شاید اگر در سال گذشته در مورد خودروهای کراساوور تولید داخل صحبت میکردیم و از وضعیت تولید آنها در سال 97 سخن میگفتیم بسیاری از افراد از ثبت رکوردهای بی نظیر برای خودروهای پسابرجامی خودروسازان صحبت میکردند ولی حالا آمار خودروهای کراساوور تولید داخل نشان میدهد که خودروهای پسابرجامی نه تنها موفقیتی برای خودروسازان نبودهاند، بلکه به یک پاشنه آشیل اساسی برای این شرکتها تبدیل شده است.
به گزارش چرخان، دفتر صنایع خودرو و نیرو محرکه در لیستی از تولیدات مختلف خودروسازان گزارشی را ارائه کرده است که به نظر میرسد این گزارش یک مصیبت نامه برای خودروسازی کشورمان باشد! طبق آمار این دفتر ام وی ام X22 توانسته با تولیدات بسیار زیاد در کارخانه مدیران خودرو به پرتیراژترین خودروی کراساوور تولید داخل تبدیل شود که البته یک خودروی چینی-ایرانی محسوب میشود!
طبق آمارهای منتشر شده پیرامون تولید ام وی ام X22 در 8 ماهه ابتدایی سال چیزی در حدود 10 هزار و 400 دستگاه از این محصول تولید شده است که یک رکورد برای تولید خودروهای این چنینی در سال جاری محسوب میشود چرا که وضعیت صنعت خودروسازی کشورمان به قدری وخیم است که آمار این چنینی به نوعی تعجب برانگیز است. البته آمار تولید این خودرو در مدت مشابه سال گذشته حاکی از کاهش تولید آن در سال جاری است.
دومین خودروی پرتیراژ کشور نیز به محصولی از شرکت سایپا تعلق دارد که فاصله دو هزارتایی با رقیب چینی خود دارد. چانگان CS35 در 8 ماهه ابتدایی سال جاری چیزی در حدود 8 هزار و 500 دستگاه تولید شده است که بیشترین آمار تولید آن مربوط به ماههای ابتدایی سال و قبل از تحریمها بوده است. نکته قابل توجه این است که تعداد تولید این خودرو در مدت مشابه سال گذشته تغییر چندانی نداشته و حتی اندکی افزایش یافته است.
مقام سوم این رده بندی نیز به یک خودروی چینی دیگر تعلق دارد که از عمر کمتری برخوردار بوده و فاصله اندکی با تعداد تولید چانگان دارد. جک اس3 البته به قدری جوان است که آمار خاصی از آن برای مقایسه وجود نداشته و صرفا فاصله 100 دستگاهی در تولید آن نسبت به مقام دوم ثبت شده است. این خودرو توانسته کمبودهای کرمان موتور در بخش هیوندای را که با تحریمهای ظالمانه آمریکا علیه کشورمان بوده جبران نماید.
مقام چهارم خودروهای کراساوور تولید داخل البته با فاصله زیاد به پژو 2008 ایرانخودرو تعلق دارد که چیزی در حدود 4000 دستگاه از آن در 8 ماهه ابتدای سال جاری تولیدشده است. البته فاصله قیمتی دوبرابر این خودرو نسبت به رقبای چینی خود نشان داده که در صورت ادامهدار بودن تولید آن و عدم وجو مشکلاتی که در چند ماه اخیر منجر به ثبت رکوردهای خوبی از این خودرو میشد.
مقام آخر این رده بندی در حوزه خودروهای کراساوور تولید داخل نیز به هاوال اچ 2 تعلق دارد که چیزی در حدود 1500 دستگاه از این خودرو تولید شده و در حالیکه میتوانست رکورد تولید و فروش را در کشورمان بشکند عملا این مهم رخ نداد و هاوال با سیاستهای عجیبش دست بهمن موتور را خالی گذاشته است.