پیش فروش خودروهای داخلی در 3 ماه اخیر به اوج خود رسیده است و طبق آمار چیزی در حدود 400 هزار خودرو در این مدت به فروش رسیده است که عملا یک رکورد بی نظیر برای خودروسازان به شمار میرود! اما این پیش فروشها و پیش فروشهای صورت گرفته در تابستان در حالی صورت گرفته است که خودروسازان برای تولید و تحویل خودروهای پیش فروش شده قبلی مشکل داشته و در بعضی از موارد حتی امیدی به تحویل آنها نیست!
به گزارش چرخان، خودروسازان داخلی در حالی ولع ثبت نامشان فروکش نمیکند و در ماههای اخیر خیل عظیمی از ثبت نامها را انجام دادهاند که شرکای خارجی این شرکتها به شدت هشدار دادهاند که بایستی نسبت به این موضوع حساس باشند و مدیریت کافی را نسبت به آن داشته باشند ولی گویا خودروسازان دریافت نقدینگی را به هر چیز دیگری ترجیح میدهند!
کنار رفتن شورای رقابت از قیمت گذاری خودروهای داخلی و به دست گرفتن این موضوع توسط سازمان حمایت و به موازات آن در ستاد تنظیم بازار منجر به عدم عرضه خودرو توسط خودروسازان شده و این عدم عرضه باعث تحریک تقاضا شده و گرانیهای اخیر را رقم زد که عملا بهانهای به دست خودروسازان افتاد و حالا مدعی افزایش نرخ حدود 80 درصدی محصولاتشان هستند.
وضعیت در جایی وخیمتر میشود که در سبد محصولات پیش فروش شده این خودروسازان محصولاتی بود که عملا تولید مشترک بوده و نیاز آنها به تامین قطعات و مواد اولیه توسط شرکای خارجی بسیار جدی بوده و پیش بینی مشقت در تامین آنها بسیار راحت بود ولی خودروسازان به این موضوع توجهی نداشتند که البته گفته میشد آنها برنامه ریزی لازم را برای تامین قطعات قبل از شروع تحریمها را انجام دادهاند که عملا با وضعیت فعلی نقض شد!
یکی از این سری محصولات تولید مشترک محصولاتی است که با خودروسازان فرانسوی تولید میشد و ایرانخودرو و سایپا به شدت برای تولید آنها به طرف خارجی محتاج بودند! سایپا در حالی برای سیتروئن C3 ثبت نام کرد که ترامپ صراحتا از بازگشت تحریمها صحبت کرده بود و لی 2000 دستگاه از این خودرو در کسری از ساعت به فروش رسید!
این موضوع در رابطه با ایرانخودرو و محصولات ایکاپ نیز صادق بوده و تولید خودروهایی مثل پژو 2008 و 301 با مشکلات فراوانی روبرو شده است. البته گفتنی است علیرغم مشکلات فراوان ایرانخودرو در تولید خودروهای داخلی و مشترکش، وضعیت بهتری نسبت به سایپا دارد! بعضی از منابع موثق از رنوپارس میگویند که مدیریت قبلی سایپا در اقدامی عجیب تعهدات بسیار زیادتری نسبت به ظرفیت تولید این شرکت برای خودروهای خانواده رنو انجام دادند و به راحتی قابل پیش بینی بود که حتی در حالت غیر تحریمی نیز این شرکت برای تولید خودروها دچار مشکل میشد!
خریداران خودروی پژو 2008 در حالی در سال 96 اقدام به ثبت نام کردند که وضعیت ایرانخودرو در ثبات کامل بود و ماهها تعلل در شروع تولید این خودرو باعث شد تا حالا به گرانیهای اخیر برخورد کرده و تحریمها بحران جدید اضافه شده به بحرانهای ایرانخودرو باشد و دوباره زمزمه چندباره دریافت مابه التفاوت شنیده میشود!