن به سر، جلوگیری شود. درواقع، پس از یک آسیب و ضربه هرچند کوچک و خفیف به کلاه، دانههای پلیاستری درون کلاه، شکل اولیه خود را ازدستداده و در ضربات بعدی، دیگر نمیتوانند آنطور که باید عمل کنند.
پس در ضربات بعدی، پلیاستر توان جذب انرژی مانند اول را نداشته و سر فرد، آسیب بهمراتب جدیتری را به خود خواهد دید.